Πάνω από 972.550 άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το 2015, επισημαίνει η UNICEF, σημειώνοντας ότι περίπου 243.140 όλων των αφίξεων είναι παιδιά, ενώ περίπου το 94% πέρασαν μέσα από την Ελλάδα και λιγότερο από το 6% από την Ιταλία. "Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά εισήλθαν στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015. Το τραγικό ατύχημα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου ένας Σύρος πατέρας έχασε τα 7 παιδιά και τη σύζυγό του στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 210 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ποσοστό των παιδιών που καταγράφονται στα σύνορα Ελλάδας-FYROM έχει αυξηθεί από 9% τον Ιούνιο σε 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου", προσθέτει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1.076 παιδιά παίρνουν τον δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων κάθε μέρα. Από το τέλος του Νοεμβρίου 2015, 32.180 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εγγραφεί για άσυλο μόνο στη Σουηδία, ποσοστό 40% υψηλότερο από τον συνολικό αριθμό όσων υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στο σύνολο της Ε.Ε. το 2014. Η οργάνωση επίσης τονίζει τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, συμπληρώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν μετεγκατασταθεί ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.

"Το πολύπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων διαμοιρασμού πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και νέα φυσικά εμπόδια στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και Ελλάδας-FYROM αφήνουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάστασή τους. Η ανεπαρκής στέγαση και η ελλιπής θέρμανση σε πολλά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης, αλλά και κατά τη μεταφορά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν επίσης δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά πρόσφυγες", υπενθυμίζει.