to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 01.10.2015

Διεθνή

UNICEF: Περισσότεροι από τους μισούς Σύρους πρόσφυγες είναι παιδιά

Βία. Απώλειες. Εκτοπισμός.


5 χρόνια συριακής κρίσης, οι ζωές εκατομμυρίων παιδιών και των οικογενειών τους έχουν καταστραφεί από τη βίαιη σύγκρουση. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και αμέτρητοι άλλοι έχουν τραυματιστεί. Εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια χώρα που σήμερα είναι πια ερείπιο και πάνω από 422.000 άτομα ζουν υπό πολιορκία. Περισσότερα από 7,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Συρίας είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, έχουν δηλαδή αναγκαστεί να μετακινηθούν από τις εστίες τους σε άλλο μέρος εντός της χώρας.

Υπάρχουν τώρα πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία στις γειτονικές χώρες.

Για πολλά παιδιά της Συρίας, οι συγκρούσεις και ο εκτοπισμός είναι οι μόνες μνήμες που έχουν από τη χώρα τους.


Οι περισσότερες από τις βασικές υποδομές και υπηρεσίες της Συρίας έχουν μετατραπεί σε ερείπια, αφήνοντας αμέτρητα παιδιά χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές παροχές. Η νέα γενιά της Συρίας εξακολουθεί να στερείται της εκπαίδευσης - πολλά παιδιά δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο. Το διαθέσιμο νερό είναι μόνο το μισό από αυτό που ήταν πριν αρχίσει η σύγκρουση..


Βασικές υποδομές της Συρίας έχει καταστραφεί από τη σύγκρουση. Περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά και οι έγκυες γυναίκες έχουν ανάγκη των υπηρεσιών διατροφής. Πάνω από το 82% του πληθυσμού της Συρίας ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.


Η διογκούμενη προσφυγική ροή εκτείνεται πέρα από τα σύνορα των γειτονικών χωρών και τις ακτές της Ευρώπης. Οι οικογένειες και τα παιδιά διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε μέρα για να φύγουν από τη Συρία και άλλες χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Σχεδόν 11.000 παιδιά της Συρίας έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας τους μόνα τους.

Υπολογίζεται ότι 110.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 - κατά μέσο όρο 18.000 κάθε μήνα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)