to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 16.12.2022

Διεθνή

To Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς γνωστών δημοσιογράφων

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έκαναν doxxing - αποκάλυπταν δηλαδή την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο.


Το Twitter Inc. ανέστειλε τη λειτουργία των λογαριασμών της νέας ανταγωνιστικής πλατφόρμας Mastodon, αλλά και αρκετών διακεκριμένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του κοινωνικού δικτύου Έλον Μασκ.

Αργά την Πέμπτη, ρεπόρτερ από έντυπα όπως η Washington Post, οι New York Times, το Mashable και το CNN αντιλήφθηκαν ότι οι λογαριασμοί τους έχουν μπλοκαριστεί και και τα tweets τους δεν ήταν πλέον ορατά.

Ο Μασκ είπε ότι τα προφίλ, τα οποία περιελάμβαναν τον αθλητικό και πολιτικό σχολιαστή Keith Olbermann, αφορούσαν άτομα που είχαν δημοσιεύσει την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, επισημαίνοντας ότι αυτό ισοδυναμούσε «βασικά με συντεταγμένες δολοφονίας».

«Δεν μου δόθηκε καμία προειδοποίηση. Δεν έχω email ή επικοινωνία από την εταιρεία σχετικά με τον λόγο της αναστολής», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των New York Times Ryan Mac από έναν νέο λογαριασμό. Δημοσίευσε μια οθόνη από την εφαρμογή λέγοντας ότι έχει τεθεί σε οριστική αναστολή. «Κάνω ρεπορτάζ για το Twitter, τον Έλον Μασκ και τις εταιρείες του. Και θα συνεχίσω να το κάνω» πρόσθεσε.

Θα «ξεπαγώσουν» σε μία εβδομάδα οι λογαριασμοί;

Ο Μασκ στη συνέχεια έκανε μια δημοσκόπηση μεταξύ των οπαδών του για το πότε πρέπει να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς. Η τυπική περίοδος απαγόρευσης για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών τοποθεσίας — επίσης γνωστή ως doxxing — στην υπηρεσία είναι 7 ημέρες, είπε.

Η Drew Harwell της Washington Post, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, που είδαν τους λογαριασμούς τους μπλοκαρισμένους, μπόρεσε να συμμετάσχει σε μια συνεδρία του Twitter Spaces ενώ βρισκόταν σε αναστολή, αποκαλύπτοντας ένα κενό στην επιβολή του Twitter.

Στο στόχαστρο και το Mastodon

Νωρίτερα το Twitter είχε μπλοκάρει και το Mastodon, το οποίο είχε δημοσιεύσει έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε λογαριασμό στη δική του υπηρεσία, ο οποίος παρακολουθεί το ιδιωτικό τζετ του Μασκ.

Την Τετάρτη, το Twitter είχε αναστείλει πολλά προφίλ που παρακολουθούσαν τοποθεσίες ιδιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απόλυτης ελευθερίας του λόγου, έγραψε στον λογαριασμό του πως «οι κανόνες του doxxing ισχύουν για τους δημοσιογράφους όπως και για όλους τους άλλους».

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)