to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Tζορτζ Μάικλ: το κομμουνιστικό παρελθόν του στο φως (βίντεο)

Με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Rob Griffiths αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν μέλος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της χώρας.


Στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Μάικλ οι φιλανθρωπικές του, πάντα ανώνυμες, δράσεις αποκαλύφθηκαν προκαλώντας συγκίνηση. Ελάχιστοι όμως γνώριζαν την πολιτική του δράση και κυρίως, τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα.

Με ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, Rob Griffiths αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Μάικλ ήταν μέλος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της χώρας.

Επιπλέον όταν ο Griffiths αναρωτήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook αν ο Τζορτζ Μάικλ όντως είχε συμμετέχει στον αγώνα των ανθρακωρύχων το 1984-85 πήρε απάντηση καταφατική με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να επιβεβαιώνουν ότι ο Μάικλ είχε υποστηρίξει τους ανθρακωρύχους τη δεκαετία που η Μάργκαρετ Θάτσερ αποδεκάτισε την λαϊκή τάξη της Βρετανίας.

Οι Wham! του Ελληνοκύπριου Μάικλ είχαν δώσει συναυλία για τον αγώνα των ανθρακωρύχων κατά τη διάρκεια της απεργίας του 1984-85 με τον κομμουνιστή πατέρα του Τζάκ Πάνος (ή Κυριάκος Παναγιώτου) να έχει μεσολαβήσει για να συμμετέχει ο γιος του στην μάχη κατά της αδικίας που χαράκωσε την Βρετανία στα 80s. 

Η εμφάνιση τους στο Royal Festival Hall του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο του 1984 αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τα media, που θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα "λάθος", μια παρεξήγηση. Λίγοι αντιλήφθηκαν ότι εκείνο το βράδυ οι Wham! συνέχισαν να κάνουν αυτό που ήξεραν, να παλεύουν με όπλο το ρυθμό και την αισιοδοξία για μια πιο φωτεινή καθημερινότητα. 

"Ο Έλληνας που τραγουδάει"

H Ελληνοκυπριακή κοινότητα της Βρετανίας πενθεί ακόμη το χαμό του αστέρα της μουσικής σκηνής που υπέργραφε τα tweets του ως “O Έλληνας που τραγουδάει” (The Singing Greek) αναφέρει η ιστοσελίδα InCyprus.

Πληθώρα σημαντικών Βρετανοκύπριων έχουν δώσει τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια του Μάικλ στην εφημερίδα της κοινότητα “Parikiaki”. Ο Peter Andre αναφέρθηκε στο απίστευτο ταλέντο του, ο επιχειρηματίας Theo Paphitis τον αποκάλεσε έναν “απίστευτο θρύλο” και η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας Dr Linda Papadopoulos αναφέρθηκε σε όλους όσοι ένιωσαν κάπως καλύτερα με τη ζωή τους μέσα από τις μουσικές και τους στίχους του καλλιτέχνη που έφυγε στα 53 του από καρδιακή προσβολή.

Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν (και) Κόκκινος. Η περιβόητη απεργία των ανθρακωρύχων ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 1984. Η πιο μαχητική απεργία της Βρετανίας του ’80, κράτησε για ένα ολόκληρο χρόνο και τέλειωσε με την επιβολή της κρατικής πολιτικής της Θάτσερ.

"Ο χρόνος τελειώνει"

Μετά από την ήττα των ανθρακωρύχων η μαχητικότητα της εργατικής τάξης και η δύναμη των συνδικάτων πήρε την κάτω βόλτα με το κράτος να έχει κρατήσει άτεγκτη στάση απέναντι στη λαϊκή βάση της Βρετανίας.

Η απεργία κόστισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους και κατά τη διάρκεια της τραυματίστηκαν εκατοντάδες, 11.291 συνελήφθησαν και 8.392 παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια με διάφορες κατηγορίες.

Ο Τζορτζ Μάικλ έδειξε τον ανθρωπισμό και την πολιτική του στάση με τις ανώνυμες αγαθοεργίες και την εθελοντική του εργασία σε καταφύγια αστέγων αλλά και τους στίχους του. Στο Praying For Time ο Τζορτζ Μάικλ μιλάει για την ακόρεστη δίψα για εξουσία και πολούτη σε ένα κόσμο που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και ο χρόνοας τελειώνει για όλους, 26 χρόνια πριν.

Ήταν μια έκκληση στον ανθρωπισμό που χάνεται δεκαετίες τώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)