to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 22.07.2022

Διεθνή

Uniper: Διάσωση με κρατικοποίηση 30% του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού αερίου ανακοίνωσε ο Σολτς

«Η διάσωση της Uniper είναι σημαντική επειδή δεν υπάρχει εταιρεία στη Γερμανία που δεν θα επηρεαζόταν από την κατάρρευση της», τόνισε ο Καγκελάριος που πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμα έως και 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως υβριδικό κεφάλαιο


Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper, ο Φινλανδός πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Fortum και οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Γερμανίας συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια λύση διάσωσης της εταιρείας από την οικονομική δυσπραγία που προκαλείται από την εξασθένιση της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Σολτς σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα πάρει μερίδιο 30% της εταιρείας επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα ισχύει για πάντα αλλά είναι αναγκαίο τώρα.

Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα.

«Η διάσωση της Uniper είναι σημαντική επειδή δεν υπάρχει εταιρεία που δεν θα επηρεαζόταν από την κατάρρευση της», τόνισε ο Καγκελάριος που πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμα έως και 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως υβριδικό κεφάλαιο και θα επεκτείνει την πιστωτική γραμμή στα 9 δισεκατομμύρια μέσω της κρατικής τράπεζας KfW, ενώ τόνισε ότι χρηματοδότηση θα διατίθεται και σε άλλες εταιρίες κοινής ωφελείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

O μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper, η φινλανδική εταιρεία Fortum, επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε την παραπάνω συμφωνία διάσωσης, που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μερίδιο της, σύμφωνα με τη DW.

O Σολτς είπε ότι η Uniper θα μπορούσε να περνάει τις αυξήσεις κόστους της ενέργειας στους πελάτες της ακόμα και αν υπάρχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές θα έπρεπε να αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις από την αρχή του Σεπτέμβρη ή του Οκτώβρη αλλά υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια στα νοικοκυριά που θα δυσκολεύονται να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Η Γερμανία προσπαθεί να σώσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία αποτελεί ένα από τα υψηλού προφίλ θύματα μιας οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει αυξήσει τους φόβους για σοβαρές ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, χάνει χρήματα σε καθημερινή βάση καθώς αναγκάζεται να αγοράζει προμήθειες σε πολύ υψηλότερες τιμές από εναλλακτικές πηγές επειδή η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις.

Η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τον περασμένο μήνα, αλλά τότε δεν είχε επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)