to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 21.05.2013

Διεθνή

Τυνησία: Συνέλαβαν την ακτιβίστρια που πόζαρε γυμνή

Είναι μέλος της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης Femen


Τυνήσια φεμινίστρια που ανέβασε στο ίντερνετ τόπλες φωτογραφίες της _ σκανδαλίζοντας τους συμπατριώτες της _ συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «προκλητικές πράξεις».

Η 19χρονη Αμίνα Τάιλερ είναι μέλος της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης Femen που χρησιμοποιεί τη γύμνια σε διαμαρτυρίες. Την Κυριακή πήγε στην πόλη Καΐρουάν όπου η αστυνομία εμπόδισε την πραγματοποίηση συνεδρίου της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία θεωρώντας το απειλή για την δημόσια τάξη.

Η Τάιλερ έγραψε με μπογιά «Femen» σε ένα τοίχο κοντά στο κεντρικό τζαμί και ετοιμαζόταν να κρεμάσει ένα πανό αλλά συγκεντρώθηκε οργισμένο πλήθος που την αναγνώρισε, φωνάζοντάς της να φύγει. «Μας ατιμάζει. Θα προστατεύσουμε την πόλη μας. Μια τόσο βρώμικη κοπέλα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσά μας», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.  

Τον Μάρτιο, η Τάιλερ είχε ανεβάσει στο ίντερνετ φωτογραφίες που την έδειχναν τόπλες με τη φράση «Το σώμα μου μού ανήκει» αλλά στη συνέχεια άρχισε να κρύβεται διότι έλαβε απειλές κατά της ζωής της. Η οικογένειά της την έστειλε να ζήσει με συγγενείς έξω από την πρωτεύουσα, όμως δραπέτευσε και άρχισε να κρύβεται σε φίλους.  

Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι επιθυμούσε να πραγματοποιήσει μία ακόμη θεαματική διαμαρτυρία προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία όπου θα σπουδάσει δημοσιογραφία.

Ο Μοχάμεντ Αλί Αρουί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, περιέγραψε τις πράξεις της Τάιλερ ως «προκλητικές», λέγοντας ότι είναι υπό έρευνα και ενδέχεται να της απαγγελθούν κατηγορίες. Πρόσθεσε ότι κατανοεί την οργισμένη αντίδραση των ντόπιων μόλις αντιλήφθηκαν ποια είναι.

Το υπουργείο απαγόρευσε το ετήσιο συνέδριο της ισλαμιστικής Ανσάρ αλ-Σαρία και έστειλε 11.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην Καϊρουάν για να εμποδίσουν τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της οργάνωσης να μπουν μέσα στην πόλη. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Καϊρουάν και πολύ σοβαρότερα _ με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με αστυνομικούς _ σε προάστιο της Τύνιδας όπου ένα άτομο σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με τον Αρουί, η Τάιλερ κατάφερε να μπει στην Καϊρουάν περνώντας από πολλά σημεία ελέγχου διότι φορούσε μαντίλα και οι αστυνομικοί δεν την αναγνώρισαν.

Πηγή: www.tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)