to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 30.04.2013

Διεθνή

Τζ. Κέρι: «Τεράστιο βήμα από τον Αραβικό Σύνδεσμο η αποδοχή της ανταλλαγής εδαφών» Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την αλλαγή κατεύθυνσης που ανακοινώθηκε χθες από τον Αραβικό Σύνδεσμο σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Συνδέσμου για το Μεσανατολικό που χρονολογείται από το 2002, και προβλέπει πλέον την αποδοχή της αρχής μιας ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.




"Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε με ικανοποίηση ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου την επομένη της συνόδου που πραγματοποίησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

"Σε αντίθεση με την αρχική πρόταση που αναφερόταν μόνο στη γραμμή των συνόρων του 1967 και σε τίποτα άλλο, αυτοί (οι αραβικές χώρες), δήλωσαν χθες ότι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τα σύνορα του 1967 με προσαρμογές που αντανακλούν μια αμοιβαία συμφωνία για την ανταλλαγή εδαφών", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό", είπε ο Κέρι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο.

«Πολλά μεγάλα εμπόδια»


"Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, πρέπει να υπερβούμε πολλά μεγάλα εμπόδια", προειδοποίησε πάντως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος έχει εμπλακεί πολύ, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο στην Ουάσινγκτον μεταξύ της αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου και του Κέρι, ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ αλ Τάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της επιτροπής εποπτείας της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι διάκειται ευνοϊκά σε μια "μικρή και ισοδύναμη ανταλλαγή εδαφών, που είναι αμοιβαία αποδεκτή".

Η αντίδραση του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής


Το Ισραήλ απάντησε θετικά πάντως στην προφανή διαφοροποίηση των Αραβικών κρατών σχετικά με το ειρηνευτικό τους σχέδιο του 2002.

"Το Ισραήλ χαιρετίζει την ενθάρρυνση που δόθηκε από την αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην διπλωματική διαδικασία", δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τις χθεσινές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Στη Ραμάλα ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η αναδιατύπωση από τον Αραβικό Σύνδεσμο της ειρηνευτικής του πρωτοβουλίας του 2002, η οποία τώρα υποστηρίζει ρητά την αρχή της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αντανακλά "την επίσημη παλαιστινιακή θέση". "Αυτό δεν είναι κάτι νέο", τονίζει ο Ερεκάτ στην ανακοίνωσή του.

"Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου παρουσίασε την επίσημη παλαιστινιακή θέση: σε αντάλλαγμα για την ανεπιφύλακτη αποδοχή από το Ισραήλ της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, το κράτος της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος θα μπορούσε να εξετάσει μικρές τροποποιήσεις στα συμφωνημένα σύνορα, ίσες σε μέγεθος και ποιότητα, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, που δεν θα υπονομεύουν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Στο γράφημα, η συρρίκνωση των παλαιστινιακών εδαφών από το 1946.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)