to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 03.05.2017

Διεθνή

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός θα υποβάλει αύριο την παραίτησή του

Αδιευκρίνιστο αν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές


Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του αύριο το απόγευμα στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, με μήνυμά του στο Twitter.

Ο Σόμποτκα, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CSSD είχε προαναγγείλει από χθες ότι θα παραιτηθεί λόγω της διένεξής του με τον υπουργό Οικονομικών, τον πολυεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού, που συνεπάγεται και την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τους αναλυτές που ανέμεναν ότι θα απομακρυνόταν ο υπουργός. Ο Μπάμπις, ο ηγέτης του κεντρώου κινήματος ANO, θεωρείται το μεγάλο φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 20-21 Οκτωβρίου.

Ο Σόμποτκα υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για μια υπόθεση που αφορά την εξαγορά των τίτλων του ομίλου Agrofert, το πού βρήκε τα χρήματα (περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και για τις υποψίες περί φοροδιαφυγής στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής.

Ο Μπάμπις, ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τσεχία την περίοδο αυτή, αναμένεται ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο Ζέμαν.

Το Σύνταγμα της Τσεχίας δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο πρόεδρος θα πρέπει να κάνει δεκτή ή να απορρίψει την παραίτηση της κυβέρνησης. Από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, το ANO και οι Χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) επιθυμούν να παραμείνει στη θέση η κυβέρνηση αυτή μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν όμως να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση τόσο ο Σόμποτκα όσο και ο Μπάμπις.

Η δεξιά αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Τσεχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)