to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 28.07.2012

left.gr

Διεθνή

Τυνησία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Σίντι Μπουζίντ

«Ιδού η νέα αστυνομία του Μπεν Άλι», φώναζαν οι διαδηλωτές ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών.


Στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση που έμελε να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας Μπεν Άλι, σημειώθηκαν διαδηλώσεις από εργαζομένους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον της έδρας της νομαρχίας της Σίντι Μπουζίντ, στην κεντροδυτική Τυνησία, και η αστυνομία απάντησε ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά και κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι κάτοικοι της πόλης αυτής, που διαμαρτύρονταν για την κοινωνική κατάσταση, έβαλαν φωτιά σε ένα λάστιχο προτού το ρίξουν στο εσωτερικό της έδρας της νομαρχίας.

Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας απάντησαν ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά και δακρυγόνα για τους απωθήσουν.«Ιδού η νέα αστυνομία του Μπεν Άλι», φώναζαν οι διαδηλωτές ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές αναφέρονταν στον έκπτωτο πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι που εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε από τη Σίντι Μπουζίντ όταν ένας πλανόδιος μικροπωλητής αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από τη νομαρχία για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση των λαχανικών που πουλούσε στο δρόμο χωρίς να έχει άδεια.

Οι διαδηλωτές αποπειράθηκαν επίσης να πυρπολήσουν τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα. Κάποιοι έσπασαν την πόρτα της εισόδου και λεηλάτησαν τα γραφεία που βρίσκονται σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας επιβεβαίωσε τα επεισόδια, αλλά διέψευσε ότι η αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε μόνο δακρυγόνα για να διαλύσει τους ανθρώπους που επιτίθονταν με πέτρες στη νομαρχία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάλεντ Τάρους. Πηγές τοπικών συνδικάτων έκαναν λόγο για περισσότερους από χίλιους διαδηλωτές, όμως το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι δεν ξεπερνούσαν τους 150. Επρόκειτο για ημερομίσθιους εργάτες που απαιτούσαν να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους.

Αυτοί οι εργαζόμενοι, που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και εβδομάδες, ζητούν το μισθό τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ σήμερα συντάχθηκαν μαζί τους συγγενείς τους και κάτοικοι της Σίντι Μπουζίντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στην πόλη, ενώ δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών ή των αστυνομικών που υποστηρίζονταν από μονάδες του στρατού.

 Πηγή: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)