to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ύπατη Αρμοστεία: Απαιτείται συντονισμός για το προσφυγικό

Οι αξιωματούχοι της Υ.Α. κάλεσαν τους θεσμούς, τις υπηρεσίες και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν επείγουσα και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα


Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A./UNHCR) στην Ελλάδα, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Y.A., Vincent Cochetel και η διευθύντρια Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Προμηθειών, Terry Morel, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πιο ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη χώρα. Μόνο φέτος, έφτασαν περισσότερα από 107.000 άτομα, κυρίως πρόσφυγες, που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Οι αξιωματούχοι της Υ.Α. κάλεσαν τους θεσμούς, τις υπηρεσίες και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν επείγουσα και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. 

Κατά την πενθήμερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο, όπου συναντήθηκαν με τοπικούς αξιωματούχους, ΜΚΟ, εθελοντές και πρόσφυγες. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής και χώρους όπου φιλοξενούνται οι νεοαφιχθέντες. Συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και επισκέφθηκαν ένα κέντρο κράτησης, καθώς και το Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 500 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες. 

Ο κ. Cochetel επισήμανε: «Αυτή η ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκτυλίσσεται στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. Απαιτείται τολμηρή και άμεση δράση από την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς και από την Ε.Ε. Αυτό το επίπεδο πόνου πρέπει και μπορεί να αποφευχθεί. Μιλήσαμε με ένα ζευγάρι από τη Δαμασκό που μετά βίας επιβίωσαν το ταξίδι με τη βάρκα. Είδαμε επίσης ένα μωρό πέντε ημερών από το Αφγανιστάν και συναντήσαμε ανθρώπους που ταξίδεψαν με πατερίτσες και αναπηρικά αμαξίδια. Οι βασικές τους ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με τρόπο ανθρώπινο, συνεπή και αξιοπρεπή». 

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα παλεύει με την οικονομική κρίση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ και χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η  Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά, και να αυξήσει τα μέτρα αλληλεγγύης, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση», δήλωσε ο κ.  Cochetel. «Ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να γίνει είναι να αυξηθούν οι ευκαιρίες για γρήγορη οικογενειακή επανένωση». 

Υπάρχουν αμέτρητες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στη Συρία, που δυστυχώς λαμβάνουν ελλιπή χρηματοδότηση. Παρ’ όλα αυτά, η Υ.Α. συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης, μεταξύ άλλων μέσω υπηρεσιών διερμηνείας, παροχής νομικής ενημέρωσης, μεταφοράς και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως νερό, υπνόσακοι και πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής. 

Το κλιμάκιο της Υ.Α. εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν οι τοπικές κοινότητες και οι εθελοντές. Χωρίς τη συμβολή τους, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)