to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 03.04.2018

Πολιτική

TVXS: Το πόρισμα που καίει Τσακοπιάκο του αμαρτωλού ταμείου και άλλους δημόσιους λειτουργούς

Είναι η δεύτερη έρευνα - κόλαφος, που μιλάει για τα πεπραγμένα στο Ταμείο, καθώς είχε προηγηθεί η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαπίστωνε οικονομική κακοδιαχείριση


Πειθαρχικό έλεγχο για  τον συνδικαλιστή της  ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) Ιωάννη Τσακοπιάκο - συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου και παρολίγον υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - και ΕΔΕ για άλλους δημοσίους λειτουργούς, ζητούν οι επιθεωρητές  Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα  με την  έκθεση που φέρνει σήμερα στο φως το tvxs.gr. Πρόκειται για έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης του «Αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι η δεύτερη έρευνα - κόλαφος,  που μιλάει για τα πεπραγμένα στο  Ταμείο, καθώς είχε προηγηθεί η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαπίστωνε οικονομική κακοδιαχείριση. Η  νέα έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή  για την επερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και σχετικού δημοσιεύματος της ΕΦΣΥΝ τον Ιούλιο του 2017. Στη συζήτηση αυτή ο πρώην υπουργός Αρ. Μπαλτάς κατήγγειλε και η υπουργός Λ. Κονιόρδου παραδέχτηκε, ότι  ο υπάλληλος του υπουργείου και πρόεδρος του Ταμείου δεν είχε εμφανιστεί στην εργασία του, για διάστημα οκτώ μηνών.

Οι ελεγκτές ζητούν να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο Ιωάννης Τσακοπιάκος, ενώ ζητούν επίσης να διερευνηθούν οι ευθύνες όσων δημοσίων λειτουργών δεν ασχολήθηκαν με την αδικαιολόγητη απουσία του από την εργασία του τη στιγμή που αμειβόταν κανονικά από το δημόσιο.   Ο  ίδιος ο κύριος Τσακοπιάκος , αλλά και η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ) της οποίας είναι στέλεχος,  μιλούν για «συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη». Η έκθεση είναι πλέον στα χέρια της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία έχει και την ευθύνη να προχωρήσει στην πειθαρχική δίωξη του Ιωάννη Τσακοπιάκου.

Ποια είναι τα πειθαρχικά παραπτώματα και ποιους αφορά η ΕΔΕ

Η έκθεση αποδίδει στον κο Τσακοπιάκο  τα πειθαρχικά παραπτώματα: Της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση καθηκόντων, της σοβαρής απείθειας και της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας, όπως αυτά προσδιορίζονται στον Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων.

Ο κος Τσακοπιάκος είναι κανονικά εργατοτεχνίτης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ. Μέχρι το 2012 είχε πλήρη συνδικαλιστική άδεια ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΕ ΥΠΠΟ και ήταν επίσης διορισμένος ως πρόεδρος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας (με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις από το 2002). Με υπουργική απόφαση Κ. Τζαβάρα το 2013, όταν έπαψε να είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «διατέθηκε» στο «αμαρτωλό» Ταμείο. Το 2016, κατόπιν έρευνας του σώματος ελεγκτών  δημόσιας διοίκησης, που αποφάνθηκε ότι η διάθεσή του στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας δεν ήταν σύννομη, διακόπηκε η διάθεσή του στο Ταμείο με υπουργική απόφαση Μπαλτά και ήταν υποχρεωμένος πλέον να επιστρέψει στην οργανική του θέση. Από εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα καθώς όχι μόνο δεν επέστρεψε ποτέ στην εργασία του, αλλά αυτό έγινε προσπάθεια να καλυφθεί με μια σειρά από ... έγγραφα που δεν παραδόθηκαν ποτέ, βιβλία πρωτοκόλλου που χάθηκαν και διευθυντές που συγκάλυπταν. Το αποκορύφωμα ήταν ότι, όχι μόνο δεν ελέγχθηκε ποτέ, αλλά επιβραβεύτηκε αφού μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητης απουσίας, τοποθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση Κονιόρδου - Γεροβασίλη στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ ώστε να μην επιστρέψει ποτέ στην εργασία του!

Ανάμεσα σε άλλα ευτράπελα τα οποία συνέβαιναν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και καταγράφονται  στην έκθεση, διαβάζουμε ότι ο κύριος Τσακοπιάκος έπαιρνε άδεια από τον εαυτό του και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τη χρησιμοποιούσε για να «... να παρίσταται και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ταμείο». Ευθύνες διαπιστώνει και στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Μαρία Μερτζάνη, η οποία παρότι με δύο έγγραφα  της προς το Υπουργείο τον αναζήτησε, δεν του άσκησε όμως πειθαρχικό έλεγχο για την αδικαιολόγητη απουσία του. Ευθύνες αποδίδονται και στον πρώην διευθυντή του «Αμαρτωλού» Ταμείου κο Γεώργιο Βλαντή,  για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος διότι ήταν στην ευθύνη του να εφαρμόσει τη διακοπή της διάθεσής του Τσακοπιάκου από το Ταμείο και γιατί συναινούσε ως διευθυντής του Ταμείου στην παράτυπη χορήγηση κανονικής και συνδικαλιστικής άδειας στον Τσακοπιάκο. Να υπογραμμίσουμε ότι εξαιτίας της απομάκρυνσης του κου Βλαντή από την υπουργό Λ. Κονιόρδου, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) που ελέγχεται  από  την παράταξη του κου Τσακοπιάκου την ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) έκανε πρόσφατα πολυήμερες κινητοποιήσεις. Ευθύνες επιρρίπτονται και στη Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έκανε ενέργειες για να αναζητήσει τον υπάλληλο ενώ εν γνώσει της ήταν αδικαιολογήτως απών.

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι δεν ισχύουν οι συνδικαλιστικές και οι κανονικές άδειες που επικαλείται ο Ιωάννης Τσακοπιάκος για να «καλυφθεί» το επίμαχο διάστημα, καθώς τις έπαιρνε από τον εαυτό του και όχι από την υπηρεσία του. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα: «Τα έντυπα αδειών του κυρίου Τσακοπιάκου, φέρουν την υπογραφή του ιδίου». Κατέθεσε μάλιστα πίνακα αδειών και παρουσιών από το αρχείο που τηρεί ο ίδιος !!

Τα χαμένα βιβλία πρωτοκόλλου του «αμαρτωλού» Ταμείου και άλλες ιστορίες

Από την έκθεση μαθαίνουμε και κάτι άλλο σημαντικό: Ότι έχουν χαθεί τα βιβλία πρωτοκόλλου του Ταμείου των ετών 2015, 2016 και 2017 σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του κυρίου Βλαντή, πράγμα πολύ σοβαρό καθώς το Ταμείο βρίσκεται υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπίστωση της απώλειας των βιβλίων πρωτοκόλλου, τοποθετείται το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την 40ήμερη κατάληψη που είχε κάνει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ στα γραφεία του  Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Οι επιθεωρητές ζητούν λοιπόν μεταξύ άλλων και  ΕΔΕ για την απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι Διεύθυνση της Συντήρησης όπου ανήκε ως υπάλληλος, είχε στείλει στις 28 - 12- 16 και ξανά στις 15-6-17 , έγγραφο στην κεντρική υπηρεσία του  υπουργείου, ότι ο κύριος Τσακοπιάκος δεν είχε εμφανιστεί στην υπηρεσία του να αναλάβει καθήκοντα. Το υπουργείο από τη μεριά του και τις δύο φορές , αντί να κάνει ενέργειες ζήτησε τις απόψεις του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του οποίου πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Τσακοπιάκος και θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσεις η διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου , γιατί ενήργησε με αυτόν τον τρόπο.

Μετά από όλα αυτά, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της υπουργού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, καθώς η πρωτοβουλία είναι στα χέρια της αλλά και τις κινήσεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που σήμερα κάλυψε τον πρώην πρόεδρο της, ως «πολιτικά διωκόμενο» και χωρίς να απαντά καθόλου για την αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία του.

Έγγραφα της Έκθεσης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)