to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Unidos Podemos: Ανατροπή στη Μαδρίτη από νίκη σε Γαλικία και Χώρα Βάσκων

To ενωτικό ψηφοδέλτιο της Γαλικίας En Marea και το Unidos Podemos της Χώρας των Βάσκων δίνουν την Κυριακή τη μάχη της ανατροπής των δύο δεξιών τοπικών κυβερνήσεων στοχεύοντας σε εθνικό επίπεδο στην απεμπλοκή των σοσιαλιστών από τα συντηρητικά και διεφθαρμένα βαρίδια τους και σε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση.


To ενωτικό ψηφοδέλτιο της Γαλικίας En Marea και τοUnidos Podemos της Χώρας των Βάσκων δίνουν την Κυριακή τη μάχη της ανατροπής των δύο δεξιών τοπικών κυβερνήσεων στοχεύοντας σε εθνικό επίπεδο στην απεμπλοκή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τα συντηρητικά και διεφθαρμένα βαρίδια τους και σε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση.

Στη Γαλικία η Αριστερά δίνει τη μάχη της ανατροπής πρώτα από όλα των δημοσκοπήσεων που δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο διεφθαρμένο δεξιό Φεϊχόο, με τις δημοσκοπήσεις της Metroscopia για την El Paisκαι της Sigma Dos για την El Mundo να δίνουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Marea στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με τη δημοσκόπηση της GAD3 για την ABCπου βλέπει τους σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση. Εάν η δεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία θα ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής στο προσωπικό φέουδο του Ραχόι με μια κυβέρνηση En Marea, σοσιαλιστών και του εθνικιστικού δημοκρατικού κόμματος BNG.

Στην Χώρα των Βάσκων το δεξιό εθνικιστικό PNV θα χρειαστεί μάλλον τη στήριξη των σοσιαλιστών και πιο δύσκολα του Λαϊκού Κόμματος για να αποτρέψει μια κυβέρνηση του αριστερού EH Bildou και της τοπικής έκφρασης του Unidos Podemos, που εάν συνεργαστούν πιθανώς θα έχουν την... πλειοψηφία!

Ο Ιγκλέσιας ζήτησε από το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Marea να δώσει τη μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να αποτραπεί μια νέα τοπική κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία της δεξιάς ή συνεργασίας της με τους “Πολίτες” και για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και στη Γαλικία, δεδομένου ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ψηφοδέλτιο En Marea μπορεί να έρθει δεύτερο, ξεπερνώντας τους σοσιαλιστές, και να αποτελέσει τον πυλώνα μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας με τους σοσιαλιστικές και το δημοκρατικό εθνικιστικό κόμμα BNG. Τη τελευταία 5ετία στη Γαλικία οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 150.000 άτομα, 200.000 άτομα μετανάστευσαν και 700.000 άτομα βρίσκονται ήδη κάτω από όριο της φτώχειας.

“Εάν En Marea κερδίσει τις εκλογές και δεν σχηματιστεί δεξιά κυβέρνηση στη Γαλικία δεν θα γίνουν τρίτες εκλογές στην Ισπανία”, τόνισε ο Λουίς Βιγιάρες, ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός και επικεφαλής του ενωτικού κινηματικού ψηφοδελτίου του Podemos, της Anova και της Ενωμένης Αριστεράς.

“Θέλουμε να αντιστρέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Δίνουμε μια πολύ δύσκολη μάχη για να έρθουμε πρώτο κόμμα σε ψήφους και έδρες έχοντας ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα PNV,που κυριαρχεί στη τοπική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες. Αγωνιζόμαστε στη τοπική κοινωνία, αλλά σίγουρα η εθνική πολιτική σκηνή επηρεάζει το εκλογικό σώμα”, τόνισε η Πίλι Θαβάλα, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Unidos Podemos στην Χώρα των Βάσκων, καθηγήτρια και οδοντογιατρός, ο αδελφός της οποίας εκτελέστηκε εν ψυχρώ και θάφτηκε στον ασβέστη από μέλη των παρακρατικών αστυνομικών των GAL το 1983 εν γνώσει το τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκονθάλεθ.

Ιγκλέσιας: Σάντσεθ ή με τον κόσμο ή με το Χρηματιστήριο

Την ίδια στιγμή το κεντρικό πολιτικό σκηνικό μεταφέρεται στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων, τουPodemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διοργάνωση των αντιστοίχων συνεδρίων τους.

“Όσο θα είμαι γενικός γραμματέας θα κοιτάμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ίσο προς ίσο”, προειδοποίησε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ αποφάσισε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να μεταχειρίζεται το Podemos “ως μια εξαρτημένη δύναμη”. Αναγνωρίζοντας ότι στο εσωτερικό του κόμματος διεξάγεται ένας διάλογος για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει έναντι των σοσιαλιστών ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι “τα πέντε εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Podemosαξίζουν το ίδιο με τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων σχηματισμών και θα διαπραγματευτούν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ίσος προς ίσο”.

Οι δηλώσεις αυτές του Ιγκλέσιας διατυπώθηκαν μετά από εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι ο Σάντσεθ θα προτείνει στα κεντρικά όργανα του κόμματος τη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκινώντας από την Ομοσπονδιακή (Κεντρική) Επιτροπή που θα συνεδριάσει την 1η Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης του Podemos επανάλαβε την άποψή του ότι η μόνη εναλλακτική λύση έναντι της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος είναι η συμφωνία μεταξύ των σοσιαλιστών και του Unidos Podemos με τη στήριξη των εθνικιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων και της Καταλανίας, παρόλο που θα είναι “πολύ δύσκολο” να επιτευχθεί.

Από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης της En Mariea στην Α Κορούνια της Γαλικίας ο Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία με τους “Πολίτες” εκτιμώντας πως “το πρόβλημα της Ισπανίας δεν είναι ότι δεν έχει κυβέρνηση, αλλά ότι συνεχίζει να κυβερνάει ο Ραχόι και ο Φέιχόο”, ο διεφθαρμένος πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας. “Είναι ψέμματα, το πρόβλημα της Ισπανίας είναι η ανεργία και ότι κυβερνά ο Ραχόι”, συμπλήρωσε ο ηγέτης του Podemos.

Για τον Ιγκλέσιας τίθεται ένα ερώτημα: “Πως μπορεί το Podemos να σχηματίσει κυβέρνηση με τη θυγατρική του Λαϊκού Κόμματος, που ψήφισε “ναι” για να αναλάbει ο Ραχόι την πρωθυπουργία; Δεν μπορούμε να είμαστε με όλους κάθε φορά”, τόνισε για να συμπληρώσει ότι “μπορεί να κάνει πρωθυπουργό τον Σάντσεθ αρκεί και ο ίδιος να διακινδυνεύσει, να σταματήσει να ακούει τους βαρόνους του κόμματος του και να αποφασίσει εάν θα είναι με τους από τα κάτω ή με αυτούς που έχουν σημείο αναφοράς το Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου ΙΒΕΧ 35”.

Ύβρεις αξίας 20.000 ευρώ για τον... Ιγκλέσιας

“Δεν υπάρχει δικαίωμα στην εξύβριση”, με αυτή τη διαπίστωση το Εφετείο της Μαδρίτης καταδίκασε το διευθυντή του Periodista Digital Αλφόνσο Ρόχο να καταβάλει αποζημίωση 20.000 ευρώ στον Ιγκλέσιας “κλέφτη”, “απατεώνα”, ¨ξεδιάντροπο” και “μαλάκα” κατά τη διάρκεια δύο τηλεοπτικών εκπομπών και στοTwitter τη περίοδο της ίδρυσης του Podemos το 2014. Παράλληλα ο Ρόχο θα πρέπει να δημοσιεύσει με δικά του έξοδα την απόφαση του δικαστηρίου στο μέσο ενημέρωσης που διευθύνει. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εισαγγελέας υπερασπίστηκε το δημοσιογράφο υποστηρίζοντας ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι “ατυχείς” δεν είναι... προσβλητικοί και δεν στοιχειοθετούν την κατηγορία της εξύβρισης!

Ερεχόν: Ούτε σοσιαλιστές, ούτε ΚΚ, νέα κοινωνική πλειοψηφία

Ο πολιτικός γραμματέας του Podemos Ερεχόν υπερασπίστηκε την αυτονομία του Podemos και τις συντροφικές σχέσεις του με τον Ιγκλέσιας στο εσωτερικό του κόμματος και απέρριψε τις προσπάθειες “να παγιδεύσουν το Podemos είτε με το Σοσιαλιστικό είτε με το Κομμουνιστικό Κόμμα”. “Δεν θα μας παγιδεύσουν ούτε με το Σοσιαλιστικό ούτε με το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί δεν είμαστε τίποτα από τα δύο, είμαστε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία”, τόνισε ο Ερεχόν υποστηρίζοντας ότι “θα πρέπει να διαλύσουμε τους φόβους που οι αντίπαλοι καλλιεργούν εναντίον μας”. Μια θέση που έρχεται σε αντιπαράθεση με την εκτίμηση του Ιγκλέσιας για την ανάγκη να ακολουθηθεί μια πιο σκληρή πολιτική. “Toπρόβλημα δεν είναι ότι μας φοβούνται οι τυχάρπαστοι, αλλά ότι μπορεί να φοβάται η γειτόνισά μας”, συμπλήρωσε ο Ερεχόν εκτιμώντας ότι το Podemos θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι “μια ηγεμονική δύναμη ή μια δύναμη αντίστασης”. Για τον Ερεχόν εάν το Podemosαποφασίσει να είναι μια ηγεμονική δύναμη έχει πιθανότητες να κερδίσει της εκλογές και να ανατρέψει το Λαϊκό Κόμμα, ενώ διαφορετικά θα πρέπει να καταναλωθεί “στην αντιπολίτευση και τη διαμαρτυρία”, που είναι και αυτές “αυθεντικές”.

Ο Ιγκλέσιας και ο Ερεχόν είχαν ανταλλάξει τις προηγούμενες ημέρες μηνύματα στο twitter που έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπάλους του Podemosνα μιλήσουν για “μεγάλες διαφορές” ανάμεσα στους δύηο ηγέτες του, για να διαψευσθούν και από τους δύο. ¨Συζητυάμε σοβαρά και το κάνουμε γιατί είμαστε σύντροφοι”, τόνισε ο Ερεχόν εκτιμώντας ότι δεν είναι αδύνατον για το Podemos “να προκαλεί ρήξεις και να είναι διαγώνιο, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι αντίπαλοι”.

Απαντώντας και στη μικρή σεχταριστική ομάδα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που καταγγέλλει τη “μετριοπαθή” στροφή του Podemos από το συνέδριο της ίδρυση του στη Μαδρίτη το 2014 ο Ερεχόν υπογράμμισε ότι “κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι με αυτές τις αποφάσεις θα φτάναμε τόσο μακριά”, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ένα είδος έκτακτης ανάγκης στη πολιτική ζωή και ότι “μπορούμε να νικήσουμε, να κυβερνήσουμε. Κάτω από αυτή την οπτική θα πρέπει να παίρνουμε όλες τις αποφάσεις μας”.

Οι εκτιμήσεις του Ερεχόν διατυπώθηκαν στην έναρξη του Θερινού Πανεπιστημίου του κόμματος που διεξάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κομπλουτέντσε της Μαδρίτης και που προβλέπει τη διοργάνωση εκατό περίπου συζητήσεων με την παρουσία τουλάχιστον 250 εισηγητών. Τη Κυριακή το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ιγκλέσιας θα κλείσει τις εργασίες του πολύτιμου αυτού πολιτικού εργαστηρίου και αναμένεται να διατυπώσει το χάρτη της πολιτικής του Podemos για το αμέσως επόμενο διάστημα δίνοντας τις απαντήσεις του.

Η Ιρένε Μοντέρο, η εκπρόσωπος του Podemos και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι δεν έχει “την παραμικρή αμφιβολία ότι σε περίπτωση τρίτων εκλογών ο Ερεχόν θα διευθύνει την προεκλογική εκστρατεία, όπως έκανε το 2015 και τον Ιούνιο” και ότι η ίδια θα συνεχίσει να συμμετέχει στην προεκλογική επιτροπή μαζί με τον Ιγκλέσιας, την Μπεσκάνσα και τον Ετσενίκε.

Ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ο ευρωβουλευτής του Podemosκαι στέλεχος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ζήτησε από τους Ιγκλέσιας και Ερεχόν “να θάψουν” τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος στη Μαδρίτη, γιατί “δεν θέλουμε ένα μετριοπαθέςPodemos” και “δεν θέλουμε να καμουφλαριστεί περισσότερο σαν τα άλλα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”. Ο Ουρμπάν φαίνεται να έχει απομονωθεί στο Podemos της Μαδρίτης, όπου η αντιδήμαρχος Ρίτα Μαέστρε της τάσης “Πορεία Μπροστά” και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη Γερουσία Ρανόν Εσπινάρ της τάσης “Podemos Άκου” αποτελούν τα στελέχη που θα καθορίσουν την πορεία του κόμματος στο επόμενο διάστημα. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά την τελευταία φορά που είχε παρουσιαστεί αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές είχε λάβει περίπου 0,2%.

Ο Σάντσεθ μεταξύ βαρόνων και... βάσης

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ θα συγκαλέσει στις 26 Σεπτεμβρίου, την επομένη των τοπικών εκλογών στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων, τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής του κόμματος, για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις από τους τοπικούς βαρόνους μιας και ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία της, γιατί αποτελείται από ορισμένα πιστά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Αποφεύγοντας επιδέξια τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (την αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία) ο Σάντσεθ θα συγκαλέσει την 1η Οκτωβρίου την Ομοσπονδιακή (Κεντρική) Επιτροπή, ενώ από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του κόμματος αποκλείουν τη μαζική παραίτηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που δεν συμφωνούν με την πολιτική του Σάντσεθ για να τον εξαναγκάσουν στην άμεση διοργάνωση του συνεδρίου και την αντικατάστασή του από την πρόεδρο της Ανδαλουσίας Ντίαθ.

Ο Σάντσεθ θα πρέπει να αντιμετωπίσει στις 26 Σεπτεμβρίου και τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα στη Γαλικία και την Χώρα των Βάσκων, όπου τοUnidos Podemos στοιχηματίζει ότι θα ενισχύσουν τις πιέσεις στο Σάντσεθ για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση από τη στιγμή που ο τελευταίος επιμένει ότι δεν θα στηρίξει άμεσα ή έμμεσα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Πιθανώς τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής να επιταχύνουν τη διοργάνωση του 39ου συνεδρίου του κόμματος πυροδοτώντας ένα νέο εσωτερικό πόλεμο με τη πρόεδρο της Ανδαλουσίας Ντίαθ να εμφανίζεται αρκετά εξασθενισμένη εξαιτίας της πολιορκίας που δέχεται στην ίδια την Ανδαλουσία από τα στελέχη που είναι πιστά στο Σάντσεθ.

Οι τοπικοί βαρόνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούν το κεφάλι του Ραχόι για να μπορέσει το κόμμα τους να στηρίξει διαμέσου της αποχής μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με άλλο ή άλλη πρωθυπουργό, σε αντιπαράθεση με το Σάντσεθ που θέλει μια κυβέρνηση με τη συνεργασία των “Πολιτών” και τουUnidos Podemos, δεδομένου ότι κάλεσε να δύο κόμματα να αποσύρουν τα αμοιβαία βέτο τους στη συνεργασία των τριών κομμάτων. Η Ντίαθ, που βρίσκεται τα μόνιμη επικοινωνία με τον ηγέτη των “Πολιτών” Ριβέρα, φοβάται ότι ο Σάντσεθ μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Unidos Podemosκαι τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλανίας, τα οποία αποτελούν ορκισμένους εχθρούς της πολιτικής της.

Οι τοπικοί βαρόνοι, οι πρώην πρωθυπουργοί Γκονθάλεθ και Θαπατέρο και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στους κοινοτικούς θεσμούς, από το Σόλμπες και τον Αλμούνια έως τον Μπορέγ προσπαθούν να αποδυναμώσουν το Σάντσεθ για να τον απομακρύνουν από την ηγεσία στο 39ο συνέδριο του κόμματος. Το πρόβλημα για όλους αυτούς είναι βέβαια ότι “έχουν εξαγριώσει τα μέλη του κόμματος και πολύ μάλιστα”, τόνισε ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η βάση του κόμματος έχει δημοκρατικές και προοδευτικές καταβολές και δύσκολα θα ανεχθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση στήριξη κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος.

Ραχόι: Με το φόβο για νίκη σε τρίτες εκλογές

Ο Ραχόι συνεχίζει να καλλιεργεί το φόβο ανάμεσα στο μετριοπαθές, συντηρητικό, δεξιό και ακροδεξιό εκλογικό σώμα προειδοποιώντας για μια κυβέρνηση των “κόκκινων”. “Το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει και τις τρίτες εκλογές με πολύ περισσότερους ψήφους”, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη πατρίδα του τη Γαλικία, που το κόμμα του κινδυνεύει να χάσει την παραδοσιακή απόλυτη πλειοψηφία στη τοπική βουλή στις εκλογές της Κυριακής.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)