to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 07.06.2017

Κοινωνία

UNICEF: Προτεραιότητα η προετοιμασία των προσφυγόπουλων για την ένταξη στα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Eνημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους είχε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Άφσαν Καν, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα, για να δει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση των προσφυγόπουλων στη χώρα μας


Η ένταξη, η ασφάλεια και η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων αποτελεί το κύριο μέλημα της UNICEF, όπως ανέφερε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF, Άφσαν Καν, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, για να δει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση των προσφυγόπουλων στη χώρα μας.
 
«Οι επόμενοι δυο μήνες είναι πολλοί σημαντικοί για την προετοιμασία των παιδιών, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο» επισήμανε η κ. Καν. Από τα 12.000 παιδιά προσφύγων, μόνο τα 3.000 πήραν μέρος τη χρονιά 2016-17 στην επίσημη εκπαίδευση και η κ. Καν, πρόσθεσε, πως στόχος είναι κανένα παιδί να μη στερηθεί το σχολείο.
 
 
Τα 12.000 παιδιά στην πραγματικότητα δεν είναι πολλά, εξήγησε η κ. Καν. «Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι ένα οργανωμένο κράτος με δομές στην παιδεία και έναν πολύ προοδευτικό νόμο, που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ "παράνομων" και "νόμιμων" παιδιών. Όλα τα παιδιά υποχρεούνται εκ του νόμου να παρακολουθήσουν την επίσημη εκπαίδευση» υπογράμμισε η κ. Καν. Σε άλλες χώρες, οι οποίες φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, αλλά έχουν λιγότερες υποδομές, όπως ο Λίβανος ή η Ουγκάντα, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση, σημείωσε η κ. Καν
 
 
Η UNICEF, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και ΜΚΟ, πραγματοποιεί μαθήματα διδασκαλίας της μητρικής και ελληνικής γλώσσας σε 1.500 παιδιά καθημερινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, τα οποία θα συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά τα μαθήματα θα προετοιμάσουν τους μαθητές για το Σεπτέμβριο, πράγμα αναγκαίο, «γιατί από την εμπειρία μας, όσο περισσότερο χρόνο μένουν τα παιδιά εκτός σχολείου, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξαναγυρίσουν» υποστήριξε η κ. Καν.
 
Επίσης, η UNICEF μαζί με το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, που προετοιμάζει τους μαθητές να υποδεχτούν παιδιά από άλλες χώρες. Έτσι, αναγνωρίζουν την αξία της συνεργασίας, του σεβασμού προς τον άλλον, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον διαφορετικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση φαινομένων εκφοβισμού (bullying), ξενοφοβίας και ρατσισμού.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)