to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 10.11.2021

Διεθνή

Τυνησία: Οργή για τον θάνατο διαδηλωτή από ρίψη χημικών

Απεργία και νέες δυναμικές κινητοποιήσεις στην πόλη Αγκαρέμπ, μετά τον θάνατο χθες διαδηλωτή από ρίψη δακρυγόνων


Γενική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε σήμερα σε πόλη της κεντρικής Τυνησίας μετά τον θάνατο διαδηλωτή από δακρυγόνα στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της επαναλειτουργίας χωματερής.

Ο Αμπντεραζέκ Λασεχέμπ, ηλικίας 35 ετών, πέθανε χθες Τρίτη το πρωί στην Αγκαρέμπ, μια πόλη της επαρχίας Σφαξ, όταν οι δυνάμεις καταστολής έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος που προσπαθούσε να εμποδίσει την επαναλειτουργία χωματερής.

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει τα αίτια του θανάτου του 35χρονου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι υπέκυψε λόγω ενός προβλήματος υγείας από το οποίο έπασχε το οποίο δεν είχε σχέση με τη διάλυση της διαδήλωσης.

Η γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του ισχυρού κεντρικού συνδικάτου UGTT για να καταγγείλει “την άγρια επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας” εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας των δυνάμεων της τάξης και για να ζητήσουν το κλείσιμο της χωματερής.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να φτάσουν μέχρι τη χωματερή, κάνοντας εκ νέου χρήση δακρυγόνων.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην επαρχία Σφαξ --όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Τυνησίας και σημαντικός οικονομικός πόλος της χώρας-- λόγω των απορριμμάτων που πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και απειλούν την υγεία των κατοίκων.

Η κεντρική χωματερή της επαρχίας, που βρίσκεται στην Αγκαρέμπ, έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την πίεση των κατοίκων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι ήδη γεμάτη και διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη χημικών, την ώρα που η χωματερή είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για οικιακά απορρίμματα.

Οι δήμοι της περιοχής αρνήθηκαν στη συνέχεια να μαζέψουν τα σκουπίδια, εκτιμώντας πως το κράτος δεν βρήκε απτές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι αρχές αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν τη χωματερή τη Δευτέρα, προκαλώντας νέο κύμα διαμαρτυριών.

Τα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τυνησία είναι χρόνια. Τα περισσότερα από τα 2,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών που συλλέγονται κάθε χρόνο μεταφέρονται σε χωματερές, όπου ούτε θάβονται ούτε αποτεφρώνονται, και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)