to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 05.06.2019

Διεθνή

Τσεχία: Αντεπίθεση του πρωθυπουργού Μπάμπις στην Κομισιόν που διαπίστωσε σύγκρουση συμφερόντων

Ο Τσέχος πρόεδρος Αντρέι Μπάμπις αύξησε σήμερα τις επικρίσεις εναντίον του ελέγχου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, αποκαλώντας τους αξιωματούχους που διενήργησαν τον έλεγχο ανίκανους και ζητώντας να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν.


Χθες βράδυ 120.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας ζητώντας την παραίτηση του Μπάμπις, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν διαδηλώσεις μία φορά την εβδομάδα από τα τέλη Απριλίου, εκφράζοντας την οργή τους σχετικά με την ποινική έρευνα που διεξάγεται για μια φερόμενη απάτη επιδοτήσεων πριν από μια δεκαετία και για τις σχέσεις του με τον αγροτικό και μιντιακό όμιλο τον οποίο οικοδόμησε.

Τι έδειξε ο έλεγχος της Κομισιόν

Η φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Μπάμπις οδήγησαν σε έλεγχο εκ μέρους της Κομισιόν, τα αποτελέσματα του οποίου διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα. Στα προκαταρκτικά συμπεράσματά του ο έλεγχος αποφαίνεται πως ο όμιλος Agrofert του Μπάμπις δεν θα έπρεπε να είχε πρόσβαση σε αναπτυξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Οι τσεχικές αρχές πρέπει να σχολιάσουν τον έλεγχο προτού αυτός συμπληρωθεί. Όμως ο έλεγχος αυτός δημιουργεί το ενδεχόμενο η τσεχική κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επιστρέψει ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Ο Μπάμπις απέρριψε τα ευρήματα του ελέγχου, δηλώνοντας στους βουλευτές χθες, Τρίτη, πως είναι μια επίθεση στην Τσεχική Δημοκρατία και στα συμφέροντά της και πως κανένα ποσό δεν θα επιστραφεί. Σήμερα είπε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Ιουνίου.

«Θα ρωτήσω βέβαια τον κύριο Γιούνκερ πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο ανίκανους ελεγκτές επειδή η συμπεριφορά τους είναι σκανδαλώδης», είπε ο Μπάμπις.

Πρόσθεσε πως ενημερώθηκε πως δύο Τσέχοι ελεγκτές είχαν «στάση μπούλινγκ» απέναντι σε κρατικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Μπάμπις τοποθέτησε τις μετοχές του στην Agrofert σε καταπιστεύματα προτού γίνει πρωθυπουργός. Στα πορίσματα που ελέγχου που διέρρευσαν αναφέρεται πως η μεταβολή δεν συνιστά επαρκή διαχωρισμό από την εκτελεστική εξουσία την οποία ασκεί, διότι είναι ο ιδρυτής αλλά και ο δικαιούχος των κεφαλαίων.

Ο Μπάμπις αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας της τσεχικής αστυνομίας για το κατά πόσον έλαβε επιδοτήσεις από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία για ένα αγροτικό και συνεδριακό κέντρο, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ήταν ο ιδιοκτήτης. Η αστυνομία συνέστησε στους εισαγγελείς να παραπέμψουν σε δίκη τον Μπάμπις, ο οποίος αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, που διορίστηκε όταν ο προκάτοχός της παραιτήθηκε την επομένη της ολοκλήρωσης της αστυνομικής έρευνας, μπορεί να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο Μπάμπις έχει συγκρουστεί με δυτικοευρωπαίους ηγέτες για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του, αλλά είναι πιο φιλοευρωπαίος απ'ό,τι οι εθνικιστές ομόλογοί του στην Πολωνία ή στην Ουγγαρία.

Παρά τις νομικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει, το κόμμα ANO του Μπάμπις παραμένει η κύρια πολιτική δύναμη, διαθέτοντας ικανό προβάδισμα απέναντι σε άλλα κόμματα, επίδοση στην οποία συμβάλλει η ισχυρή οικονομία και η φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)