to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 06.05.2014

Πολιτική

Τσίπρας με Σακελλαρίδη στην ΕΥΔΑΠ: Δημοψήφισμα και για το νερό οι εκλογές (βίντεο)

Τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι επισκέφθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής» Ερμίνα Κυπριανίδου και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Αρχοντόπουλος και Κρίτωνας Αρσένης. Περιόδευσαν στα διυλιστήρια και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους με θέμα την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.


Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαίου καθώς όπως τόνισε κατά την διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, «κάθε ψήφος στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τη Ρένα Δούρου θα είναι ψήφος για την σωτηρία του νερού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε συμβολική την επίσκεψη στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό. Ένα σχέδιο που προχωρά παρότι το ΣτΕ έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι έξω από το Σύνταγμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ξεναγήθηκαν στο μεγαλύτερο  διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ στην Αττική προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «δεν μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει».

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη συνόδευσαν οι βουλευτές Απόστολος Αλεξόπουλος και Παναγιώτης Κουρουπλής ενώ το παρών έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κρίτωνας Αρσένης και Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο οποίος από το 2012 είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ και από τους πρωτεργάτες του κινήματος «Σώστε το Νερό» στη Θεσσαλονίκη.

Η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη μέσα από τον φακό του left.gr : 

 
«Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει ολόψυχα σε κάθε πρωτοβουλία που δηλώνει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεσμευόμαστε ότι, ως δημοτική αρχή, θα αγωνιστούμε για να αποτραπεί με κάθε μέσο μια τέτοια εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων, επιδείνωση της κατάστασης των δικτύων, χειρότερη ποιότητα του νερού και αποκλεισμό των πιο αδύναμων από το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό.
 
Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματική την στάση των κυβερνητικών υποψηφίων. Ο κ. Καμίνης είχε κληθεί να πάρει θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Και όπως κάνει πάντα στα δύσκολα, κρύφτηκε και άφησε πίσω έναν αντιδήμαρχό του, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χάθηκε στον δρόμο και έχασε και έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο επειδή δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.
 
Εμείς δεν θα σταματήσουμε να τους ρωτάμε μέχρι να απαντήσουν ξεκάθαρα.
Την πιο ξεκάθαρη απάντηση, όμως, θα την δώσουν οι πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι θα υπερασπιστούν με την ψήφο τους το νερό ως δημόσιο αγαθό».

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

***

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μέσα από τον φακό του left.gr:

«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην ΕΥΔΑΠ για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, όμως αυτή τη φορά έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία. Πρώτον, διότι βρισκόμαστε στη διαδικασία εν εξελίξει ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι σε όλους είναι γνωστό ότι στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ έχουν πάρει ήδη απόφαση, δεν έχει καθαρογραφεί, η οποία είναι απολύτως σαφής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι μια διαδικασία πέρα και έξω από το Σύνταγμα της χώρας. Διότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό που δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο.

Υπ΄ αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη αξία το πανό εδώ των φίλων της «Ανοιχτής Πόλης», ένα σύνθημα και των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, ότι δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει.

Η δεύτερη όμως, ίσως σημαντικότερη συμβολική αξία, ότι βρισκόμαστε δέκα μέρες σχεδόν πριν από μια κρίσιμη αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και σ΄ αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για την Τ.Α. οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος της Αθήνας ο κ. Καμίνης και ο υποψήφιος και νυν περιφερειάρχης της Αττικής ο κ. Σγουρός αποφεύγουν να πάρουν θέση, αποφεύγουν να δεσμευτούν, αποφεύγουν να συζητήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν στο λεκανοπέδιο, στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας και το Δήμο της Αθήνας.

Κι εμείς σήμερα εδώ θέλουμε να αναδείξουμε στους συμπολίτες μας, τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ότι, αν στις εκλογές αυτές δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου που βύθισε τη χώρα, στους εκπροσώπους των μνημονιακών πολίτικων να συνεχίσουν για άλλη μια θητεία, τότε οι διοικήσεις που θα ασκήσουν και η πολιτική τους θα είναι μια πολιτική συναίνεσης στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιαίτερα του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό.

Με δυο λόγια, αποφεύγουν να πάρουν θέση, γιατί οι ίδιοι έχουν συναινέσει με τα συμφέροντα της διαπλοκής και με την κυβέρνηση που μας κυβερνά προκειμένου να ξεπουληθεί η ΕΥΔΑΠ και οι πολίτες της Αθήνας να πουν το νερό, νεράκι.

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα εν τάχει να σας μεταφέρω μια εμπειρία που φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από σας τη γνωρίζετε.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες, όπου τη δεκαετία του ΄80 ή του ΄90 υπήρξαν ανάλογα εγχειρήματα, ιδιωτικοποίησης δηλαδή της ύδρευσης, του νερού, τα εγχειρήματα αυτά στέφθηκαν από απόλυτη αποτυχία,. Στη Βρετανία την περίοδο της Θάτσερ, μετά από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, είχαμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμολογίων κατά 250% στο βάθος της 15ετίας. Αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά να αναγκάζονται να κόψουν την παροχή νερού και να ζουν δηλαδή κάτω από συνθήκες αθλιότητας.

Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει αύξηση των τιμολογίων. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιβλαβής και επισφαλής συντήρηση της ποιότητας του νερού, διότι οι ιδιώτες έχουν έναν μόνο σκοπό, το κέρδος. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ουγκώ και των Αθλίων, σημαίνει εξαθλίωση των περισσότερων νοικοκυριών του τόπου μας και της πόλης μας που αντιμετωπίζουν μάλιστα τεράστια οικονομικά προβλήματα, με μια ανεργία να πλησιάζει και να υπερβαίνει στα επίσημα καταγεγραμμένα μεγέθη το 30%.

Στη Γαλλία, όπου υπήρξε αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποιήθηκε στη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 ένα μεγάλο μέρος του δικτύου, κι εκεί διαπιστώθηκαν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή.

Και στις δύο αυτές χώρες η ιδιωτικοποίηση υποχώρησε. Οι κυβερνήσεις, κάτω από την πίεση των πολιτών, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο το σημαντικό αυτό αγαθό για την επιβίωση όλων μας, σε δημόσιο έλεγχο την ύδρευση, σε δημόσιο έλεγχο το νερό που πίνουμε.

Στη Γερμανία, στη χώρα του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ, η ύδρευση είναι υπό δημόσιο, δημοτικό έλεγχο.

Σε ποιες χώρες λοιπόν προχωρούν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης αυτού του δημόσιου αγαθού; Μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής και εκεί είχαν μεγάλες συγκρούσεις. Κυβερνήσεις έπεσαν. Στη Βολιβία, το μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού έφερε στη διακυβέρνηση τον Έβο Μοράλες. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας. Είναι κρίσιμο, κομβικό, όσο κι αν δεν θέλουν να το θέτουν στη συζήτηση, διότι φοβούνται να πάρουν θέση τόσο ξεκάθαρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στη δημόσια υγεία.

Φίλες και φίλοι, εμείς θέλουμε να πούμε ένα πράγμα. Στη Θεσσαλονίκη το Κίνημα για τη δημόσια προστασία της ΕΥΑΘ, του νερού της πόλης έχει πάρει διαστάσεις, είναι ένα παλλαϊκό κίνημα, υποστηρίζεται όχι μόνο από τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ, από τους πολίτες, από τα προοδευτικά κόμματα, φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από την Εκκλησία. Θέλω να σας πω ότι εκεί, μετά από μεγάλη πίεση, το δημοτικό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια της ευρύτερης περιφέρειας αποφάσισαν στις 18 του μήνα, έξω από τις κάλπες για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, να στηθεί κάλπη ώστε ο λαός της Θεσσαλονίκης να γνωμοδοτήσει σ΄ ένα δημοψήφισμα για το νερό.

Στην Αθήνα, η διοίκηση του κ. Καμίνη δεν αποφάσισε κάτι παρόμοιο. Στην Αθήνα όμως και στην Περιφέρεια της Αττικής δημοψήφισμα για το δημόσιο αγαθό του νερού θα είναι η ίδια η κάλπη για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Και οι πολίτες της Αθήνας πρέπει να γνωρίζουν, κάθε ψήφος στη δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» και στην περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής», κάθε ψήφος στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στη Ρένα Δούρου θα είναι και ψήφος για να σώσουμε το δημόσιο αγαθό του νερού και να διώξουμε από τη διοίκηση της πόλης και της περιφέρειας αυτούς που τέσσερα χρόνια τώρα ομνύουν στις μνημονιακές πολιτικές, αυτούς που εκπροσωπούν το παλιό, το διεφθαρμένο, το κατεστημένο, το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα που θέλουν στο πρόσωπό τους να επιβιώσει για μια ακόμα πενταετία στην πόλη μας.

Εμείς καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Καμίνης και ο κ. Σγουρός κρύβονται. Καταλαβαίνουμε γιατί δεν παίρνουν θέση. Ο κ. Καμίνης ήταν ένας Συνήγορος του Πολίτη και μετετράπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε συνήγορο των μνημονιακών δυνάμεων. Και οι δυο είναι οι εκλεκτοί του κ. Βενιζέλου που σήμερα καταρρέει και έχουν κάθε λόγο να κρύβονται και να κρύβουν το γεγονός ότι είναι οι εκλεκτοί του κ. Βενιζέλου. Ο αθηναϊκός λαός, ο λαός της Αττικής όμως θα δώσει απάντηση οριστική στις 18 και στις 25.

Και θέλω να σας πω και κάτι τελευταίο πριν δώσω το λόγο στον Γαβριήλ. Ο Γαβριήλ είναι ένας νέος άνθρωπος, τεχνοκράτης, γνώστης, ικανός, αποφασισμένος όμως να συγκρουστεί μ΄ αυτό το κατεστημένο που μας έχει οδηγήσει ως εδώ. Θέλω να σας πω ότι διαισθάνομαι ότι το αποτέλεσμα που θα φέρει η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Γαβριήλ στις 18 που θα τον φέρει στο δεύτερο γύρο και κυρίως στις 25 θα είναι η μεγάλη ανατροπή, θα είναι το μεγάλο σοκ στο σύστημα της διαπλοκής και στο πολιτικό σύστημα που καταρρέει, διότι θα είναι από εκεί που δεν το περιμένουν. Η Αθήνα θα έχει δήμαρχο νέο και αριστερό που θα διεκδικήσει το δημόσιο πλούτο, τα δημόσια αγαθά … του αθηναϊκού λαού

Διαβάστε ακόμα: Η Ε. Κυπριανίδου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)