to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τζαμάλ Σαλέμ: Τους αλλοίωσε τον πολιτισμό

Ακόμη χειρότερο απ' το να βιάσουν το παιδί σου, είναι να σε κατηγορήσουν ότι το βίασες εσύ. Ενώ δεν το έχεις κάνει, για το χρώμα του δέρματός σου κι εξαιτίας της καταγωγής σου.


Ακόμη χειρότερο απ' το να βιάσουν το παιδί σου, είναι να σε κατηγορήσουν ότι το βίασες εσύ. Ενώ δεν το έχεις κάνει, για το χρώμα του δέρματός σου κι εξαιτίας της καταγωγής σου.

Ακόμη δυσκολότερο απ' το ν' αντέξεις τον πόνο ότι σε κατηγόρησαν, είναι να τους συγχωρέσεις. Κι όμως, ο Τζαμάλ Σαλέμ, πατέρας του 11μηνου βρέφους που πέθανε πριν από λίγες ημέρες και κατηγορήθηκε αβίαστα και καταιγιστικά από τα ΜΜΕ για σεξουαλική κακοποίησή του, το έκανε. Λίγες ώρες μετά τον διασυρμό του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δέχομαι τη συγγνώμη χωρίς καμία αμφιβολία. Ήδη τους έχω συγχωρέσει για ό,τι κακό μου έχουν προξενήσει οι εσφαλμένες γνωματεύσεις του ιατροδικαστή. Από εδώ και πέρα, όμως, η ζωή συνεχίζεται. Εγώ θα σας έλεγα μοναχά μια φράση: Ο Θεός να σας συγχωρήσει».

Εκείνοι πάντως που τον κατηγόρησαν δεν ζήτησαν συγγνώμη. Ο δε λαλίστατος και με παρελθόν στον στιγματισμό προσώπων, ιατροδικαστής είναι άφαντος. Όσο εύκολο του ήταν να κανιβαλίσει, άλλο τόσο εύκολο του ήταν να εξαφανιστεί. Και αρκούντως αυτονόητο για τα κανάλια να μην τον αναζητήσουν.

Ο Τζαμάλ βρήκε τη δύναμη να συγχωρέσει. Άγνωστο από πού. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες του πόνου για την απώλεια του παιδιού του και του πανελλαδικού λιντσαρίσματος που ακολούθησε. Οι προηγούμενοι μήνες στη ζωή του δεν ήταν πολύ καλύτεροι. Μιλώντας για τη ζωή στη Μόρια στο Open Tv, έκανε λόγο για κόλαση. Τους φώναζαν αγρίμια. «Όταν φτάσαμε στη Μυτιλήνη, μας έβαλαν στον καταυλισμό της Μόριας. Εκεί ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Οι πρόσφυγες, ο κόσμος, ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, ήταν πάρα πολύ άσχημες οι συνθήκες. Αγρίμια, έτσι μας έλεγαν. Ήταν κόλαση! Η Μόρια ήταν κόλαση!».

Τους αλλοίωσε τον πολιτισμό ο Τζαμάλ. Πράγματι. Γιατί απέναντι στην ανθρωποφαγία αντιπαρέταξε μεγαλοψυχία. Είναι μόλις 23 χρόνων, αλλά φέρθηκε με αξιοζήλευτη ωριμότητα για τον πολύ μεγαλύτερο του ηλικιακά ιατροδικαστή. Ένα χαρτί αδειανό το πτυχίο του.

Τον πολιτισμό τους αλλοίωσε και η 19χρονη Ναζίρα από το Αφγανιστάν που ζει στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Από τα φαγητά που τους πήγαιναν κάθε εβδομάδα αλληλέγγυοι, πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με άλλους πρόσφυγες έβαζαν κάθε φορά ένα μέρος τους στην άκρη. Πριν μία εβδομάδα έδωσαν τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει στους αλληλέγγυους και γέμισαν τα πορτ παγκάζ των αυτοκινήτων τους. Όπως είπε η Ναζίρα, το έκαναν για να βοηθήσουν εκείνους που πεινάνε ακόμη περισσότερο.

Τον πολιτισμό, υπάρχει μια ελπίδα να τον αλλάξουν οι πρόσφυγες χάρη και στην προχωρημένη τους μόρφωση. Το 65% των πτυχιούχων προσφύγων σύμφωνα με έρευνα του Bridge, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τους ερευνητές πρόσφυγες, έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Όχι ότι η αριστεία καθορίζει το ποιόν του ανθρώπου. Απλά ένα ακόμη ρατσιστικό επιχείρημα καταρρίπτεται.

Κι όμως ενώ η ίδια η πραγματικότητα αντιστέκεται σθεναρά στον παραλογισμό του ρατσιστικού μένους, πολλοί συνεχίζουν να επιμένουν. Πριν λίγες ημέρες έγινε φασιστική επιδρομή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, όπου έγραψαν με μπλε σπρέι ασύντακτα εθνικιστικά συνθήματα. Και λίγο καιρό νωρίτερα είχαμε τα ρατσιστικά μπλόκα στη Μόρια.

Ναι, αυτοί οι άνθρωποι, κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από τον Τζαμάλ και τη Ναζίρα. Και το καλύτερο για εκείνους, θα ήταν να το επιτρέψουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)