to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 19.03.2015

Διεθνή

Τυνησία: Εννέα συλλήψεις για την αιματηρή επίθεση στο μουσείο Μπάρντο (ενημέρωση)

Η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε τη σύλληψη εννέα προσώπων που φέρονται να συνδέονται με τους δύο δράστες της χθεσινής αιματηρής επίθεσης εναντίον του μουσείου Μπάρντο στην Τύνιδα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 23 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ξένοι τουρίστες


Ενημέρωση:

Πέμπτη 19/3

22:25 Χαμάς: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η επίθεση των τζιχαντιστών στην Τυνησία

Με έντονο τρόπο καταδίκασε σήμερα η Χαμάς την τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά της φίλης Τυνησίας».

15:10 Η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη εννέα προσώπων που φέρονται να συνδέονται με τους δύο δράστες της χθεσινής αιματηρής επίθεσης εναντίον του μουσείου Μπάρντο στην Τύνιδα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 23 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ξένοι τουρίστες.  

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης (...) επεσήμανε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν τέσσερα πρόσωπα που είχαν άμεση σχέση με την (τρομοκρατική) ενέργεια και πέντε ακόμη που φέρονται να συνδέονται με τον πυρήνα αυτό», ανέφερε η προεδρία της Τυνησίας σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει τον ρόλο ή την ταυτότητα των συλληφθέντων. Στο μεταξύ στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο στρατός της Τυνησίας θα αναπτυχθεί για να προστατεύσει τις μεγάλες πόλεις της χώρας.  

«Έπειτα από μια συνάντηση με τις ένοπλες δυνάμεις, ο πρόεδρος αποφάσισε ότι οι μεγάλες πόλεις θα προστατεύονται από τον στρατό», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο αριθμός των νεκρών τουριστών έφτασε σήμερα τους 20 από 17, μεταξύ αυτών Ιάπωνες, Ιταλοί, Ισπανοί και Βρετανοί. Επίσης τρεις Τυνήσιοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή.

 

12:50 Τυνησία: «Σιωπηλή λαϊκή συγκέντρωση» κατά της τρομοκρατίας το απόγευμα έξω από το μουσείο Μπαρντό

*****

Στον απόηχο του μακελειού στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα, ο πρόεδρος της Τυνησίας κήρυξε «ανελέητο πόλεμο» στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η χώρα θα παλέψει μέχρι «την τελευταία ανάσα».

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το υπόβαθρο της επίθεσης και, κυρίως, από πού προέρχονταν οι δράστες. Οι ξένες ηγεσίες καταδικάζουν η μία μετά την άλλη την επίθεση, επιβεβαιώνοντας σταδιακά τις αναφορές για τους νεκρούς ξένους υπηκόους.

*******

Τετάρτη 18/3

21:40 Τους 22 έφθασαν οι νεκροί, εκ των οποίων 20 τουρίστες, από την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Αλί Αρούι.

«Έχουμε καταμετρήσει 22 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 τουρίστες από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία» είπε ο εκπρόσωπος τύπου χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών ανά εθνικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι ανάμεσα στα θύματα είναι επίσης δύο Κολομβιανοί υπήκοοι.

Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο της Τύνιδας προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα θέατρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον των «τρομοκρατών».

«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω οι τρομοκράτες», «εξουδετερώστε τους τρομοκράτες, είναι καθήκον σας», «με την ψυχή και το αίμα μου θα υπερασπιστώ τη σημαία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ρυθμικά το πλήθος. Οι διαδηλωτές επίσης έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

21:20 Τουλάχιστον 17 τουρίστες, ένας Τυνήσιος πολίτης και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ ακολούθησε δίωρο θρίλερ ομηρίας που έληξε με το θάνατο δύο ενόπλων σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. 

Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Πολωνοί τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ λέγοντας επίσης πως ενδέχεται να έχουν διαφύγει δύο έως τρεις ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο. Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. 

«Με την σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Όλοι οι επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί πλέον με ασφάλεια από το κτίριο του μουσείου μετά την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον ξένων στην Τυνησία από την επίθεση αυτοκτονίας με τη «σφραγίδα» της Αλ Κάιντα σε συναγωγή στο νησί Τζέρμπα το 2001, με απολογισμό 21 νεκρούς.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας και στη συνέχεια όρμησαν μέσα στο κτίριο και κράτησαν ομήρους -ανάμεσά τους πολίτες Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας μετέβη σε νοσοκομεία προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες. Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες επιθέσεις, ενώ «έδειξε» τη γειτονική Λιβύη για την άνοδο των τζιχαντιστών.

17:22 Τους 19 έφθασαν οι νεκροί, εκ των οποίων οι 17 είναι ξένοι τουρίστες από την επίθεση ενόπλων στο μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, δίπλα στο κοινοβούλιο της Τυνησίας.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμπίμπ Εσίντ.

16:45 Οι δύο ένοπλοι που εξαπέλυσαν επίθεση νωρίτερα σήμερα στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Ένας αστυνομικός έχασε επίσης τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους. 

Police officers crouch on the pavement outside parliament in Tunis March 18, 2015.    REUTERS-Zoubeir Souissi

Police officers are seen on the pavement outside parliament in Tunis March 18, 2015.  REUTERS-Zoubeir Souissi

Νωρίτερα:

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον δύο άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ άνοιξαν πυρ στο Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου.


"Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπάρντο", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)