to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:11 | 13.06.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

UNCHR: Να μοιράζεται η ΕΕ τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα

Η ανικανότητα της Ευρώπης να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών μέσω θαλάσσης είναι σκανδαλώδης, δηλώνει ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότζι και καταγγέλλει την υποκρισία των Ευρωπαίων αξιωματούχων που πήγαν στη Λαμπεντούζα «για να κλάψουν μπροστά στα φέρετρα» των θυμάτων.


Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν την Ιταλία να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό μεταναστών που φθάνουν από τη βόρεια Αφρική, συμφωνώντας να δεχθούν μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα.

Μετά τα δύο ναυάγια του περασμένου Οκτωβρίου στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 μετανάστες, η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum με στόχο να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.

Όμως πλέον η Ρώμη επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνη της την επιχείρηση.

«Η απομόνωση της Ιταλίας στη Μεσόγειο είναι σκανδαλώδης» δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι.

Ο ίδιος κατήγγειλε «την υποκρισία» των Ευρωπαίων αξιωματούχων που μετέβησαν στη Λαμπεντούζα για να «κλάψουν μπροστά τα φέρετρα» των θυμάτων των ναυτικών τραγωδιών, προτού επιστρέψουν «στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή το Βερολίνο και ξεχάσουν το πρόβλημα».

«Με την επιχείρηση Mare Nostrum, μόνοι μας, καταφέραμε να αποφύγουμε να γεμίσουμε δεκάδες χιλιάδες φέρετρα τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο Γκότζι, προσθέτοντας ότι την αποστολή αυτή πρέπει να αναλάβει «σταδιακά» η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών 53.763 μετανάστες έχουν περάσει μέσω θαλάσσης στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου, σε σύγκριση με λιγότερους από 43.000 στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

Ο Γκότζι υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια κοινή διαχείριση των συνόρων της και κοινές πολιτικές παροχής ασύλου για να απαντήσει στην αυξανόμενη ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου. 

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσουν την Ιταλία συμφωνώντας να αναλάβουν τους ανθρώπους που διασώζονται στα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να αναλαμβάνει τους μετανάστες η χώρα στην οποία φθάνουν, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ.

Όμως όσοι διασώζονται στα διεθνή ύδατα μπορούν να γίνονται δεκτοί από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ίσως βάσει ενός αναλογικού συστήματος, δήλωσε την Παρασκευή η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της UNHCR για τη νότια Ευρώπη.

«Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως στην περίπτωση των Σύρων, όμως μπορεί να γίνεται και για άλλες εθνικότητες» προσέθεσε. Πέρυσι, η πλειονότητα των περισσότερων από 40.000 μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης προέρχονταν από τη Συρία, αλλά και την Ερυθραία.

«Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να επεξεργάζονται από κοινού τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, και στη συνέχεια θα μπορούσε να οριστεί ένα ποσοστό μεταξύ των διάφορων κρατών που μπορούν να υποδεχθούν και να λάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών» σημείωσε η Σάμι.

Οι αιτήσεις ασύλου στις χώρες μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% πέρυσι, με τη Γερμανία να υποδέχεται σχεδόν 110.000, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την UNCHR.

Σήμερα η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί επιπλέον 10.000 Σύρους φέτος, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων φτάνουν στην Ιταλία μετακινούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου, συχνά στέλνονται πίσω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)