to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:28 | 26.01.2016

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Κοινωνία

Τζιτζικώστας και Χρυσή Αυγή απέναντι στη ΒΙΟ.ΜΕ

Την στήριξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής έλαβαν οι απολυμένοι της Φίλκεραμ οι οποίοι πραγματοποίησαν παρέμβαση με μένος κατά της κυβέρνησης και του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.


Της Κατερίνας Μπακιρτζή από το Κόκκινο:

Οι απολυμένοι της Φίλκεραμ υποστήριξαν πως 223 εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους από το 2011 που πτώχευσε η εταιρεία καθώς “4 πρώην εργαζόμενοι που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ παρεμποδίζουν τον πλειστηριασμό”. 

Οι απολυμένοι της Φίλκεραμ αναφέρθηκαν με προσβλητικές και επιθετικές εκφράσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ που έχει γίνει γνωστό διεθνώς για την επιλογή των εργαζομένων, που έμειναν στον δρόμο όταν πτώχευσε η μητρική εταιρεία Φίλκεραμ, να μην τα παρατήσουν, να παραμείνουν στο εργοστάσιο και να ξεκινήσουν μια αυτοδιαχειριζόμενη συνεταιριστική επιχείρηση. Όσο όμως και αν οι απολυμένοι της Φίλκεραμ επαναλαμβάνουν πως δεν στρέφονται κατά των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ η στάση και οι χαρακτηρισμοί τους τους διαψεύδουν. 

Από τη πλευρά του για “μνημείο αναξιοπιστίας της κυβέρνησης” και “βαθιών ιδεοληψιών” έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εκφράζοντας την υποστήριξη του στους απολυμένους της Φίλκεραμ και κάλεσε “την κυβέρνηση να δώσει λύση”. Για “καταληψίες” που τους “στηρίζουν αναρχικοί” και “έχουν παρτίδες ακόμα και με Ινδιάνους” έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής. Κοινό συστατικό στοιχείο και των δύο τοποθετήσεων αυτό που αποκαλούν "ιδεοληψία" της κυβέρνησης, δηλαδή να στηρίξει ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, χωρίς αφεντικά.

Οι χαρακτηρισμοί τόσο των απολυμένων της Φίλκεραμ όσο και των περιφερειακών συμβούλων της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο των περιφερειακών συμβούλων της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας” όσο και της “Οικολογίας Αλληλεγγύης”.

Την στήριξη τους στους εργαζόμενους και το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ εξέφρασαν η Δ. Χαραλαμπίδου και ο Γ. Θεοδωρόπουλος ζητώντας μάλιστα να μην γίνονται ανυπόστατες και επιθετικές αναφορές εναντίον τους. “Ο αγώνας που δίνουν και οι άλλοι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, που αποκαλείτε καταληψίες, είναι σεβαστός και διεθνώς αναγνωρισμένος ως παράδειγμα αυτοδιαχείρισης”, υποστήριξαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της “Οικολογίας Αλληλεγγύης”, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την στήριξη του στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ και διερωτώμενος “τι τελικά θα μείνει από τους πλειστηριασμούς για τους εργαζόμενους αν πρώτα πάρουν τις απαιτήσεις τους οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Εντύπωση προκαλεί για άλλη μία φορά η στάση των εκπροσώπων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που πρόσκεινται στο ΚΚΕ -που στελέχη του στο παρελθόν έχουν ταχθεί κατά του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος- οι οποίοι τάχθηκαν κατά της ΠΝΠ και ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο που οι απολυμένοι της Φίλκεραμ αναζητούν την υποστήριξη θεσμικών και πολιτικών φορέων είναι σαφές πως αίτημα δεν είναι μόνο η καταβολή των αποζημιώσεων τους. Θεωρούν πως η δικαίωση τους περνά από την καταστολή, τον πλειστηριασμό του οικοπέδου και το τέλος της ΒΙΟ.ΜΕ. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι από τον πλειστηριασμό των 14 οικοπέδων της Φίλκεραμ σε ένα εκ των οποίων στεγάζεται η ΒΙΟ.ΜΕ πρώτα και κυρίως θα αποζημιωθούν οι τράπεζες ενώ αν και ότι μείνει θα πάει στους απολυμένους. Αντίθετα όμως η ΠΝΠ για την εξάμηνη αναστολή του πλειστηριασμού δίνει τη χρονική δυνατότητα να προστατευθεί η προσπάθεια όσων εργαζομένων δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να εργάζονται με ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στο πλάι τους με σύνθημα τους “αν δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς”.

tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)