to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 16.11.2019

Διεθνή

Τσεχία: Μεγάλη διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού και του πρόεδρου

Περίπου 250.000 Τσέχοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία κατά του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας μετά από ανησυχίες ότι οι δύο αξιωματούχοι υποσκάπτουν την δημοκρατία, σε μία χώρα που είναι βαθιά διαιρεμένη, καθώς γιορτάζει την 30η επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης.


Περισσότεροι από 200.000 Τσέχοι, σύμφωνα με την αστυνομία, κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Πράγας για να ζητήσουν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, που κατηγορείται για διαφθορά, την παραμονή της 30ής επετείου από την Βελούδινη Επανάσταση που ανέτρεχε το κομμουνιστικό καθεστώς της τότε Τσεχοσλοβακίας.

Πρώην κομμουνιστής, ο λαϊκιστής Μπάμπις αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών για διαφθορά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον όμιλο Agrofert, που δραστηριοποιείται στον γεωργικό και χημικό τομέα, αλλά και στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Αντρέι Μπάμπις αρνείται τις κατηγορίες.

Ο τσέχος πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης ως πράκτορας στους μυστικούς φακέλους της αστυνομίας της δεκαετίας του ΄80, γεγονός που ο δισεκατομμυριούχος διαψεύδει.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται έχει στο κοινοβούλιο την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος.

«Περισσότερα από 200.000 άτομα» συμμετέχουν στην διαδήλωση «καθώς και άλλοι συνεχίζουν να συρρέουν» στην πλατεία Λέτνα, στο κέντρο της Πράγας, αναφέρει η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Το κίνημα Ενα Εκατομμύριο Στιγμές για την Δημοκρατία, που οργάνωσε την διαδήλωση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει λύση στην υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων ή να αποσυρθεί.

Η διαδήλωση διεξάγεται την παραμονή της 30ής επετείου της Βελούδινης Επανάστασης: πρωτοφανείς διαδηλώσεις και μία γενική απεργία έθεσαν τότε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες ολοκληρωτισμού, επιβεβλημένου από την Σοβιετική Ενωση στην χώρα που τότε ήταν η Τσεχοσλοβακία.

Περί τους 250.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί τον Ιούνιο στην Πράγα για να ζητήσουν από τον Αντρέι Μπάμπις να αποσυρθεί, κατά την μεγαλύτερη διαδήλωση που οργανώθηκε μετά την Βελούδινη Επανάσταση.

tags: Τσεχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)