to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τζ. Γκαλμπρέιθ: O Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποδείξει την αξιοπιστία του (βίντεο)

Τεταμένη περιέγραψε ο αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρειθ την ατμόσφαιρα στο Eurogroup της Δευτέρας προσθέτοντας ότι οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν σχέση με την έκβαση του, παρά μόνο ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικός της Γερμανίας.


«Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε συμφωνία εκείνη τη στιγμή και κανένα ανακοινωθέν η διαδικασία θα τερματιζόταν». «Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο αξιόπιστος και είναι στο χέρι του να αποδείξει την αξιοπίστία του» υποστήριξε χθες στην εκπομπή του Alpha.

 

«Ελπίζω ο λαός να συνεχίσει να στηρίζει την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση γιατί θεωρώ ότι το αξίζει» είπε εκτιμώντας ότι το αν αλλάξει στάση η Γερμανία εξαρτάται από την κ. Μέρκελ. Υποστήριξε τέλος ότι δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τονίζοντας ότι αυτή που πρέπει να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση είναι η Γερμανία. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δημιουργήθηκαν με στόχο την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της επιβολής».

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε επικριτικά στη σκληρή στάση που κρατάει η  Γερμανία τονίζοντας ότι η αλλαγή της εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η κ. Μέρκελ τελικά.

Χάσιμο χρόνου το Eurogroup μετά από την παρέμβαση της Γερμανίας

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα έχει να αποφασίσει, ή τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, ή του τερματισμού του, κάτι που θα σήμαινε διακοπή της οικονομικής υποστήριξης. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ πριν αυτής της παρέμβασης η συμφωνία ήταν πολύ πιο πιθανή.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον κ. Μοσκοβισί και με στήριξη και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά συναντήθηκε με τον κ. Ντάισελμπλουμ που του παρουσίασε ένα άλλο σχέδιο συμφωνίας και επέμεινε ότι ήταν το μοναδικό. Αυτό περιείχε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά και το σχέδιο του κ. Μοσκοβισί είχε αποσυρθεί. Δηλαδή βρισκόμασταν και πάλι στην αρχή».

Θετικά στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στέκουν όπως είπε διάφοροι επικεφαλής εκ μέρους του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις) να προχωρήσουμε σε σοβαρές συνομιλίες και ακριβείς ενέργειες για το περιεχόμενο των συμφωνιών αλλά η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην μετακινηθεί από τις απόψεις της. Στην πραγματικότητα δηλαδή το Eurogroup της Δευτέρας ήταν χάσιμο χρόνου χωρίς να έχουμε προχωρήσει καθόλου από την προηγούμενη Τετάρτη.

Εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα ότι πρέπει να έρθει από τους Ευρωπαίους εταίρους για την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Αυτό αποτελεί μια δυσάρεστη διαδικασία ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει τακτικές και πειθαρχικές συνεδριάσεις γιατί οι διαδικασίες αυτές είναι χειραγωγημένες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)