to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 28.09.2012

Πολιτική

Τσίπρας στη συνάντηση με Σουλτς: Η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Gabi Zimmer είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στο πλαίσιο της τριήμερης του περιοδείας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο.



Tsip Schultz 4 27092012.JPG


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με το Μάρτιν Σουλτς:


"Θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόσκλησή του να βρεθώ σήμερα εδώ και να έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε μαζί στην Αθήνα πριν από τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου.


Η πρόσκληση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ίδιου του Προέδρου του Κοινοβουλίου ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε βήματα προσέγγισης, ακόμα κι αν διαφωνούμε. 


Και θα ήθελα να επισημάνω ότι σε συνέχεια της συζήτησής μας στην Αθήνα κουβεντιάσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη, ιδιαίτερα, όμως, τις μεγάλες αδυναμίες του ευρωπαϊκού προγράμματος, του προγράμματος της τρόικας που αφορά την ελληνική περίπτωση.


Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και οφείλουμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.


Επίσης, μιας και θυμήθηκε το τεταμένο κλίμα εκείνων των ημερών, του επεσήμανα πόσο αυτοκαταστροφικό είναι τελικά να παίζουν ορισμένοι με τη φωτιά, επιμένοντας σε εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Και είτε αυτοί βρίσκονται εντός της χώρας και σήμερα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, είτε είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν λοιπόν, επικίνδυνο που κάποιοι προεκλογικά επέμειναν σε αυτή την κινδυνολογία για τη θέση της χώρα στο Ευρώ. Και συμφωνήσαμε απόλυτα ότι θα πρέπει να εκλείψουν αυτές οι τοποθετήσεις είτε εντός, είτε εκτός της Ελλάδας.


Εξέφρασα, επίσης, στον Πρόεδρο την ανησυχία μου για την αδυναμία του προγράμματος να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Του εξέφρασα την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι στη συνταγή της λύσης, η λιτότητα ανατροφοδοτεί την ύφεση και το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας είναι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σιγοκαίει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.


Επίσης, είχα την ευκαιρία να καταθέσω στον Πρόεδρο τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τη δυνατότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας μέσα από ένα πρόγραμμα στοχευμένων δημόσιων επενδύσεων, καθώς και την ανάγκη σ’ αυτήν την κατεύθυνση να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Δημοκρατία τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρώπη και τη νέα μεγάλη απειλή από την επάνοδο της ακροδεξιάς, κυρίως στην Ελλάδα και είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και πρέπει από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε, καθότι βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο σεβασμός στην άλλη άποψη, κυρίως, όμως, η προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής".


Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε τη συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα για την «ανευθυνότητα όσων έχουν βγάλει τεράστιες περιουσίες από την Ελλάδα στο εξωτερικό».


Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στη χώρα μας δεν μπορεί να διεξαχθεί μόνο από την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται ευρωπαϊκή αρωγή.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέδεσε την ανάπτυξη με τη σταθερότητα του ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ δήλωσε πως βλέπει δυνατότητες ακόμα και για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα μας.


«Το πρόβλημα βρίσκεται στις πιστώσεις», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, που απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί σε σχέση με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων, καθώς, όπως είπε, πρέπει πρώτα να μελετήσει την έκθεση της τρόικας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη είναι αναγκαίο πλέον να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική πειθαρχία.


Σουλτς: Δεν θα κάνω ποτέ διάλογο με τη Χρυσή Αυγή


«Νεοναζιστικό κόμμα που καταφεύγει συχνά σε αποκρουστική βία και που καταπατά όλες τις θεμελιώδεις αξίες του δημοκρατικού φάσματος» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ερώτηση που του έγινε για το πώς αντιμετωπίζει την άνοδο της, ως θεσμικός παράγοντας και ως Γερμανός.


Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι αισθάνεται υποχρέωση να υψώσει τη φωνή του ενάντια στην άνοδο παρόμοιων αντιλήψεων, ενώ έκανε σαφές ότι δε θα δεχθεί κανενός είδους διάλογο με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. (Πήγη: naftemporiki.gr)


Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ


tsipras gue 4.jpg


Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή συνάντησε στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Gabi Zimmer.


Καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, η Gabi Zimmer δήλωσε: 
    
"Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποστηρίζουμε πλήρως τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις αντικοινωνικές συνέπειες της συνεχιζόμενης και όλο και πιο σοβαρής λιτότητας που τους επιβάλλεται". 


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ως οριστική λύση για την έξοδο από την κρίση μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει λύση τεχνική, αλλά πολιτική».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να ακυρωθεί η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και να αντικατασταθεί με σχέδιο ανάπτυξης: «Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά, με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η «ανάσα» αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από 2,5 χρόνια βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, ύφεσης, ελλείμματος και χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οδηγούμαστε σε μια καταστροφική πορεία» που όσο πιο γρήγορα ανακοπεί, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει οι ευρωπαίοι ιθύνοντες να πουν την αλήθεια, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τη φορολογία ένα υψηλό τίμημα. Όχι, όμως, για να σωθεί ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, αλλά για να σωθούν οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει για 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεση, η οποία στο τέλος του έτους θα οδηγήσει σε απώλεια του ΑΕΠ κατά 20 μονάδες, συνολικά, από την έναρξη της κρίσης ως σήμερα. «Αυτό είναι πρωτοφανές στη διεθνή ιστορία για μια χώρα, που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για ένα «τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους», ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τί να κάνουμε ώστε να μην υπάρξει και τέταρτο κούρεμα, διότι, όπως ανέφερε, «το τρίτο κούρεμα είναι αναπόφευκτο».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν δώσαμε ισχυρή δόση του φαρμάκου της λιτότητας στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το φάρμακο που έχει θανατηφόρα σύνθεση και σκοτώνει την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Αλ . Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκβιασμοί για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ και πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το κοινό νόμισμα.

Εξ άλλου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτέλεσε κοιτίδα της δημοκρατίας και μια χώρα που ο λαός της συνέβαλε καθοριστικά στην ευρωπαϊκή μάχη ενάντια στο φασισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον κίνδυνο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η νεοφασιστική ακροδεξιά βρίσκεται στην ελληνική Βουλή και έχει ραγδαία άνοδο επιρροής στην ελληνική κοινωνία. «Όσοι νομίζουν ότι αυτό το φαινόμενο της επέλασης της ακροδεξιάς μπορεί να περιοριστεί στον ευρωπαϊκό νότο είναι γελασμένοι. Τα προβλήματα είναι κοινά και κοινές πρέπει να είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι «παράδοξο» που αφορούν αποκλειστικά την Ισπανία και την Ιταλία και όχι την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα χρέους. «Αν ψάχνουμε να βρούμε ευρωπαϊκή λύση, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχουν στεγανά», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί, τα 30,9 δισ. πηγαίνουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο τα 600 εκατ θα πάνε στην ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Η ευρωζώνη δεν είναι λέσχη ισχυρών που κάλεσε τους ανίσχυρους να συμμετάσχουν ως διακοσμητικά στοιχεία σε αυτή. Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχει ισότιμα κράτη - μέλη. Η ευρωζώνη είναι σαν αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν σπάσει ο ένας θα διαλυθεί και η αλυσίδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι πιο εύκολο να φύγει η Γερμανία από το ευρώ, η οποία ενδεχομένως διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, παρά η Ελλάδα , η Ιταλία ή η Ισπανία. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά έχει κάποια όρια».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στις εκλογές του Ιουνίου ασκήθηκε τρομοκρατία εντός και εκτός Ελλάδος. «Όσοι νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό κάνουν λάθος. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να μακροημερεύσει», δήλωσε και κάλεσε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που απειλείται.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αναποτελεσματικό κράτος και η φοροδιαφυγή είναι διαχρονικά προβλήματα στην Ελλάδα. «Χρειάζονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια δεν μπορούν να γίνουν επιτυχία σε μια οικονομία που βουλιάζει και βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στην ύφεση και σε μια κοινωνία που βρίσκεται μπροστά σε φαινόμενα διάλυσης», είπε και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά που πληρώνουν δεν καταλήγουν στην ελληνική οικονομία, αλλά «για να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνεργασία με τους ευρωπαίους τραπεζίτες».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή απεργία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εικόνες που βλέπουμε από τους δέκτες της τηλεόρασης αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά που βεβαίως μας ανησυχούν, αλλά δεν είναι η συνολική εικόνα της κατάστασης σήμερα στην Ελλάδα», καθώς ο ελληνικός λαός έχει δείξει απεριόριστη αντοχή, σε σχέση «με τη βία που δέχεται στο εισόδημά του».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις σκηνές βίας δεν θα τις βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και κατέληξε λέγοντας:

«Ας αναλογιστούν το μέγεθος του ιστορικού σφάλματος που διαπράττουν όσοι επιλέγουν την πολιτική της βίαιης λιτότητας». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε:

"Η γενική απεργία και οι τεράστιες διαδηλώσεις στις 26 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, αλλά και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν σαφώς ότι οι λαοί της Ευρώπης  αντιδρούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, την ανεργία και την εξαθλίωση. Οι λαοί παλεύουν για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της αλληλεγγύης".


Tsip GUE 27092012.JPG

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)