to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 21.06.2017

Πολιτική

«Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών» η πρόταση του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Σκα Κέλερ και ο Μπενουά Αμόν ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοικτή εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες και τη διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους).


Η ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να καταφέρουν την αλλαγή κατεύθυνσης στην ΕΕ μακριά από το δόγμα της λιτότητας υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους». («Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans») που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, καθώς η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την κοινή προσπάθεια ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό. Στη συνάντηση μίλησαν επίσης η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ,αλλά και ο Σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν.

Ως κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής οικογένειας ώστε «να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αλέξης Τσίπρας: Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης, που στόχο έχει την προοδευτική εξέλιξη της σήμερα και αύριο. «Δεν είμαστε σε ένα φόρουμ παρατηρητών αλλά σ'ένα φόρουμ αποφασισμένων πρωταγωνιστών», υπογράμμισε.  « Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι προοδευτική, κοινωνική, δημοκρατική», τόνισε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι προδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς. «Η επιλογή μας ήταν απο την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο προγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωττους», σημείωσε, σχολιάζοντας την ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά στην Ελλαδα.

«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο κανονικότητας και επαναφοράς στην ανάπτυξη και σε ένα σημείο που η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή και μη αναστρέψιμη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

«Τη στιγμή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αποσκοπούν στον τερματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων. Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έστειλε και κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. «Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση», επισήμανε.

«Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης», υπενθύμισε έπειτα. Είπε στη συνέχεια ότι ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός αντικατοπτρίζει την αδικία που έχουν βιώσει τα θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχουν πάψει να εμπνέονται από την Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες της, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

 «Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη», προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και είπε πως πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.

«Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων», τονισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά.

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος εστιάσε στην ανάγκη φορείς, όπως το Eurogroup να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. «Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Γκάμπι Τσίμερ: Στοπ στη λιτότητα, στοπ στον Σόιμπλε, στοπ στον Ντάισελμπλουμ

Οι τρεις πολιτικές ομάδες συμφωνούν πως από τα πέντε σενάρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, λείπει αυτό που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ε.Ε.: «Χρειαζόμαστε ένα άλλο σενάριο, που αντί για τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των ανθρώπων» υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «νέου μανιφέστο» 60 χρόνια μετά τη Συμφωνία τη Ρώμης. Η ίδια τόνισε επίσης, πως η λιτότητα στην ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει και απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

«Πρέπει να πούμε στοπ στη λιτότητα. Πρέπει να πούμε στοπ Σόιμπλε, στοπ Ντάισελμπλουμ» τόνισε η Γκάμπι Τσίμερ.

Σκα Κέλερ: Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών προοδευτικών κομμάτων σε ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς αυτό που λείπει είναι η πολιτική πλειοψηφία. Η Σκα Κέλερ αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και κάλεσε όλους να στείλουν ένα «θετικό και ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής» σε όλους αυτούς τους τομείς.

«Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών να τους πείσουμε ότι τους υποστηρίζουμε, να έχουμε ξεκάθαρη και θετική γλώσσα» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι νέοι άνθρωποι, «της δικής μου γενιάς» όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θυμούνται να ζουν χωρίς την Ένωση, «και την αγαπάμε».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φανταστική ιδέα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι» τόνισε η κ. Κέλερ.

Ιζαμπέλα Τομά: Δεν θα δεχθούμε ένα ολόκληρο κράτος να πιάνεται όμηρος του Σόιμπλε και του κάθε Σόιμπλε

Από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ιζαμπέλ Τομά, απηύθυνε το μήνυμα του προέδρου της ευρωομάδας, Τζιάνι Πιτέλα.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα και τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα δεχθούμε ένα ολόκληρο κράτος να πιάνεται όμηρος του Σόιμπλε και του κάθε Σόιμπλε» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα δεχόταν μια ελάφρυνση του χρέους μόνο εάν υπήρχε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό» υπογράμμισε.

Μπενουά Αμόν: Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι στα δύσκολα, η Ελλάδα ήταν μόνη τη

Τέλος, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν, αναφέρθηκε στην κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, καθώς αντικαταστάθηκαν, αφενός από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και αφετέρου από την αντιευρωπαϊκή αριστερά.

«Ο Μακρόν, ο Σαπέν, ο Ολάντ δήλωναν ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι στα δύσκολα, η Ελλάδα ήταν μόνη της, όπως και ο Πολ Μανιέτ στον αγώνα κατά της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά» τόνισε.

Ο κ. Αμόν, ανέλυσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων, όπως η μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη, που θα φέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.

* Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών Ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες. Έχει έντονη παρουσία στον διάλογο που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς συσπειρώνει Ευρωβουλευτές που αντιλαμβάνονται το αίτημα για προοδευτική αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ως βασική προϋπόθεση για έξοδο από την οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

* Ολόκληρη η ομιλία του  Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση του Προοδευτικού Φόρουμ Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πρασίνων, στις Βρυξέλλες.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανάμεσα σε φίλους.

Παλιούς και νέους.

Ανάμεσα σε φίλους μας που χαράξαμε κοινή πλεύση για τόσα πολλά χρόνια.

Μερικές φορές κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, όμως πάντα αγωνιζόμασταν με ελπίδα για μια καλύτερη Ευρώπη.

Και συγκεντρωθήκαμε σήμερα, παλιοί και νέοι φίλοι, δεσμευμένοι από το καθήκον μας απέναντι στην Ιστορία.

Για να ανοίξουμε μια ειλικρινή συζήτηση και να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο για την προοδευτική Ευρώπη του σήμερα και του αύριο.

Επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει καλύτερη αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν είναι πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική.

Και όλοι μας, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας καταβολές και τις διαφοροποιήσεις μας, οι δυνάμεις από τη ριζοσπαστική Αριστερά, οι σοσιαλιστές, οι σοσιαλδημοκράτες και οι οικολόγοι, έχουμε ένα κοινό πολιτικό συμφέρον και ένα κοινό στόχο: να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Για να έχουμε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη στη θέση της σημερινής Ευρώπης της κοινωνικής ανασφάλειας και του φόβου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Προοδευτικό Φόρουμ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους εμάς.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει έναν πολιτικό ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αριθμητική των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό.

Και οι πράξεις αλληλεγγύης σας προς την Ελλάδα κατά τη μακρά και δύσκολη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τη νεοφιλελεύθερη καθεστηκυία τάξη στην Ευρώπη είναι ένα σημάδι ότι δεν είμαστε σε ένα φόρουμ κομπάρσων.

Είμαστε σε ένα φόρουμ αποφασισμένων πρωταγωνιστών.

Και πρώτον, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμησή μου για την αλληλεγγύη σας προς την Ελλάδα.

Για την αλληλεγγύη που έδειξε στη χώρα μου, το πολιτικό μας σπίτι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Για την αλληλεγγύη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Για την μακρόχρονη υποστήριξη και φιλία της Γκάμπι Τσίμερ και του Τζάνι Πιτέλλα στην Ελλάδα.

 Αγαπητοί φίλοι ,

Η Ελλάδα έφθασε, επιτέλους, στο σημείο της επιστροφής στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Στο σημείο όπου η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατή, ξεκάθαρη και μη αναστρέψιμη.

Μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας στο Eurogroup, αυτό το σημείο έχει συγκεκριμένη ημερομηνία - και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι του 2018.

Αλλά η επιστροφή στην ομαλότητα δεν ήταν μια ομαλή διαδικασία, αυτή καθεαυτή.

Επειδή από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Αριστερά ανέλαβε την εξουσία, κυβερνούμε τη χώρα υπό συνθήκες συνεχούς οικονομικού εκβιασμού από τους πιστωτές μας.

Αλλά η πολιτική μας επιλογή ήταν σαφής, συνεπής και σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια αυτών των ετών: να μην κινδυνεύσει να διαλυθεί η Ελλάδα σε κομμάτια. Να μην κινδυνεύσει να δυσφημιστεί η Αριστερά στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε κανένα σημείο, δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των πολιτικών λιτότητας.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν σταματήσαμε ποτέ να παλεύουμε για να εφαρμόσουμε, ταυτόχρονα, ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε με την ιδέα ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της, φυσικά στο πλαίσιο των κοινών συμφωνιών, αλλά με τις δικές της επιλογές.

Έτσι υπερασπιστήκαμε με σθένος τις θυσίες του ελληνικού λαού - και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλών εισοδημάτων και των ανέργων.

Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να αποδράσουμε από την πολιτική ευθύνη που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε.

Και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τον παραδώσουμε σε εκείνους στην Ελλάδα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πιο διεφθαρμένων, της ολιγαρχίας και υπόσχονται ένα μέλλον ατελείωτης λιτότητας, κοινωνικής ανασφάλειας και ανεργίας.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι τώρα, αρκετό καιρό μετά τον δύσκολο Ιούλιο του 2015, είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας να μείνουμε και να πολεμήσουμε.

Δημιουργώντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίξουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Αγαπητοί φίλοι,

Σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταλάβει την Ευρώπη, κανένας δεν περισσεύει στον αγώνα για την αλλαγή της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, χωρίς να αποκλείεται κανένας, η Αριστερά, οι οικολόγοι, οι σοσιαλδημοκράτες.

Και οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αρθούν στο ύψος της δικής τους ιστορικής ευθύνης και να θέσουν ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Χρειαζόμαστε λαϊκή αφύπνιση και δράση για να τερματιστεί η Ευρώπη της μαζικής ανεργίας, της έκρηξης της φτώχειας και των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των χαμηλών δημόσιων επενδύσεων.

Η οικονομική και κοινωνική κληρονομιά της ευρωπαϊκής κρίσης δείχνει προς την κατεύθυνση της δράσης.

Το status quo στην Ευρώπη, το οποίο απορρίφθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα, παραμένει η κύρια πηγή του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς.

Συνδέεται με τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα εθνικά πολιτικά τους συστήματα, τα οποία φαίνονται ανίκανα να αντιμετωπίσουν την οικονομική και προσφυγική κρίση.

Συνδέεται με τις αυξανόμενες ανισότητες και την ανασφάλεια των ευρωπαϊκών μεσαίων τάξεων.

Συνδέεται με μια κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, οι οποίες υπήρξαν τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που προωθούνται από την ΕΕ και τώρα είναι τα πρώτα θύματα των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν προσελκύει.

Και η αδράνεια σημαίνει, αργά ή γρήγορα, κατάρρευση.

Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη.

Προωθώντας ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για μια Ευρώπη, «πιο κοντά από ποτέ» στους πολίτες της.

Επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος.

Αυτός είναι ένας αγώνας που αξίζει να δοθεί και αξίζει να ζητάμε για αυτόν τη συλλογική σύμπραξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Πριν από μερικές ημέρες, μετά την αποτυχημένη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Αλλά για να συμβεί αυτό, η μοίρα των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή.

Και αυτή η μοίρα δεν μπορεί να είναι κοινή όταν ένα «τείχος χρημάτων» χωρίζει τον Νότο της Ευρώπης από τον Βορρά της Ευρώπης.

Όταν μεγαλώνει η οικονομική και κοινωνική απόσταση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευρύνονται οι ανισότητες εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Όταν η μοίρα μιας γενιάς καθορίζεται από την αυστηρή λιτότητα γερμανικής έμπνευσης και την κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Ή όταν καθορίζεται από τη γεωγραφία, όταν πρόκειται για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ευρώπη θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της όταν οι λαοί της πάρουν την Ευρώπη στα δικά τους χέρια.

Όταν η Ευρώπη γίνει ζήτημα των δικών της πολιτών - όχι μερικών τεχνοκρατών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όταν η Ευρώπη γίνει ζήτημα δημοκρατίας για όλους.

Και όταν θα μπορεί να διαχειριστεί τις δικές της παράλληλες κρίσεις - την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας - συλλογικά και αποτελεσματικά.

Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να εγκαταλείψουμε τις ιδέες πέραν των Συνθηκών, όπως είναι η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» ή ο «πυρήνας» της Ευρώπης.

Επειδή μια διαιρεμένη Ευρώπη θα είναι μια αδύναμη Ευρώπη.

Και θα πρέπει να προχωρήσουμε με την οικονομική και κοινωνική εμβάθυνση.

Και αυτό θα γίνει με τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης και έναν ισχυρό και νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ώστε να μετατοπιστούν οι πολιτικές αποφάσεις από μη θεσμικά, διακυβερνητικά όργανα, όπως το Eurogroup, σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με δημοκρατική νομιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για εμάς, ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε το status quo, με ένα φύλλο συκής νομιμότητας.

Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση του status quo.

Με μια νέα δομή διακυβέρνησης που να υπόκειται στη δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία.

Με τον συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη.

Με την κατανομή των δημοσιονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων, και την πρόληψη του δημοσιονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για εμάς, ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης σημαίνει μια νέα αρχή για την Ευρώπη.

Και αυτή η νέα αρχή είναι τώρα πιο απαραίτητη από ποτέ.

είναι απαραίτητη, επείγουσα αλλά και εφικτή εφόσον ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Αν εργαστούμε μαζί.

Είναι στο χέρι μας να τη δημιουργήσουμε

Ευχαριστώ.

* Με πληροφορίες απότο ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)