to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 27.08.2022

Διεθνή

Unicef: Πλήγμα σε παιδική χαρά από την αεροπορική επιδρομή στο Τιγκράι

Αξιωματούχος του νοσοκομείου Άιντερ, που είναι το βασικό νοσοκομείο της πόλης, ανέφερε χθες σε μήνυμά του προς το AFP ότι σε αυτό διακομίστηκαν τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και εννιά τραυματίες. Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο του Τιγκράι μετέδωσε ότι "επτά άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά", σκοτώθηκαν.


(Ένας άνδρας σκύβει για να εξετάσει μια κατεστραμμένη παιδική χαρά μετά από αεροπορική επιδρομή που άφησε νεκρούς τουλάχιστον επτά ανθρώπους στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της βόρειας περιοχής Τιγκράι της Αιθιοπίας - φωτ. Guardian)

Η Unicef καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, Παρασκευή, στην εξεγερμένη πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας, σημειώνοντας ότι έπληξε "παιδική χαρά" και σκότωσε και τραυμάτισε παιδιά.

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από διεθνή οργάνωση ότι επλήγη παιδική χαρά, κάτι το οποίο είχαν ανακοινώσει οι αρχές των ανταρτών του Τιγκράι, ενώ η αιθιοπική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι βάζει στο στόχαστρο μόνον "στρατιωτικούς στόχους".

"Η Unicef καταδικάζει έντονα το αεροπορικό πλήγμα στην Μεκέλε, πρωτεύουσα της πολιτείας του Τιγκράι στην Αιθιοπία. Η επιδρομή έπληξε παιδική χαρά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας παιδιά", κατήγγειλε η διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ σε μήνυμά της στο Twitter.

"Για άλλη μια φορά παιδιά πλήρωσαν το βαρύ τίμημα μιας κλιμάκωσης της βίας στη βόρεια Αιθιοπία. Εδώ και δύο χρόνια, τα παιδιά και οι οικογένειές τους στην περιοχή υφίστανται τη φρίκη αυτής της σύγκρουσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει", πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του νοσοκομείου Άιντερ, που είναι το βασικό νοσοκομείο της πόλης, ανέφερε χθες σε μήνυμά του προς το AFP ότι σε αυτό διακομίστηκαν τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και εννιά τραυματίες. Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο του Τιγκράι μετέδωσε ότι "επτά άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά", σκοτώθηκαν.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε επαλήθευση πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις εμπόλεμες ζώνες είναι το λιγότερο προβληματικό, όταν δεν είναι εντελώς εκτός λειτουργίας, και σύμφωνα με το AFP σήμερα το πρωί δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με κάποιον αξιωματούχο για να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

Την Τετάρτη ξανάρχισαν οι μάχες στη βόρεια Αιθιοπία τερματίζοντας εκεχειρία πέντε μηνών ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Οι μάχες περιορίζονται σε δύο ζώνες γύρω από τα νοτιοανατολικά σύνορα του Τιγκράι, αλλά χθες η πολεμική αεροπορία διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην Μεκέλε.

Οι αρχές των ανταρτών δήλωσαν ότι ένα αεροσκάφος "έριξε βόμβες σε κατοικημένη ζώνη και σε παιδική χαρά στην Μεκέλε". Η αιθιοπική κυβέρνηση αντέδρασε απαντώντας ότι η πολεμική αεροπορία της Αιθιοπίας βάζει στο στόχαστρο μόνον "στρατιωτικές εγκαταστάσεις" και κατηγόρησε τους αντάρτες του Τιγκράι για σκηνοθεσία με στόχο "να δηλώσουν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε αμάχους".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)