to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:21 | 16.07.2019

Διεθνή

Τσεχία: Η πολιτική κρίση εντείνεται

Οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας


Οι τσέχοι Σοσιαλδημοκράτες (ČSSD) ενέτειναν την πίεση που ασκούν στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, καθώς η κεντρική επιτροπή του κόμματος, που αποτελείται από 61 μέλη, έδωσε στον επικεφαλής του και υπουργό Εσωτερικών Γιαν Χαμάτσεκ πράσινο φως να το αποσύρει από την εύθραυστη κυβέρνηση συμμαχίας της Τσεχίας όποτε επιλέξει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Χαμάτσεκ μίλησε για ένα «σαφές μήνυμα» από το κόμμα του.

Το ČSSD αξιώνει επί εβδομάδες ο επιτυχημένος τοπικός πολιτικός και στέλεχός του Μίχαλ Σμάρδα να ονομαστεί νέος υπουργός Πολιτισμού. Όμως τόσο ο Μπάμπις, όσο και ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν επικρίνουν τον διορισμό, παρότι έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Ο Ζέμαν, ο οποίος είναι απαραίτητο να εγκρίνει τους διορισμούς υπουργών παρότι κατά τα λοιπά ασκεί κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα, αρνείται να αποδεχθεί την κυβερνητική απόφαση να αποπεμφθεί ο Άντονιν Στάνεκ και να αντικατασταθεί από τον Σμάρδα.

Ο Πάβελ Ριχέτσκι, ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, έκρινε προ ημερών ότι η «απραξία» του προέδρου δεν συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα.

Είναι καθήκον, όχι δικαίωμα του προέδρου να εγκρίνει τους διορισμούς υπουργών, εξήγησε ο Ριχέτσκι.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει βυθιστεί σε κρίση εδώ και μήνες. Ο Μπάμπις, ιδιοκτήτης μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, δίνει μάχη για να αποκρούσει τις κατηγορίες πως μια από τις εταιρείες του ομίλου του διασπάθισε πόρους από ταμεία της ΕΕ όταν ακόμη δεν ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Στα τέλη Ιουνίου, πάνω από 200.000 Τσέχοι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτησή του, κινητοποίηση που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη από το 1989 στο ανατολικοευρωπαϊκό Κράτος, που ανήκε άλλοτε στο σοσιαλιστικό μπλοκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Τσεχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)