to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 15.05.2016

Διεθνή

UNICEF: 25 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015, 422 παιδιά έγκλειστα σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κατέγραψε τον θάνατο 25 ανήλικων Παλαιστινίων μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες του 2015, εν μέσω ενός κύματος μεμονωμένων επιθέσεων, κυρίως με μαχαίρια, από νεαρούς Παλαιστίνιους, ενώ εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία για τον αριθμό των ανηλίκων Παλαιστίνιων που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, ο οποίος ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.


Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015 «25 παιδιά, ανάμεσά τους πέντε κορίτσια, σκοτώθηκαν και 1.310 τραυματίστηκαν στο Κράτος της Παλαιστίνης: 23 παιδιά (19 αγόρια, τέσσερα κορίτσια) σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και δύο στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η UNICEF σε έκθεσή της για το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Παράλληλα, «τρία ισραηλινά αγόρια τραυματίστηκαν κοντά σε οικισμούς στην Δυτική Όχθη και στη Δυτική Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ».

Η UNICEF εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία της» για την «χρήση υπέρμετρης βίας», ειδικά περιπτώσεις που ανήλικοι Παλαιστίνιοι «σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αφού διέπραξαν ή υπήρχαν υποψίες πως θα διέπρατταν επιθέσεις με μαχαίρια».

Η οργάνωση του ΟΗΕ καταδίκασε το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί καμιά δίωξη, επισημαίνοντας κυρίως την υπόθεση μιας 17χρονης Παλαιστίνιας την οποία είχαν πάρει για έλεγχο ισραηλινοί στρατιώτες σε ένα φυλάκιο κοντά στη Χεβρόνα, στη νότια Δυτική Όχθη, πριν τη σκοτώσουν με τουλάχιστον πέντε σφαίρες.

«Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, όμως αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως δεν έθετε κανέναν κίνδυνο όταν την πυροβόλησαν και πως (η έφηβη Παλαιστίνια) φώναζε πως δεν είχε μαχαίρι», σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ έχει ξεσπάσει από την 1η Οκτωβρίου του 2015 ένα κύμα βίας το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 204 Παλαιστίνιους, 28 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο κι έναν Σουδανό, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν σκοτωθεί ήταν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες επιθέσεων.

Την αμέσως προηγούμενη περίοδο, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαν σκοτωθεί τέσσερα αγόρια και είχαν τραυματιστεί 165 παιδιά στην Παλαιστίνη, ενώ είχαν τραυματιστεί επίσης τρία παιδιά στο Ισραήλ, κατά στοιχεία που παραθέτει η UNICEF.

Η άλλη μεγάλη αιτία ανησυχίας της οργάνωσης, η οποία καταγγέλλει συχνά την κακομεταχείριση των παιδιών από το ισραηλινό σύστημα δικαιοσύνης, είναι οι φυλακίσεις παιδιών.

Στα τέλη του 2015 «422 παιδιά από 12 ως 17 ετών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ κοριτσιών, κρατούνταν σε στρατιωτικές φυλακές». Επρόκειτο για «τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο του 2009», υπογράμμισε η UNICEF.

Ο νόμος στο Ισραήλ επιτρέπει να δικάζονται ως ενήλικοι οι Παλαιστίνιοι από την ηλικία των 12 ετών, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο, υπογράμμισε η οργάνωση του ΟΗΕ.

Συνολικά πέρυσι κατά μέσον όρο 219 ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούνταν σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές σε μηνιαία βάση, ένας αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 2014, ανέφερε ακόμη η UNICEF.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)