to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 18.12.2012

Κοινωνία

Τσιμέντο οι κοινόχρηστοι χώροι στην Καλαμάτα

Του Αντώνη Πετρόγιαννη



«Βόμβα» στον πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Καλαμάτας, μπαίνει με τελευταίο νόμο για τις συνταξιοδοτήσεις!

Σύμφωνα με μία από τις διατάξεις του, προβλέπεται ότι αν οι Δήμοι δεν καταβάλλουν σε συγκεκριμένο, ιδιαίτερα ασφυκτικό, χρονικό διάστημα τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων ακινήτων, επέρχεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2012.


Έτσι, με δεδομένη τη μόνιμη οικονομική στενότητα του συνόλου της αυτοδιοίκησης, κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν «τσιμέντο» χιλιάδες στρέμματα που έχουν δεσμευτεί για πλατείες, σχολεία, δρόμους και άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

Το «έγκλημα» κατά των ελεύθερων χώρων συμπληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 229Α/2012), με την οποία μειώθηκαν στο μισό οι πόροι που μπορεί να διαθέτει το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου ΠΕΚΑ για απαλλοτριώσεις χώρων πρασίνου!


 
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 2,5% (από το 5% που προβλέπει ο νόμος του 2011) των προστίμων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες για τακτοποιήσεις πολεοδομικών παρανομιών (ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, κ.λπ.) θα διατεθεί για την αποκατάσταση του «ισοζυγίου περιβάλλοντος», όπως είχε επιβάλει το ΣτΕ.



Οι σχεδιασμοί του Ταμείου για το 2013 προέβλεπαν τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ στους Δήμους, αλλά με την τελευταία αλλαγή θα πάνε στην «τρύπα» της οικονομίας.


Το πρόβλημα είναι υπαρκτό επί δεκαετίες, αφού ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «κοινόχρηστοι χώροι» στην ουσία έχουν δεσμευμένη την περιουσία τους και δεν έχουν αποζημιωθεί. Πολλές, δε, υποθέσεις χρονίζουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση, όμως, επέλεξε να βρει τη λύση μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων.


Δεν αποκλείεται πολλοί ενδιαφερόμενοι που γνωρίζουν τη διάταξη να έχουν ήδη προετοιμαστεί και να καταθέσουν φακέλους για οικοδομικές άδειες πριν προλάβουν οι δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι που ρωτήθηκαν δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του νομοθετήματος. Από την πλευρά του «Θ» σχετική ερώτηση τέθηκε και σε υπευθύνους του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι με τη σειρά τους δε γνώριζαν για το συγκεκριμένο θέμα.


Ειδικότερα, με την παράγραφο 3 του άρθρου 39 του νόμου 4024 (ΦΕΚ 226 Α΄της 27/10/2011), που φέρει τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15», θεσπίζονται τα εξής:

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως εάν δε συντελεστεί μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης.  Με την παρέλευση του 18μήνου, οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως οι Δήμοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης έως τις 31.12.2012.



Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, με κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου Παν. Νίκα, οχυρωμένη πίσω από την πραγματικότητα που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, φέρεται αποφασισμένη να αφήσει ορισμένους από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με βάση τα σχέδια του 1905 και του 1987 να… γίνουν τσιμέντο.

Σύμμαχό της έχει και τους δεκάδες ιδιοκτήτες, που υποστηρίζουν ότι «με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε καταστεί όμηροι, αφού η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, η οποία για δεκαετίες τώρα είναι κακή.


Είναι ωραίο να δεσμεύουμε χώρους για να φτιάξουμε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Όμως, μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει και να τις κατασκευάζουμε, αποζημιώνοντας έτσι και όσους έχουν δεσμευμένα οικόπεδα. Διαφορετικά, με όσα γίνονται κοροϊδεύουν τον κόσμο».



Πηγή: tharrosnews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)