to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 27.10.2017

Κοινωνία

UNICEF: Eπείγουσα ανάγκη για στέγη, φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Όπως τονίζεται ιδιαίτερα, «τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται παγιδευμένα στα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλή καταφύγια χωρίς καμία καθυστέρηση·


Μόνο το ένα τρίτο από τα σχεδόν 3.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες τα οποία βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση σε καταφύγια και λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα, προειδοποιεί η UNICEF. Ο Οργανισμός προτρέπει άμεσες μεταρρυθμίσεις σε νομοθεσία και κοινωνικές πολιτικές ώστε να γίνει δυνατή η άμεση εξασφάλιση ασφάλειας των ευάλωτων αυτών παιδιών.

Η πρόσφατη αύξηση των συνολικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα οδήγησε σε περαιτέρω συνωστισμό και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, ιδίως στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Τον Σεπτέμβριου του 2017 οι αφίξεις από θάλασσα και ξηρά στην Ελλάδα άγγιξαν τις 5.700, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους όπου οι αφίξεις εκτιμούνται στις 3.080.

Από τα 1.800 ασυνόδευτα παιδιά, σε αυτά τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής περιλαμβάνονται 106 παιδιά υπό κράτηση, 228 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και 194 σε ζώνες ασφαλείας.

 

Στα νησιά, εγκαταστάσεις οι οποίες φιλοξενούν ασυνόδευτα παιδιά έχουν πλέον διπλασιάσει το ποσοστό πληρότητάς τους, το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών αυτών. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τη νύχτα, λόγω της παντελούς έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ασφαλείας. Μεγάλες καθυστερήσεις στην μεταφορά των παιδιών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε μήνες, επιδεινώνουν τόσο την συναισθηματική όσο και την ψυχική τους καταπόνηση.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 1.800* ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας είτε είναι “παγιδευμένα” στα νησιά ή σε de facto κέντρα κρατήσεως, αναμένοντας μια θέση σε καταφύγια της χώρας. Ορισμένα από αυτά ζουν ακόμα και στους δρόμους με τον χειμώνα να πλησιάζει, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

«Τα παιδιά χωρίς οικογένειες θα πρέπει να έχουν κατάλληλη στέγη, φροντίδα και προστασία. Υπάρχουν άμεσες λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο εφικτό» είπε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της Ομάδας της UNICEF για την Ανταπόκριση στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα στην Ελλάδα. «Τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία βρίσκονται παγιδευμένα στα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλή καταφύγια χωρίς καμία καθυστέρηση· τα υπάρχοντα καταφύγια που πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές πρέπει να λάβουν άμεσα διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις καθώς και θα πρέπει να υπάρξει αύξηση σε φροντίδα από ανάδοχους γονείς ή εποπτευόμενες μονάδες διαβίωσης. Αυτές είναι άμεσα επιτεύξιμες κινήσεις.»

Η UNICEF έκανε επίσης έκκληση για επείγουσες πολιτικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινοτικής φροντίδας μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα. Για τα παιδιά που έχουν οικογένεια στην Ευρώπη, η UNICEF καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν την οικογενειακή επανένωση.

«Οι ελληνικές αρχές και οι εταίροι τους στην πρώτη γραμμή της κρίσης της Ευρώπης από το 2015, έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών» είπε ο L. Chapuis, προσθέτοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και η μεταφορά τους από τα νησιά έχει πρόσφατα επιταχύνει.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού - από 2.300 στο τέλος Ιουνίου σε 2.850 στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 19.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών αφίξεων παιδιών προσφύγων στη χώρα.

- - -

Η UNICEF εξακολουθεί να καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την ατζέντα δράσης των έξι σημείων για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και να διασφαλίσουν την ευημερία τους:

Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:

1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.

2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.

3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.

4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.

6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)