to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 03.09.2020

Οικονομία

«Με υπογραφή Μητσοτάκη»: Ύφεση - ρεκόρ 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Ύφεση ρεκόρ 15,2% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2ο τρίμηνο του 2020 έναντι πρόβλεψης από το υπουργείο Οικονομικών για συρρίκνωση 15,7% - ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική της ΝΔ για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία «δικαιώνεται»


Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ύφεση που ανακοινώθηκε και είναι στο 15,2% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, επίδοση, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Το κρίσιμο τρίμηνο για τη χώρα θα είναι το τρίτο και αυτό διότι κάθε χρονιά υπολιγίζονται σε αυτό οι δύο πιο ισχυροί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος για την ελληνική οικονομία λόγω του τουρισμού. Η φετινή όμως κατάρευση δεν προμηνύει αισιόδοξα αποτελέσματα. 

Όπως ανακοίνωσε αναλυτικά η ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019,


·         η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 10,1%.

·         οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%,

·         οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1%

·         οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 17,2%.

Αλέξης Τσίπρας: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που συνεδρίασε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας «μετά και τη σημερινή ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου και της μεγάλης ύφεσης που ήδη πλήττει την ελληνική οικονομία». Ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;

«Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;», τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις».

Θυμίζει ότι, η αξιωματική αντιπολίευση «είχε προειδοποιήσει από νωρίς και είχε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα».  Όπως προσθέτει: «Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί».

Όπως επίσης αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος:

«Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική.  Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας.

Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις.

Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.

Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη».

Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: «Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Κοινή δήλωση για τα αποτελέσματα του ΑΕΠ εξέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης 3/9 ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας:

«Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020 φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Το -15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια.

Η στρατηγική της ΝΔ για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία «δικαιώνεται».

Αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί, οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία.

Απαιτείται, έστω και τώρα, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)