to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 18.06.2020

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Τσαβούσογλου: Θετική προσέγγιση ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Λιβύη

Δήλωση Τσαβούσογλου εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου κι ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης και ο Φαγέζ αλ Σαράτζ έχουν κυριαρχήσει στις τελευταίες μάχες έναντι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.


Όπως ανέφερε ο ΥΠ.ΕΞ της γείτονος, δόθηκαν σχετικές οδηγίες προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως κάνουν ΗΠΑ και Τουρκία για ένα ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια διπλωματία. Πιο συγκεκριμένα, για προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα στο φλέγον ζήτημα της Λιβύης έκανε λόγο σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ., υπήρξε «θετική προσέγγιση» ανάμεσα στους δύο προέδρους των χωρών αυτών (Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν) και μάλιστα δόθηκαν οδηγίες (προς τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών) να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ επάνω στο ζήτημα της Λιβύης. Πάντως, η Τουρκία κάλεσε τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση στο θέμα των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας (YPG), τους οποίους η Άγκυρα ονομάζει «τρομοκράτες».

Η παραπάνω δήλωση Τσαβούσογλου έρχεται εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου κι ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης και ο Φαγέζ αλ Σαράτζ έχουν κυριαρχήσει στις τελευταίες μάχες έναντι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. 

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου ταξίδεψε χθες, αιφνιδίως, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου συζήτησε με αξιωματούχους της Τρίπολης, τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα συνεργασίας των δύο κρατών σε διάφορους τομείς (πετρέλαιο, επενδύσεις, υποδομές), αλλά και την ενίσχυση κοινών δράσεων για δημιουργία δυνάμεων ασφαλείας, εκπαίδευση στρατευμάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αποκάλυψη στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) αποκάλυψε νέα στοιχεία που αφορούν σε ενέργειες ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

«Η συνεχής εμπλοκή της Ρωσίας στη Λιβύη αυξάνει τη βία και καθυστερεί μια πολιτική λύση», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της AFRICOM, στρατηγός Μπράντφορντ Γκέρινγκ, προσθέτοντας πως η Ρωσία «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις... σε βάρος αθώων ζωών» στην αφρικανική χώρα. 

Για να υποστηρίξει τα παραπάνω, η AFRICOM έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες ρωσικών αεροσκαφών MiG-29 και Su-24 που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Στα τέλη Μαΐου, η AFRICOM έκανε λόγο για τουλάχιστον 14 MiG-29 και αρκετά Su-24 που πέταξαν από τη Ρωσία στη Συρία, με τα διακριτικά τους να είναι καμουφλαρισμένα προκειμένου να κρύψουν τη ρωσική τους προέλευση. Σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ, τα αεροσκάφη αυτά μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων  από τον ΟΗΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)