to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 08.07.2012

left.gr

Πολιτική

Τσίπρας: Αγγελτήριο πωλήσεων οι προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά

Δριμεία επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό και τη νέα συγκυβέρνηση.


Αγγελτήριο πωλήσεων γης και ακινήτων και ανάγνωση γενικού πωλητηρίου της Ελλάδας χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου.


Στη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «επίθεση στη δημόσια περιουσία» από τον κ. Σαμαρά και τη νέα συγκυβέρνηση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παραπλάνησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά δε θα είναι διαφορετική από αυτές του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου» προσθέτοντας ότι  «το 2009 κάποιοι μας είπαν λεφτά υπάρχουν, εσείς μας είπατε επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει. Ο λαός δε θα συγχωρέσει την κοροϊδία».  


Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον κ. Σαμαρά προ των ευθυνών του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «η δουλειά σας τώρα δεν είναι να αποδομείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να κινδυνολογείτε, τώρα είστε αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους; Τώρα πρέπει να μας πείτε τι θα κάνετε με το χάος που είναι δίπλα μας. Είστε αντιμέτωποι με τα εκατομμύρια των ανέργων, με τα χιλιάδες λουκέτα, με την ανθρωπιστική κρίση, με το νέο ανατριχιαστικό φαινόμενο των καθημερινών αυτοκτονιών».  


Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση του δημοσίου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο» και αναρωτήθηκε «ποιο είναι το κέρδος αν πουλήσουμε κερδοφόρους οργανισμούς σε εξευτελιστικές τιμές»; «Αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εισήγαγε η κ. Θάτσερ απέτυχε παντού. Γιατί μας λέτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν όρο σωτηρίας της οικονομίας;  Την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, 2000-2010, το χρέος τριπλασιάστηκε.   Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι όρος σωτηρίας της οικονομίας, είναι όρος λεηλασίας της οικονομίας», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «σε αυτή σας την επιλογή, θα έχετε απέναντί σας όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον ελληνικό λαό. Θα είστε υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού, θα λογοδοτήσετε για τη λεηλασία».


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και στους τροικανούς λέγοντας ότι «οι περισπούδαστοι κύριοι της τρόικας δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σε μία χώρα που 2μιση χρόνια κατακρεουργούν, δεν ξέρουν ποιος είναι ο μέσος μισθός στη χώρα μας».


Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «αν συμφωνεί με αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία»;


Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε κάποια από τα νομοσχέδια που θα φέρει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή:

- Άρση της μετενέργειας και επαναφορά κατώτατου μισθού.

- Μερική διαγραφή ή και πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων. νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.

- Απλή αναλογική.


Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα παρέλειψε να πει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως «το μεγάλο φιάσκο της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου στη μάχη των μαχών η εθνική ομάδα δεν μπήκε καν στο γήπεδο να αγωνιστεί». Επίσης, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε «καμία αναφορά στο ζήτημα της μετενέργειας, στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».


Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι για το ΣΥΡΙΖΑ «υπευθυνότητα δεν είναι να αποδεχόμαστε την πορεία της χώρας στην καταστροφή, αλλά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να την αποτρέψουμε. Για όσους αγωνιούν, δεν προετοιμαζόμαστε για να δούμε τι είδους αντιπολίτευση θα κάνουμε, προετοιμαζόμαστε για αν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου». «Πολύ σύντομα, οι συσχετισμοί της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η στάση μας μέσα και έξω από τη Βουλή θα επιταχύνει αυτήν την εξέλιξη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.  



Το κείμενο της oμιλίας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Άκουσα με προσοχή την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης χθες από τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Ομολογώ, δυσκολεύτηκα να κατανοήσω αν άκουγα προγραμματικές δηλώσεις νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ή αγγελτήριο πωλήσεων γης και ακινήτων από κτηματομεσιτικό γραφείο που αγωνιά για πελάτες.


Αν άκουγα την ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης, που μάλιστα εξελέγη με βασική υπόσχεση να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο ή ανάγνωση γενικού πωλητήριου της Ελλάδας, που αναρτήθηκε πρωτίστως στις δανείστριες χώρες.


Και αναρωτιέμαι αυτή την επίθεση στη δημόσια περιουσία, γιατί δεν την είχατε θέσει σε γνώση του Ελληνικού λαού προεκλογικά;


Τόσες ειδικές συνεντεύξεις κάνατε για να αποδημήσετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να τρομοκρατήσετε τον κόσμο και για να τον πείσετε ότι τώρα είστε αποφασισμένοι να επαναδιαπραγματευθείτε, αυτά που εσείς υπογράψατε χωρίς διαπραγμάτευση.

Για την ταμπακιέρα όμως δεν είπατε κουβέντα.

Όχι μόνο κρύψατε τις πραγματικές σας προθέσεις αλλά συνειδητά, για μια ακόμα φορά, παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό.


Χθες ακούσαμε προγραμματικές δηλώσεις απόρριψης των προεκλογικών εξαγγελιών των τριών κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης .

Η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν θα είναι με βάση όσα ακούσαμε χθες μια διαφορετική στη φιλοσοφία κυβέρνηση από αυτές του κου Παπανδρέου και του κου Παπαδήμου.

Θα είναι μια κυβέρνηση, όχι απλά συνέχειας, αλλά επιτάχυνσης της ίδιας αποτυχημένης συνταγής.

Του ίδιου καταστροφικού μοντέλου:

Πιστή εφαρμογή του μνημονίου και αν είμαστε καλοί και υπάκουοι, στο τέλος κάτι μπορεί να μας δώσουνε.

Ή για να το πω πιο απλά: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μας τελείωσε την Κυριακή 17 Ιουνίου, αργά το βράδυ.

Όποιος την πίστεψε, την πάτησε.

Μετά την απομάκρυνση όμως από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Το 2009 κάποιοι μας είπαν λεφτά υπάρχουν και κέρδισαν τις εκλογές.

Τώρα εσείς μας είπατε επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει.


Προσέξτε όμως, θα έχετε την ίδια και ίσως χειρότερη τύχη.

Οι αντοχές του λαού μας εξαντλούνται και όσο η πορεία προς τη καταστροφή επιταχύνεται τόσο θα εξαντλείται και η αποτελεσματικότητα τρομοκράτησής του.

Και ξέρετε ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί.

Την κοροϊδία, δε θα συγχωρέσει.

Σας άκουσα χθες κε πρωθυπουργέ, να ξεκινάτε με όμορφο τρόπο την ομιλία σας.

Να αναφέρεστε σε τέσσερις σημαντικές λέξεις.

Αλήθεια, προοπτική, ελπίδα και κουράγιο.

Το κουράγιο είναι απαραίτητο για έναν λαό που αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό πειραματόζωο της κρίσης και έχει γονατίσει, αλλά οι ευχές πια δεν αρκούν.

Η ελπίδα και η προοπτική, μετά τη χθεσινή σας ομιλία λιγοστεύουν δραματικά και το γνωρίζετε.

Άλλωστε εσείς κ. Πρωθυπουργέ ήσασταν που επί μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτό εδώ το βήμα μας λέγατε ότι δεν μπορείτε να συναινέσετε στο λάθος, στη λάθος συνταγή. Και να που τα έφερε έτσι η ζωή ο μεγάλος σας συμβιβασμός για να γίνετε πρωθυπουργός με τις ευλογίες των δανειστών, σας οδηγεί όχι μόνο στην αποδοχή του λάθους αλλά και στην πιο επιθετική εφαρμογή της λάθους συνταγής.

Θέλω όμως να σταθώ περισσότερο από όλες και τις τέσσερις λέξεις στη λέξη: Αλήθεια.

Μιλήσατε για ένα πρόγραμμα που έχει ξεφύγει από τους στόχους.

Και το λογικό συμπέρασμα αυτής της σημαντικής αλήθειας όταν βγαίνει από τα χείλη του Πρωθυπουργού ποιο είναι;

Ο εκτροχιασμός του Μνημονίου δεν αποδεικνύει την απόλυτη χρεοκοπία του;

Το λογικό συμπέρασμα της αποτυχίας δεν είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής του αλλά η αντικατάστασή του.

Με συγχωρείται αλλά δεν υπάρχει θέμα ειλικρίνειας, υπάρχει θέμα λογικής.

Απλής λογικής.


Μιλήσατε για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν δικός μας στόχος.

Σωστό.

Και αντί να θέσετε ως προϋπόθεση για να σταθούν και να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές, τον τερματισμό της ύφεσης και της κατακρήμνισης της οικονομίας, αντιστρέφετε την απλή λογική και θέτετε ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αλλαγές τη συνέχεια και μάλιστα την επιτάχυνση του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή της ύφεσης και της κατακρήμνισης.

Μέχρι οριστικής εξαντλήσεως του λαού και του τόπου.


Είναι πλέον σαφές κκ συνάδελφοι. Η παραδοχή του νέου υπουργού Οικονομικών στους Financial Times ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα», αποτελεί το νέο καταστροφικό δόγμα της τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Ακούσαμε χθες με ικανοποίηση τον κ. Σαμαρά να στηλιτεύει όσους από το εξωτερικό κινδυνολογούν με τη δραχμή.

Ξεχάσατε, όμως, να συμπεριλάβετε σε αυτούς και τους δημαγωγούς και τους κινδυνολόγους του εσωτερικού καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: δυστυχώς δηλαδή και τον εαυτό σας αλλά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συγκυβερνάτε.


Επί δυόμισι μήνες διεκδικούσατε την εξουσία και δεν κάνατε τίποτα παραπάνω από το να επιτίθεστε και να συκοφαντείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνατε σημαία σας την πιο ακραία κινδυνολογία.

Παρουσιάσατε μια θεσμικά και λογικά αδύνατη εξέλιξη, την αποπομπή της χώρας μας από το ευρώ, σαν βέβαιη προοπτική, αν ο λαός μας κάνει τη δική του δημοκρατική επιλογή και επιλέξει μια διαφορετική κυβέρνηση.

Δεν αντιδράσατε σε καμιά εκ των δεκάδων προκλητικών παρεμβάσεων ξένων αξιωματούχων στα εσωτερικά της χώρας μας .

Στις προκλητικές δηλώσεις του κου Σόιμπλε.

Στο περιβόητο τηλεφώνημα της κας Μέρκελ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που του ζητούσε ταυτόχρονα με τις εκλογές, δημοψήφισμα για το ευρώ.

Στα πρωτοφανή δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου και μάλιστα 2 μέρες πριν τις εκλογές, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

Σε όλα αυτά εσείς, αν δεν επιζητούσατε παρόμοιες δηλώσεις, όπως σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο Ρόιτερς έπραξε ο πρώην πρωθυπουργός, τουλάχιστον με τη συμπεριφορά σας επιβεβαιώνατε αυτές τις πρακτικές φτιάχνοντας τηλεοπτικά σποτ που έδειχναν να υποστέλλεται η ελληνική σημαία ή μέσα από διαδικασίες κινδυνολογίας και πανικού, κάποιοι μάλιστα έφτασαν ακόμη στο σημείο – και ποιοι; - η Τράπεζα της Ελλάδος λίγες μέρες πριν την κάλπη , να παρουσιάσει μια έκθεση επιτείνοντας τον πανικό και την κινδυνολογία. Τότε όλα αυτά δεν σας ενοχλούσαν.

Τώρα όμως δυσανασχετείτε με τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που συνεχίζουν το ίδιο βιολί.

Ο λαός μας λέει όπως στρώνει κανείς κοιμάται .

Μη δυσανασχετείτε λοιπόν .

Τώρα είστε εσείς που πρέπει να αντιμετωπίσετε το κλίμα που και με τη δική σας στήριξη και ανοχή δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Εσείς ίσως νομίζατε τότε ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπάτε το ΣΥΡΙΖΑ.

Χτυπούσατε όμως την Ελλάδα, χτυπούσατε την Ευρώπη.

Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενισχύατε το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στους καταθέτες και στους επενδυτές, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και αφήνοντας τους κερδοσκόπους να ροκανίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Και τώρα διαμαρτύρεστε γιατί έχει λυγίσει το κλαδί.

Λυπάμαι κ. Σαμαρά, αλλά είστε υποχρεωμένος να αντιμετωπίσετε μετεκλογικά τις συνέπειες της ανεύθυνης προεκλογικής σας συμπεριφοράς.

Και πολύ σύντομα θα είστε υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσετε και τη μόνη μεγάλη αλήθεια :

Ότι ο πιο ασφαλής ό μόνος βέβαιος δρόμος απομάκρυνσης της χώρας από την ευρωζώνη είναι αυτός που επιλέγετε.

Ο δρόμος της μη διαπραγμάτευσης, ο δρόμος της ευρωπαϊκής απομόνωσης, ο δρόμος της επιτάχυνσης του μνημονίου, δηλαδή της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής.

Τώρα, όμως, κε πρωθυπουργέ και κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης, τα ψέματα τελείωσαν.

Τώρα η δουλειά σας δεν είναι να αποδομείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να κινδυνολογείτε.

Τώρα είστε αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τι θα απογίνουμε δίχως βαρβάρους, έλεγε ο ποιητής.

Τώρα πρέπει να μας πείτε τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε το χάος που είναι εδώ, είναι δίπλα μας και όχι να ξορκίζετε διαρκώς το χάος που θα έφερνε δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αν ακύρωνε τη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία.

Τώρα είστε αντιμέτωποι με την ίδια τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική .

Είστε αντιμέτωποι με τα κλειστά εργοστάσια.

Με τα χιλιάδες λουκέτα.

Με τα εκατομμύρια των ανέργων, των νέων που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό.


Είστε αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση.

Με το νέο ανατριχιαστικό φαινόμενο των καθημερινών αυτοκτονιών.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, από όσα ακούσαμε χθες, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνησή σας δεν είναι κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως σας αρέσει να αυτοαποκαλείστε, αλλά κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση του δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.


Και σας ερωτώ βάσει ποιου σχεδίου, ποια ανάγκη, ποιο είναι το κέρδος για τη χώρα αν εκποιήσουμε και μάλιστα στις τρέχουσες εξευτελιστικές χρηματιστηριακές τιμές, κερδοφόρους οργανισμούς και βασικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ποιο το κέρδος αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα όπου είναι εγγεγραμμένες όλες οι Αγροτικές γαίες και μαζί με αυτήν την κερδοφόρο Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Δωδώνη, τους αιγιαλούς και τα νερά, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, το Ελληνικό - ή μάλλον ποιο Ελληνικό – χθες μιλήσατε για όλη την παράλια ζώνη από το Φάληρο ως το Σούνιο.


Και όλα αυτά με τον ιδεολογικό μανδύα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης.

Και με τον γνωστό τρομοκρατικό μανδύα, αν δεν τα πουλήσουμε θα αναγκαστούμε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.


Και σας ερωτώ. Ποιος το ορίζει αυτό;


Μήπως αυτοί οι κύριοι οι περισπούδαστοι της τρόικα που δεν έχουν ιδέα ακόμα και για το ποιος είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σε μια χώρα την οποία επί δυόμιση χρόνια κατακρεουργούν;

Ας μας πουν σε ποια από τις δικές τους χώρες έχουν προχωρήσει σε τέτοιες επιλογές για να τις προτείνουν σε εμάς και αν αυτές οι επιλογές όπου έγιναν έχουν αποδώσει;


Δεν γνωρίζετε ότι όποια χώρα είχε πρόβλημα χρέους και προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε έσοδα σοβαρά απέκτησε, ούτε την χρεοκοπία γλύτωσε;

Μόνο διαφθορά επιπλέον αποκόμισε και πανάκριβα τιμολόγια για τους πολίτες .


Δεν γνωρίζετε ότι αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εισήγαγε η κα Θάτσερ την δεκαετία του ’80 απέτυχε παντού παταγωδώς;

Κάνετε πως δεν το γνωρίζετε, ότι επανακρατικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι στην Αγγλία.

Ότι επανακρατικοποιήθηκε η ύδρευση σε Ιταλία και Γαλλία.

Δεν αποτελεί όμως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ιταλίας να ακυρώσουν την επανακρατικοποίηση του νερού που μάλιστα αποφασίστηκε και σε δημοψήφισμα.

Εσείς εδώ γιατί μας λέτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, που βεβαίως εδώ τις ονομάζεται αποκρατικοποιήσεις, αλλά στις επιστολές που στέλνετε στο εξωτερικό τις λέτε ιδιωτικοποιήσεις, γιατί αυτό είναι. Γιατί μας λέτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών κερδοφόρων οργανισμών, εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας αποτελούν όρο του προγράμματος και μάλιστα όρο σωτηρίας της οικονομίας.


Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι τη δεκαετία των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν στη χώρα μας, 2000-2010 το χρέος τριπλασιάστηκε από €140 δις το 2000 σε €370 δις το 2010.


Σκαραμαγκάς και όλη σχεδόν η ναυπηγική βιομηχανία, το «φιλέτο» του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ, η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ είναι παραδείγματα, για να μην πω το πρόσφατο με την απελευθέρωση της ενέργειας. Με τις περίφημες αυτές ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες καταχρέωσαν το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα βάρεσαν κανόνι παίρνοντας και τα χρήματα που είχαν αποκομίσει από το χαράτσι που μπήκε στο λογαριασμό του ρεύματος.

Δεν είναι όρος λοιπόν σωτηρίας της οικονομίας οι ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι όρος λεηλασίας της οικονομίας προς όφελος της διεθνούς τοκογλυφίας και της εγχώριας διαπλοκής.

Τις ιδιωτικοποιήσεις προσπαθείτε να τις περιβάλλετε με έναν μανδύα ευρωπαϊσμού.


Καμία απολύτως βάση δεν έχει αυτό. Σας θυμίζω μόνο το άρθρο 345 της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ το οποίο λέει καθαρά.


«Οι Συνθήκες δεν προδικάζουν με κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη μέλη».


Συνεπώς είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή.

Είναι δική σας επιλογή και δική σας ευθύνη όπως επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας που καμία σχέση δεν είχε με τη σωτηρία της οικονομίας.

Δική σας ευθύνη.

Αναρωτιέμαι βεβαίως πως σ’ αυτή την ευθύνη, δεν έχω καμία επιφύλαξη για το πώς εσείς οι της ΝΔ που εν πάση περιπτώσει έχετε αυτήν την ιδεολογία, την νεοφιλελεύθερη, τη σκληρά νεοφιλελεύθερη από την εποχή της κας Θάτσερ, ούτε επιπλέον μπορεί να έχω αυταπάτες γιατί το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί, εδώ και δεκαετίες έχει προσχωρήσει. Αναρωτιέμαι αν οι κύριοι και οι κυρίες βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να συμφωνούν με αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που θα αφήσει τη χώρα μας χωρίς εργαλεία για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δική σας λοιπόν η ευθύνη.

Να ξέρετε όμως ότι σε αυτή σας την επιλογή δεν θα έχετε απέναντί σας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Ελληνικό λαό.

Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι θα κερδίσει και κυρίως τι θα χάσει από την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου.


Και έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να μην αναγνωρίσει συμφωνίες που εκποιούν τη δημόσια περιουσία και την εκχωρούν έναντι πινακίου φακής.


Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι.


Όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού.


Θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία.


Και αυτό δεν πρόκειται για προειδοποίηση ούτε για απειλή. Είναι το αυτονόητο και προειδοποιούμε κυρίως τους ριψοκίνδυνους αετονύχηδες αγοραστές.


Όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία, θα χάσουν τα λεφτά τους.


Στον αντίποδα του ξεπουλήματος που επιλέγει η σημερινή τρικομματικη μνημονιακή συγκυβέρνηση εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας .

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα ανήκει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στο οποίο θα αποδοθεί δημόσια περιουσία, ώστε οι πρόσοδοι να γίνονται συντάξεις,

Με διακρατικές συμφωνίες διεθνείς κοινοπραξίες ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ανταποδοτικότητα για το δημόσιο και για την κοινωνία.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καταγράψαμε, από τη χθεσινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ορισμένες σημαντικές παραλείψεις.


Καμία αναφορά δεν έκανε, στο μεγάλο φιάσκο κατά την άποψη μας, της Συνόδου Κορυφής, για την Ελλάδα φιάσκο.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου. Όπου στη μάχη των μαχών εκεί όπου κάποιο έλεγαν ότι πρέπει να ετοιμάσουμε και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η εθνική ομάδα δεν πήγε καν στο γήπεδο να αγωνιστεί. Και βεβαίως ενώ κάποιοι έφτιαξαν έτοιμη την διαπραγμάτευση εμείς αρνηθήκαμε να μπούμε στην διαδικασία.

Και εξαιρέθηκε η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, από αυτήν έστω προσωρινή δημοσιονομική ανάσα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


Καμία αναφορά στη λέξη «τράπεζες» ούτε καν στη λέξη . Απουσίαζε από την ομιλία σας κ Πρωθυπουργέ. Βεβαίως οι τράπεζες δεν απουσιάζουν από την πολιτική σας αλλά ούτε από την κυβέρνησή σας. Το αποδεικνύουν και οι επιλογές σας στο κυβερνητικό σχήμα.


Δεν είχατε καμία αναφορά στην λέξη καν υγεία και την παιδεία.


Και αναρωτιέμαι πως θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια το φθινόπωρο;


Αναρωτιέμαι πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια όταν δεν έχουν τις λειτουργικές δαπάνες να πληρώσουν κι όταν οι αιρετοί οι εκλεγμένοι πρυτάνεις απειλούνται με έξωση από τα καθήκοντα τους από έναν νόμο που μάλλον με εκδικητική μανία κάποιοι προσπαθούν να εφαρμόσουν.

Ποιος θα πληρώσει τη θέρμανση των σχολικών και πανεπιστημιακών αιθουσών;


Αναρωτιέμαι εάν και πότε θα ισχύσει η επιβεβλημένη από το Μνημόνιο αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Και βεβαίως αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τον περιβόητο ΕΟΠYΥ που κατέρρευσε λίγο πριν τις εκλογές, οι καρκινοπαθείς δεν είχαν να πάρουν τα φάρμακα τους και κάποιοι μας είπαν ότι αυτό οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ που ανάγκασε την τρόικα να θυμώσει και να μην δώσεις το 1 δις και τώρα που έδωσε η τρόικα το 1 δις, σχεδόν ολόκληρο το ποσό αυτό, δεν πήγε φυσικά στα φάρμακα. Πηγαίνει για να στηρίξουμε τη συμμετοχή μας στο EFSF, πηγαίνει στους δανειστές όχι στην πραγματική οικονομία.


Δεν κάνατε καμία αναφορά στο ζήτημα της μετενέργειας και τον κατώτατο μισθό.


Καμία αναφορά στο αφορολόγητο όριο από τα €5000 που το μείωσε ο κ. Βενιζέλος, μοιράζοντας σε φτωχούς και ανέργους χρεωστικά εκκαθαριστικά της εφορίας για τα εισοδήματα του 2011.


Καμία αναφορά δεν κάνατε στην κατάργηση των ήδη περιορισμένων από τον κ. Βενιζέλο εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση παρότι όλο τα προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρροές, ή κάτι να πείτε γι αυτό να ανακουφιστούν έστω, αυτήν την κρίσιμη περίοδο την τουριστική , σημαντικοί κλάδοι που μπορούν να δώσουν ανάπτυξη στου τομείς της οικονομίας


Καμία αναφορά δεν κάνατε στη μόνη και μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής που λέγατε προεκλογικά ότι θα ζητήσετε, για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Μάλλον όχι προεκλογικά , καθ’ όλη τη διάρκεια που τότε κάνατε αντιπολίτευση στο μνημόνιο. Μετά ξεχάσατε και τις εξεταστικές επιτροπές ξεχάσατε και το σκάνδαλο της SIEMENS, προχωρήσατε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.


Θέλω όμως να καταστήσω σαφές κάτι .

Γνωρίζουμε τις δυνατότητες που έχει αυτή εδώ η Βουλή και τις δικές μας περιορισμένες δυνατότητες .

Δεν θα επιτρέψουμε όμως όσο αναλογεί στις δυνάμεις μας αυτή η βουλή να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για μια σειρά από ανοιχτές υποθέσεις, τις οποίες κάποιοι φιλοδοξούν να κουκουλώσουν.


Ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ.


Δικαιούται να ξέρει τι έγιναν οι μίζες της SIEMENS, ακόμη και στην τριτοκοσμική Νιγηρία κάποιοι έκατσαν στο σκαμνί


Δικαιούται να ξέρει την αλήθεια για την εκτόξευση των απορρήτων δαπανών στο Υπουργείο των Εξωτερικών .


Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα στην αλήθεια.


Και αυτό το δικαίωμα είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες μας.


Κύριοι της κυβέρνησης,

Υπάρχει ακόμα ένα θέμα. Ομολογώ ότι αναφέρθηκα πριν σε αυτά που παραλείψατε. Τώρα θα αναφερθώ σε κάτι που δεν παραλείψατε αλλά δεν κατανοώ γιατί το βάλατε στις χθεσινές σας προγραμματικές δηλώσεις. Μιλήσατε για αλλαγές στο πόθεν έσχες, για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων από το 1974, για δήμευση περιουσιών όσων παρανόμησαν.

Πολύ σωστά.


Εντάξει να μην θυμάστε ότι έχετε ψηφίσει νόμο που δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος υπουργικό αξίωμα όταν έχει offshore εταιρεία. Να μην θυμάστε καλά ότι δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί η χώρα μας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια παρά μονάχα με πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους. Αλλά να μην θυμάστε ούτε τι ψηφίζει αυτή η Βουλή; Ο κ Κακλαμάνης είχε πάρει ελπίζω τηλέφωνο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς , εμένα μου είχατε κάνει την τιμή να με ενημερώσετε για την πρωτοβουλία σας και μάλιστα ήταν πρωτοβουλία και άλλων 74 βουλευτών για την «Τροποποίηση του ν. 3213/2003 "Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης Βουλευτών, δημοσίων λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων κατηγοριών προσώπων"»; που ψηφίστηκε με πρωτόγνωρη ομοφωνία από όλες τις πτέρυγες της Βουλής στα περισσότερα άρθρα . Τι νόημα έχει λοιπόν η εξαγγελία μιας παρέμβασης που ήδη έχει υλοποιηθεί παρά μονάχα να δημιουργήσει μια επικοινωνιακή εφορία.

Θα κλείσω κύριε πρόεδρε, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχω το χρόνο να αναφερθώ ίσως στη δευτερολογία μου.


Θα κλείσω λέγοντας ότι πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αντιπολιτευτική μας τακτική και την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης.



Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι για μας υπευθυνότητα δεν είναι να αποδεχόμαστε και μάλιστα αδιαμαρτύρητα την πορεία της χώρας στην καταστροφή. Για μας υπευθυνότητα είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε.

Αυτό είναι το δικό μας καθήκον.

Και δεν είναι αντιπολιτευτικό καθήκον αλλά πατριωτικό μας καθήκον.


Και για όσους και όσες αγωνιούν, δεν προετοιμαζόμαστε και δεν ξημεροβραδιαζόμαστε για να δούμε τι είδους αντιπολίτευση θα κάνουμε. Δεν προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε αντιπολίτευση. Προετοιμαζόμαστε για να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου, όταν κλείσει η σύντομη παρένθεση της μνημονιακής σας συγκυβέρνησης.


Μέχρι τότε όμως δεν πρόκειται να κάτσουμε με τα χέρια ανοιχτά να μας πέσει το ώριμο φρούτο.


Ούτε θα αρκεστούμε σε μια αντιπολίτευση καταγγελίας.


Αλλά θα επεξεργαστούμε περεταίρω και θα αντιπαραθέσουμε στην καταδικασμένη σε αποτυχία επιλογή της συνέχειας του μνημονίου, την βασική στρατηγική μας επιλογή αντικατάστασής του μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης.


Ένα σχέδιο που βασίζεται στους εξής άξονες:


Στην κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση, με τρεις άμεσους στόχους:


Την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,

Την σταθεροποίηση της οικονομίας

Την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας

Η δημοσιονομική σταθεροποίηση που εμείς προτείνουμε θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων.

Γι’ αυτό για εμάς η σύνταξη περιουσιολογίου είναι προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Κατά την άποψή μας τέσσερις είναι οι ελάχιστες βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγεούμε από την κρίση αλλά για να ξεβαλτώσουμε από το βάλτο του Μνημονίου.

Η διασφάλιση για τη χώρα μας του κεκτημένου της 29ης Ιουνίου της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας ευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δηλαδή, για την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την εγγραφή του σχετικού ποσού των, περίπου, €50 δις στο δημόσιο χρέος, δυσβάσταχτο χρέος που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές.

Το πάγωμα όλων των μέτρων λιτότητας, όχι η επιτάχυνσης τους

Το Μορατόριουμ αποπληρωμής των δανείων, των θεσμικών μας δανείων προς την τρόικα, μέχρι να ξαναβρεθεί με θετικό πρόσημο ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Είναι κάτι το ποίο πρώτοι οι εταίροι θα έπρεπε να κατανοήσουν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων επενδύσεων, η άμεση ενεργοποίηση, μέσω της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, και κοινοπρακτικών επενδυτικών σχημάτων βεβαίως που θα έπρεπε να αναζητηθούν μέσω διακρατικών συμφωνιών.


Σ’ αυτό το συνεκτικό προγραμματικό πλαίσιο εγγράφονται και οι τρεις προτάσεις νόμου που πολύ σύντομα θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ :

Πρώτον για την άρση της μετενέργειας και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο του 2011.


Δεύτερον γι αυτό που εμείς ονομάζουμε «νέα σεισάχθεια», με τη διαγραφή, μερική , ή και το πάγωμα κατά περίσταση, των τραπεζικών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών. Είναι αδιανόητο δάνεια υπό άλλες συνθήκες, σήμερα να καλούμε να αποπληρωθούν στο ακέραιο ενώ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται για αυτές τις απαιτήσεις, τις ριψοκίνδυνες απαιτήσεις, τις επισφαλής απαιτήσεις .


Και τέλος θα καταθέσουμε άμεσα σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική. Διότι εμείς δεν κινούμαστε με γνώμονα ένα πρόσκαιρο ιδιοτελές συμφέρον, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και βασικός πυλώνας για την αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Αύριο το βράδυ, κυβέρνηση των τριών κομμάτων συνέχισης ή και επιτάχυνσης του μνημονίου προφανώς θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Με βάση όμως τα όσα είπατε χθες κ. Πρωθυπουργέ την όποια εμπιστοσύνη είχατε αποκτήσει μέσα από την επιλογή του λαού την έχει, όμως, ήδη χάσει στην κοινωνία. Και αργά ή γρήγορα, βεβαίως ξέρουμε ότι κάποιοι επιδιώκουν - η διαπλοκή η εγχώρια και η διεθνής – θα επιδιώξουν να είναι πολύ αργά αυτό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα οι συσχετισμοί της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Να είστε βέβαιοι ότι η στάση μας μέσα και έξω από τη Βουλή θα επιταχύνει αυτήν την εξέλιξη.

Σας ευχαριστώ.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)