to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τζογάροντας σε βάρος των νέων συνταξιούχων

Με fast track διαδικασίες ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για άλλη μία ιδιωτικοποίηση. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα μεγάλο “φιλέτο”. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στα χνάρια φυσικά της περιβόητης Έκθεσης Πισσαρίδη! Μια έκθεση που όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αποσκοπεί στο να “να καταστήσει τη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ε.Ε., με φθηνή ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους”.


Και φυσικά, όπως πάντα με αυτή την κυβέρνηση, ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι ψευδής και παραπλανητικός : “ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά”. Το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η νέα γενιά και το μέλλον της. Στην πραγματικότητα αυτή η αντιμεταρρύθμιση είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση και της κύριας ασφάλισης μέσω της συνολικής υπονόμευσης της βιωσιμότητάς της. Με μοναδικούς κερδισμένους φυσικά τις μεγάλες πολυεθνικές του ασφαλιστικού τομέα και όχι βέβαια τους... νέους καθώς το νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς συνταξιούχους. Στην ουσία οι επικουρικές συντάξεις γίνονται αντικείμενο τζόγου υπό τη διαχείριση χρηματιστών, όπως ορίζει ο νόμος!

Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι κατά του αντισυνταγματικού (αντίκειται στο άρθρο 25 του Συντάγματος), πέραν των άλλων, νομοσχεδίου τάσσεται όχι μόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων. Ένας νόμος που θα λειτουργήσει καταλυτικά, αναιρώντας τον διανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και προχωρώντας σε μία άκρως επικίνδυνη βίαιη αναδιανομή, ύψους 70 δις (!) για την κεφαλαιοποίηση (βλέπε ιδιωτικοποίηση) της επικουρικής σύνταξης. Άλλωστε τα διεθνή μοντέλα μαρτυρούν την αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου που, στην πράξη, αποδίδει πολύ χαμηλές συντάξεις.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στη ψήφισή του, προσθέτοντας το λιθαράκι της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας στη γενικευμένη ανασφάλεια που παράγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)