to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 19.01.2017

Διεθνή

Unicef: Περίπου 400.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία δεν πηγαίνουν σχολείο στην Τουρκία

Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των προσφυγόπουλων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία, δηλ. περίπου 380.000 παιδιά, δεν πηγαίνουν σχολείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος μιας «χαμένης γενιάς», προειδοποίησε σήμερα σε ανακοίνωσή της η Unicef (Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία).


«Αν δεν διατεθούν περισσότεροι πόροι, υπάρχει πάντα ο πραγματικός κίνδυνος για μια χαμένη γενιά παιδιών Σύρων, που θα στερηθούν τις δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη ώστε μια μέρα να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φόρσαϊθ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τους 2,7 εκατομμύρια Σύρους που έχουν καταφύγει επίσημα στην Τουρκία, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ σημειώνει ωστόσο ότι, από τις αρχές Ιουνίου, έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50% το ποσοστό των παιδιών από τη Συρία που παρακολουθούν μαθήματα σε σχολικές τάξεις. Ο αριθμός των παιδιών των Σύρων που πηγαίνουν σχολείο στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τις 500.000.

«Η Τουρκία είναι άξια συγχαρητηρίων για αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Φόρσαϊθ, έπειτα από μία επίσκεψη στη νότια Τουρκία όπου ζουν πολλοί Σύροι, σε καταυλισμούς ή εκτός αυτών.

«Σε όλη την περιοχή, συνολικά 2,7 εκατομμύρια παιδιά Σύρων δεν πηγαίνουν σχολείο – με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να βρίσκονται στη Συρία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Unicef.

Αφότου ξεκίνησε η κρίση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 180.000 Σύροι, άνδρες και γυναίκες, έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ένα μέρος αυτών των προσφύγων, όπως και των Ιρακινών οι οποίοι έχουν φύγει από την εμπόλεμη χώρα τους για να έρθουν στην Τουρκία, θα πάρουν την τουρκική υπηκοότητα, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους ούτε πότε θα γίνει αυτό.

Περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Unicef

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)