to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Τσουχτερό» το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας - Οι τιμές «φωτιά»

Νέες ανατιμήσεις αναμένουν οι λιανέμποροι, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται στη φτωχοποίηση


Πολύ ακριβότερο θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τα πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται όλο και περισσότερο. Την ίδια στιγμή, οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται και μέσα στους επόμενους μήνες, με το εγχείρημα του «καλαθιού του νοικοκυριού» να θεωρείται αποτυχημένο και το market pass να αποτελεί μια απειροελάχιστη ενίσχυση στον κυκεώνα της ακρίβειας.

Περιμένουν νέες ανατιμήσεις οι λιανέμποροι

Πάντως, νέες αυξήσεις τιμών αναμένουν και οι λιανέμποροι. Σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο ταχυκίνητων αγαθών (αγαθά που πωλούνται περισσότερο στα σούπερ μάρκετ) που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αναμένεται αύξηση των πωλήσεων το α΄ εξάμηνο του 2023 κατά 2,3% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2022, όμως την ίδια ώρα εκτιμάται ότι ο όγκος πωλήσεων θα μειωθεί κατά 2,2%. Με άλλα λόγια, η αύξηση του τζίρου θα είναι και πάλι απόρροια του πληθωρισμού. Συνολικά για το 2023 η πλειονότητα των στελεχών αναμένει αύξηση του τζίρου κατά 2,3%.

Κατάσταση φτωχοποίησης για τους πολίτες

Την ίδια στιγμή, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί μόνο για 18 ημέρες, ενώ η πλειονότητα δηλώνει απαισιόδοξη για την οικονομική της κατάσταση και το 2023, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Από εκεί και πέρα, πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Σημείο αναφοράς της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι τα μισά νοικοκυριά έκριναν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την ακρίβεια και να στηρίξει τους πολίτες. Ειδικότερα, το 47,3% των νοικοκυριών τα αξιολόγησε ως ανεπαρκή, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, με το συνολικό ποσοστό να αγγίζει το 70,7%.

Οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Σε κάθε περίπτωση, το σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι κατά πολύ ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι και παρά τα επικοινωνιακά σόου Γεωργιάδη στη Βαρβάκειο, τα οποία προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των καταναλωτών, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Φέτος η λαγάνα αναμένεται να κοστίσει στον καταναλωτή από 3,50 έως 5 ευρώ. Πέρυσι στα αρτοποιεία πωλούνταν από 3 έως 3,5 ευρώ, ενώ το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.

Ο χαλβάς θα κοστίσει φέτος από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει πια ξεφύγει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Το χταπόδι πωλείται ήδη στα ιχθυοπωλεία 22 ευρώ το κιλό, από 18-19 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι 20-22 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι ξεκινούσε από τα 17 ευρώ το κιλό.

Διπλάσια είναι η τιμή για το ελληνικό γαριδάκι, καθώς θα αγγίξει τα 7 με 8 ευρώ, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ.

Ακριβότερες είναι και οι κατεψυγμένες γαρίδες, καθώς οι μικρές πωλούνται 18 ευρώ το κιλό, από 12 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, και οι μεγάλες 20 ευρώ από 15 ευρώ πέρυσι.

Οι γυαλιστερές φτάνουν τα 24 ευρώ, ενώ τα μύδια από τα 5 ευρώ πέρυσι φέτος κινούνται στην περιοχή των 6-7 ευρώ το κιλό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)