to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 06.10.2022

Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Χάρη σε όλα τα ομοσπονδιακά αδικήματα της απλής κατοχής μαριχουάνας

Ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα προς την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης είναι η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να απονείμει χάρη σε όλα τα ομοσπονδιακά αδικήματα της απλής κατοχής μαριχουάνας


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, εκπληρώνοντας την προεκλογική του δέσμευση να διαγράψει προηγούμενες ομοσπονδιακές καταδίκες για κατοχή και ξεκινώντας τη διαδικασία χαλάρωσης της ομοσπονδιακής ταξινόμησης του ναρκωτικού.

Ο Μπάιντεν την Πέμπτη θα απονείμει χάρη σε όλες τις προηγούμενες ομοσπονδιακές καταδίκες για απλή κατοχή μαριχουάνας, μια κίνηση που, όπως δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, θα επηρεάσει χιλιάδες Αμερικανούς.

«Το να στέλνουμε ανθρώπους στη φυλακή για κατοχή μαριχουάνας έχει ανατρέψει πάρα πολλές ζωές και έχει φυλακίσει ανθρώπους για συμπεριφορές που πολλές πολιτείες δεν απαγορεύουν πλέον», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Το ποινικό μητρώο για κατοχή μαριχουάνας έχει επίσης επιβάλει άσκοπα εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Και ενώ οι λευκοί, μαύροι και καφέ άνθρωποι κάνουν χρήση μαριχουάνας σε παρόμοια ποσοστά, οι μαύροι και καφέ άνθρωποι συλλαμβάνονται, διώκονται και καταδικάζονται σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά».

Θα ενθαρρύνει επίσης τους κυβερνήτες να λάβουν παρόμοια μέτρα για την απονομή χάριτος στις πολιτειακές κατηγορίες για απλή κατοχή μαριχουάνας και θα αναθέσει στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και στον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ να επανεξετάσουν «ταχέως» τον τρόπο με τον οποίο η μαριχουάνα κατατάσσεται στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι κινήσεις αυτές υπολείπονται της πλήρους αποποινικοποίησης, η οποία απολαμβάνει αυξανόμενης υποστήριξης και από τα δύο πολιτικά κόμματα. Είναι όμως τα πρώτα σημαντικά βήματα που γίνονται από πρόεδρο των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της άρσης των ποινικών κυρώσεων για την κατοχή μαριχουάνας.

Η μαριχουάνα είναι παράνομη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, ακόμη και αν μεμονωμένες πολιτείες έχουν προχωρήσει προς τη νόμιμη χρήση για ψυχαγωγικούς και ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών του 1970, η μαριχουάνα περιλαμβάνεται στον κατάλογο 1, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν έχει σήμερα αποδεκτή ιατρική χρήση και έχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης.

ΠΗΓΗ: cnn.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)