to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To tweet or not to tweet ?

Στην εποχή της αβεβαιότητας η επικοινωνία, οι απειλές και οι εξηγήσεις μέσα από τους 140 χαρακτήρες του Twitter είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.


Το Ισραήλ και το Πακιστάν δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, δηλαδή δεν έχουν επίσημο κανάλι επικοινωνίας. Παραμονές των Χριστουγέννων κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η ψεύτικη είδηση ότι ένας πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απείλησε με πυρηνικό αφανισμό το Πακιστάν, εφόσον η χώρα αυτή στείλει πολεμιστές στη Συρία.

Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας έσπευσε να υπενθυμίσει στο Ισραήλ, με αληθινό μήνυμα στο Twitter, ότι και η δική του χώρα διαθέτει πυρηνικά. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας απάντησε τουιτάροντας ότι η «είδηση» είναι κατασκευασμένη. Ευτυχώς το πράγμα έμεινε εκεί. Αλλά στην εποχή της αβεβαιότητας η επικοινωνία, οι απειλές και οι εξηγήσεις μέσα από τους 140 χαρακτήρες του Twitter είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.

Η περίπτωση Τραμπ αποτελεί την επιτομή αυτού του ρίσκου. Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για το θέμα Πακιστάν - Ισραήλ, ο νικητής των αμερικανικών εκλογών με ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να απειλεί με επέκταση (expand) του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ προκειμένου να έλθει στα... σύγκαλά του ο κόσμος. Προηγουμένως, πάλι με μήνυμα στο Twitter, είχε ανακοινώσει την τηλεφωνική επικοινωνία του με την ηγεσία της Ταϊβάν κηρύσσοντας ουσιαστικά διπλωματικό πόλεμο στην Κίνα.

Στην ψηφιακή εποχή σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα (173 από τις 193 χώρες του ΟΗΕ). Η... τουιπλωματία δίνει στους ηγέτες και στα υπουργεία των Εξωτερικών τη δυνατότητα να απευθύνονται απευθείας σε εκατομμύρια ανθρώπους, όχι απαραίτητα πολίτες των δικών τους χωρών.

Πρωταθλητής στη χρήση και στους ακολούθους (followers) ήταν το 2016 ο Μπάρακ Ομπάμα με 78 εκατομμύρια, ενώ τον Πάπα ακολουθούν τουλάχιστον 31 εκατομμύρια χρήστες και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ινδίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πέρυσι στην πέμπτη θέση με 13 εκατομμύρια προσωπικούς ακολούθους, ενώ υπάρχουν χωριστοί λογαριασμοί για τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην όγδοη θέση με 8 εκατομμύρια ακολούθους βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εννοείται ότι πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί δεν χειρίζονται οι ίδιοι τους λογαριασμούς τους, αλλά στενοί συνεργάτες τους, παρότι υπάρχουν εξαιρέσεις. Δημιουργείται όμως η ψευδαίσθηση της αμεσότητας στην επικοινωνία. Με τον Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να ξεχωρίσεις πότε τουιτάρει ο ίδιος και πότε οι αντ’ αυτού, ποιο είναι το βαθύτερο νόημα, τι σηματοδοτεί κ.λπ.

Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, παρά τις συμβουλές πολιτικών και επικοινωνιολόγων να σταματήσει ή να περιορίσει τη... συνήθεια που τον έχει βάλει πολλές φορές σε μπελάδες. Και σε κάθε περίπτωση να μην μπαίνει στον πειρασμό να απαντά γρήγορα στις επικρίσεις με το επιθετικό ύφος που τον διακρίνει. Άλλο υποψήφιος πρόεδρος, άλλο πρόεδρος, λένε.

Για τον Τομ Νίκολς, καθηγητή στην αμερικανική Σχολή Ναυτικού Πολέμου, κάθε μήνυμα που στέλνει ένας ηγέτης για τα πυρηνικά όπλα έχει σημασία και δεν πρέπει να υποτιμάται. «Είναι όπως η... κρεμλινολογία, πρέπει να αξιολογούμε κάθε λέξη» είπε.

Το Twitter έχει εξελιχθεί σε ένα διπλωματικό βαρόμετρο, ένα εργαλείο για την ανάλυση και την πρόγνωση των διεθνών σχέσεων, επισημαίνει ο Ματίας Λούφσεν, ιδρυτής του Twiplomacy, μιας από τις ομάδες - εταιρείες συμβούλων επικοινωνίας που παρακολουθούν και αναλύουν τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)