to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 09.04.2020

Πολιτική

Τσουνάμι απολύσεων τον Μάρτιο: «Δύσκολη η κατάσταση» αλλά αισιοδοξεί ο Βρούτσης

Βαφτίζει «ομπρέλα προστασίας» τις αντεργατικές διατάξεις που απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη


Τεράστια ήταν η καθίζηση στην αγορά εργασίας κατά τον Μάρτιο του 2020, το μήνα κατά τον οποίο ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 103.002, ενώ οι αποχωρήσεις σε 144.905. Από τις 144.905 συνολικά αποχωρήσεις, οι 67.861 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 77.044 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2020 και Μάρτιος 2019, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας, για τον Μάρτιο 2020 (αρνητικό ισοζύγιο -41.903 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (43.373) τον Μάρτιο του 2019.

Για «αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τo αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης οφείλεται κατ' αποκλειστικότητα, σύμφωνα με το υπουργείο, στην ακύρωση προγραμματισμένων και άλλων προσλήψεων την περίοδο αυτή, ιδίως εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και όχι σε απολύσεις, «οι οποίες, μάλιστα, τον εφετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι». 

Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, σπεύδει να δικαιώσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση: «Επίσης, το ισοζύγιο του μήνα έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου και, έκτοτε, παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων, που λάβαμε στην αγορά εργασίας», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Χαρακτηρίζει τα μέτρα που προβλέπουν οι μέχρι τώρα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά», και ισχυρίζεται, κόντρα σε όλες τις αντιδράσεις συνδικάτων, κομμάτων της αντιπολίτευσης και εργατολόγων ότι τα μέτρα αυτά δημιουργούν «μία ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Ο Γ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι τα μέτρα «φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας, που πήγαιναν να δημιουργηθούν», εκτιμώντας, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ότι τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, λόγω κορωνοϊού, είναι παροδικά και «καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας, για να τα αναχαιτίσουμε».

Παρά τα αρνητικά και άκρως ανησυχητικά στοιχεία, δε βρίσκει ούτε μία κουβέντα να πει για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι καυώς και πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

Επικαλείται επίσης τα σημερινά (9/4/20) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο για να τεκμηριώσει τα περί «δυναμικής αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που έλαβε χώρα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  τον Ιανουάριο του 2020, το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,4% έναντι 18,5% τον Ιανουάριο 2019 (Σχήμα ΙΙ, που επισυνάπτεται). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον Ιανουάριο, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα έναντι 3.865.733 άτομα, το 2019.

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)