to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 09.05.2013

Πολιτική

«Unsere Mütter, unsere Väter»

Του Πέτρου Κατσάκου


Δεκάδες αρνητικά σχόλια γερμανών αναγνωστών συγκέντρωσε η επιστολή του Μ.Γλέζου με τίτλο "Τι χρωστάει ακόμη η Γερμανία στη χώρα μου", στην οποία περιγράφει βιώματα και σκηνές από την κατοχή. Μεταξύ αυτών,  ένας έγραψε: "Οι φόροι που πληρώνουμε φεύγουν στην Ελλάδα, για να μπορούν οι ντόπιοι να απολαμβάνουν το ουζάκι τους στο Αιγαίο, στον ήλιο του μεσημεριού, ενώ εμείς βουλιάζουμε στη συλλογική ευθύνη... Ε, λοιπόν, το υλικό μας χρέος το ξεπληρώνουμε στην Ελλάδα με τη σημερινή οικονομική βοήθεια. Αλλά ηθικά δεν μπορεί κανείς να μας τιμωρήσει για τις πράξεις των προγόνων μας".

«Οι πράξεις των προγόνων μας…» μια φράση που στοιχειώνει τη Γερμανία που εσχάτως εμφανίζεται κουρασμένη να μετανοεί και προσπαθεί να απαλλαγεί από το αίσθημα ενοχής που την κατατρέχει δεκαετίες τώρα. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, η προβολή μιας μίνι σειράς με τίτλο «Unsere Mütter, unsere Väter» που αφορούσε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ιδωμένο μέσα από τα μάτια πέντε νεαρών Γερμανών στρατιωτών, οι μοίρες των οποίων χωρίστηκαν από το πολεμικό μέτωπο. Σύμφωνα με την υπόθεση, για τον καθένα από αυτούς ο πόλεμος γίνεται μια σκληρή ψυχολογική και ηθική δοκιμασία και στην οθόνη εμφανίζονται Σοβιετικοί βιαστές, Πολωνοί αντισημίτες και Ουκρανοί σαδιστές. Μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας», επιχειρείται μία νέα ανάγνωση του πολέμου, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα των Γερμανών ισοσταθμίζονται με εκείνα των Ρώσων του Κόκκινου Στρατού που στην πορεία τους προς το Βερολίνο δολοφονούν, βιάζουν και λεηλατούν.

Στη γερμανική κοινωνία βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη μια προσπάθεια «συμφιλίωσης με το παρελθόν» καθώς και να δικαιολογηθούν οι πράξεις των πατεράδων και των παππούδων τους στο έδαφος της ΕΣΣΔ αλλά και στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη στα χρόνια του μεγάλου πολέμου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θεώρησε την ταινία «Οι μητέρες μας, οι πατέρες μας» απαράδεκτη. Απέστειλε nota στον πρεσβευτή της Γερμανίας, στο οποίο τονίζεται «η απόρριψη της ταινίας αυτής από την απόλυτη πλειοψηφία των ρώσων θεατών που την παρακολούθησαν», ενώ ακόμη αναφέρονται ως «απαράδεκτες οι προσπάθειες να εξισωθούν οι μαζικές θηριωδίες που διέπραξαν στο έδαφος της ΕΣΣΔ τα χιτλερικά στρατεύματα με τις μεμονωμένες υπερβολές που σημειώθηκαν από πλευράς ρώσων στρατιωτών, και οι οποίες τιμωρούνταν αυστηρά από τη στρατιωτική ηγεσία». Στην επιστολή εκφράζεται επίσης και η προσδοκία, οι μελλοντικές γερμανικές ταινίες με περιεχόμενο τον πόλεμο να διατηρήσουν το ιστορικό περίγραμμα των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου».

Η διεύθυνση του ZDF από την πλευρά του αποκάλεσε το σίριαλ «αντιπολεμικό» και θεωρεί ότι της οι σκηνές βίας σε αυτό δεν έχουν σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένων εντυπώσεων.

Πέρασαν 68 χρόνια από την ήττα του ναζισμού και είναι προφανές ότι πολλοί Γερμανοί δεν προσπαθούν να ξεχάσουν τα όσα έπραξαν «οι πατέρες και οι μητέρες τους» αλλά επιχειρούν να εισάγουν την «θεωρία των άκρων» στην ανάγνωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας αναγνώστης της Welt απαντά στον Μανόλη Γλέζο: «ο Γερμανικός στρατός δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τιμωρεί τα εγκλήματα των κομμουνιστών στην Ελλάδα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)