to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 25.07.2013

Πολιτική

Α. Τσοχατζόπουλος: Επικαλείται «αρχή ισότητας όπλων» για καθηστέρηση απολογίας

Ασαφές παραμένει το αν θα απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουλίου ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος ή αν το δικαστήριο θα προχωρήσει τη διαδικασία με την απολογία άλλου κατηγορούμενου στη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς.


Η σημερινή διαδικασία έκλεισε με ένταση, καθώς το δικαστήριο απέρριψε το γραπτό αίτημα που υπέβαλε ο βασικός κατηγορούμενος προκειμένου να απολογηθεί στις 26 Αυγούστου, μετά τη διακοπή της δίκης, επικαλούμενος το δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε «αναγκαίο χρόνο» του κατηγορουμένου για την προετοιμασία της υπεράσπισής του.

Η άρνηση του δικαστηρίου στο αίτημα του Ά. Τσοχατζόπουλου πυροδότησε την ατμόσφαιρα και είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των συνηγόρων του, οι οποίοι απείλησαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

Στην αίτησή του ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλείτο το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και επεσήμαινε ότι ο χρόνος που όρισε το δικαστήριο για την απολογία του δεν είναι επαρκής. Όπως ανέφερε, «μόλις σήμερα λήγει το στάδιο εκείνο της αποδεικτικής διαδικασίας (κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας, ανάγνωση εγγράφων, κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης) που προηγείται της απολογίας των κατηγορουμένων, το δε χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την έναρξη της απολογίας μου, στις 29-7-2013 δηλ., είναι μόλις τρεις ημέρες (!), μεσολαβούντος μάλιστα και του Σαββατοκύριακου, οπότε είναι ευνόητο ότι δεν προλαβαίνω καν όχι μόνο να συνεννοηθώ με τους συνηγόρους υπεράσπισής μου, αφού ουσιαστικά μόνο την Παρασκευή για δυο ώρες το απόγευμα μπορούν να με επισκεφθούν, αλλά ούτε καν προλαβαίνω να κάνω μια σύντομη έστω επισκόπηση - αναδρομή του μέχρι σήμερα συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού, ώστε να προετοιμάσω με κάθε λεπτομέρεια την υπεράσπιση του εαυτού μου». Υπογράμμιζε επίσης τα εξής: «Πράγματι, πώς είναι δυνατόν σε τρεις ημέρες, με ανεπαρκή δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνηγόρους μου, να μελετήσω εκ νέου όλη αυτή την δικογραφία (30.927 σελίδες) με όλο το νέο αποδεικτικό υλικό που προέκυψε στην πολύμηνη έως τώρα διαδικασία; Είναι αδύνατον, και, αν τελικά εξαναγκαστώ να απολογηθώ στις 29-7-2013, ουσιαστικά μου αφαιρείται το μοναδικό όπλο που διαθέτει ο κατηγορούμενος σε μια ποινική δίκη: αυτό της αξιοπρεπούς και επαρκούς υπεράσπισης της αθωότητάς του».

Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε επίσης και την αρχή της ισότητας των όπλων καθώς όπως ανέφερε: «Αν εγώ απολογηθώ τώρα και οι λοιποί συγκατηγορούμενοί μου μετά από ένα σχεδόν μήνα, τότε εγώ μεν θα συρθώ κυριολεκτικά απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος, οι δε υπόλοιποι κατηγορούμενοι, με μερικούς εκ των οποίων πιθανόν να υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις ή συμφέροντα, θα έρθουν κατάλληλα προετοιμασμένοι, αφού, πέραν του ότι θα έχουν μελετήσει επαρκώς τη δικογραφία ολόκληρη μέχρι σήμερα, θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και όσον αφορά τη δική μου απολογία, εκμεταλλευόμενοι έτσι αυτό το λογικό - χρονικό κενό που θα μεσολαβήσει εις βάρος μου».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε και θα αποσαφηνιστεί η στάση του κ. Τσοχατζόπουλου, της Έδρας αλλά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων κάποιοι από τους οποίους έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να απολογηθούν αν προηγουμένως δεν έχει απολογηθεί ο πρώην υπουργός.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)