to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 23.10.2015

Κοινωνία

Ύπατη Αρμοστεία: Ανησυχία για τις μαρτυρίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών και παιδιών προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές στην Ευρώπη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών, μεταξύ άλλων παρέχοντας επαρκείς και ασφαλείς δομές υποδοχής - Η Υ.Α. καλεί επίσης τις αρχές, ως εξαιρετικά επείγον ζήτημα, να βρουν εναλλακτικές λύσεις της κράτησης των παιδιών


Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Υ.Α., unhcr.gr και unhcr.org, στις οποίες αναρτώνται τακτικά ενημερωτικά δελτία, τις ημέρες που δεν διεξάγεται συνέντευξη Τύπου.

1.    Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για τις μαρτυρίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για τις αξιόπιστες μαρτυρίες που έχει δεχθεί σχετικά με περιστατικά κακομεταχείρισης γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 644.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Από αυτούς, το 34% είναι γυναίκες και παιδιά. Εκτός από τους καταγεγραμμένους κινδύνους και την κακομεταχείριση που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πριν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, γυναίκες και παιδιά έρχονται επίσης αντιμέτωποι με αναρίθμητους κινδύνους και κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται στην Ευρώπη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βία και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, ιδίως στα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής, ή σε πολλά μέρη όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως σε πάρκα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς λεωφορείων και στις άκρες των δρόμων. Από μαρτυρίες και αναφορές που έχουμε δεχθεί, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που καταφεύγουν σε σεξ για λόγους επιβίωσης προκειμένου να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε επειδή δεν έχουν άλλα χρήματα ή επειδή έχουν πέσει θύματα ληστείας. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι δυνατόν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή δεν χαίρουν της προστασίας και της φροντίδας ενός ενήλικα. Μπορεί επίσης σε ορισμένες χώρες να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, ακόμα και μαζί με ενήλικες, γεγονός που τα θέτει σε μεγάλους κινδύνους.

Οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που ταξιδεύουν μόνες τους βρίσκονται και αυτές σε αυξημένο κίνδυνο ενώ μετακινούνται στις χώρες της Ευρώπης, μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακολουθώντας μη ασφαλείς διαδρομές ή διαμένοντας σε μέρη που δεν προσφέρουν ούτε τη βασική ασφάλεια. Πολλά κέντρα υποδοχής είναι υπερσυνωστισμένα, δεν έχουν επαρκή φωτισμό ούτε ξεχωριστούς χώρους για γυναίκες μόνες και για οικογένειες με παιδιά.  

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές στην Ευρώπη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών, μεταξύ άλλων παρέχοντας επαρκείς και ασφαλείς δομές υποδοχής. Η Υ.Α. καλεί επίσης τις αρχές, ως εξαιρετικά επείγον ζήτημα, να βρουν εναλλακτικές λύσεις της κράτησης των παιδιών. Η Υ.Α. και οι εταίροι της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέπουν και να αντιμετωπίζουν άμεσα το διαχωρισμό των οικογενειών, καθώς οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι μόνα τους αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους. Μαζί με τους εταίρους συνεργαζόμαστε και με τις αρχές ώστε να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στην ενημέρωση, τη βελτίωση της ταυτοποίησης των περιπτώσεων με ιδιαίτερες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, και την παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και τη βελτίωση των χώρων υποδοχής, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής ασφαλών χώρων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)