to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 22.02.2018

Διεθνή

Νέες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην Αφρίν, απέναντι στον τουρκικό στρατό

Kλιμακώνεται η ένταση στην επαρχία της Αφρίν, όπου δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισήλθαν την Τρίτη στην περιοχή για να συνταχθούν με τους Κούρδους μαχητές του YPG απέναντι στην τουρκική εισβολή - 250 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Ανατολική Γούτα όπου εκτυλίσσεται «η σφαγή του 21ου αιώνα» από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ


Σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή ο συριακός εμφύλιος πόλεμος που έχει εδώ και καιρό πάρει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύρραξης, ενώ τα εγκλήματα πολέμου και οι θηριωδίες από διάφορες πλευρές δεν λένε να σταματήσουν.

Νέα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν χθες Τετάρτη στον κουρδικό θύλακα Αφρίν για να στηρίξουν τις τοπικές πολιτοφυλακές έναντι της τουρκικής επιχείρησης στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η νέα αυτή ανάπτυξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την άφιξη πολλών αυτοκινητοπομπών των «λαϊκών δυνάμεων» στο Αφρίν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με στόχο την «προστασία» του θύλακα, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και Κούρδοι αξιωματούχο.

Την Τρίτη, πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει με το καθεστώς Άσαντ εισήλθαν στην Αφρίν για να συνταχθούν με τους κούρδους μαχητές απέναντι στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων που εδώ και ένα μήνα επιχειρούν στην Αφρίν θέλοντας να απομακρύνουν τους κούρδους μαχητές του YPG και τη συμμαχία στην οποία συμμετέχουν (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) από τα σύνορα με την Τουρκία.

Λίγη ώρα αφότου η αυτοκινητοπομπή μπήκε στο Αφρίν, τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Τουρκία στοχοθέτησε τους μαχητές και τους βομβάρδισε.

Η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ως στόχο να εκδιώξει από την περιοχή τους Κούρδους, που τους θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.

(Δυνάμεις του συριακού στρατού, με τη σημαία που χρησιμοποιεί το καθεστώς Άσαντ, εισέρχονται στην Αφρίν, περνώντας δίπλα από ένα πόστερ του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν - φωτ. από MiddleEastEye)

Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι YPG.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις "θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της".

Η Άγκυρα, που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί «νόμιμο στόχο» οποιαδήποτε ομάδα σπεύσει για να συνδράμει τη YPG, «μια τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με εκείνη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τουρκικές δυνάμεις και οι ομάδες των Σύρων ανταρτών που στηρίζει η Άγκυρα έχουν καταλάβει 49 περιοχές στη μεθόριο χωρίς όμως να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εισέλθουν πιο βαθιά στο Αφρίν.

 

Θα πολιορκήσουμε την Αφρίν λέει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν την πόλη Αφρίν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για την εκδίωξη των κούρδων μαχητών του YPG.

Η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό, διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριζε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από "τρομοκράτες" που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν "βαρύ τίμημα".

"Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα", τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του ΑΚ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης πως η πολιορκία της Αφρίν θα ξεκινήσει σύντομα. «Η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν θα ξεκινήσει γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο, η εξωτερική βοήθεια στην περιοχή και στην πόλη θα αποκλειστεί, αλλά και η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα έχει τα μέσα να διαπραγματευθεί με κανέναν», είπε. «Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση. (αναλυτικά για τις δηλώσεις Ερντογάν εδώ)

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διακρίνονται μετασκευασμένα οχήματα που φέρουν τη σημαία του καθεστώτος Άσαντ να εισέρχονται στην Αφρίν, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι χτύπησε αυτά τα κονβόι λίγο μετά την είσοδό τους στην Αφρίν.  Ο Ερντογάν - του οποίου η δήλωση ότι οι δυνάμεις του Άσαντ δεν θα μπουν στην Αφρίν τελικά διαψεύστηκε - διακήρυξε την Τρίτη ότι «σύντομα» θα ξεκινήσει η πολιορκία της πόλης της Αφρίν - αναλυτικά παρακάτω.

«Η Σρεμπρένιτσα του 21ου αιώνα»: Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς Άσαντ

(Βίντεο από κάμερα που φορά διασώστης που συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στην Ανατ. Γούτα)

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ βομβαρδίζουν ανηλεώς τις τελευταίες 4 ημέρες τον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού, που ελέγχεται από τους αντάρτες, σκοτώνοντας την Τρίτη μόνο τουλάχιστον 66 ανθρώπους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σε 250 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων, στον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην περιοχή έπειτα από μια χημική επίθεση το 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 106 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, 127 τη Δευτέρα και 17 την Κυριακή.

«Συμβαίνει μπροστά μας η σφαγή του 21ου αιώνα», λέει ένας γιατρός στην Ανατολική Γούτα. «Αν η σφαγή της δεκαετίας του '90 ήταν η Σρεμπρένιτσα, και οι σφαγές του '80 ήταν η Χαλάμπζα και η Σάμπρα και Σατίλα, τότε η Ανατολική Γούτα είναι το μέρος τόπου γίνεται, τώρα, η σφαγή του 21ου αιώνα», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Γκάρντιαν.

Στήλες καπνού υψώνονται από κτίρια στην περιοχή του Μεσραμπά στην Ανατολική Γούτα ύστερα από βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ -  φωτ. Hamza Al-Ajweh/AFP/Getty Images - από τον Γκάρντιαν

«Όσο συνεχίζεται η πολιορκία και οι βομβαρδισμοί, στην πραγματικότητα η περιοχή γίνεται μια θανατική ποινή για πολλά παιδιά», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, ο Άλουν Μακ Ντόναλντ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Τρίτη τη «βαθιά ανησυχία» του για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα.

Παράλληλα έξι νοσοκομεία στον θύλακα έχουν βομβαρδιστεί το τελευταίο 48ωρο, τρία εκτός των οποίων πλέον βρίσκονται εκτός λειτουργίας και δύο σε μερική λειτουργία, δήλωσε σήμερα ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στον δεύτερο μήνα η τουρκική επιχείρηση

Η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας προκειμένου να εκδιωχθεί από την περιοχή η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εισέρχεται σήμερα στον δεύτερο μήνα, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται οποιαδήποτε διέξοδος και με την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να εντείνεται.

Η επιχείρηση που εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός με τη βοήθεια των Σύρων ανταρτών που εκπαιδεύει ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας» και έχει στόχο τη YPG, σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η οποία όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.

Αν και ήδη έχουν σκοτωθεί 32 Τούρκοι στρατιώτες, η Άγκυρα τονίζει ότι η επιχείρηση προχωρά «όπως προβλεπόταν». Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που τον στηρίζουν έχουν καταλάβει μια περιοχή «300 τετραγωνικών χιλιομέτρων» στο Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής 35 χωριά, όμως αυτά βρίσκονται κυρίως στα βόρεια σύνορα της επαρχίας Αφρίν.

Περίπου 240 Σύροι αντάρτες που στηρίζει η Άγκυρα και σχεδόν 200 μέλη της YPG έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο κάνει επίσης λόγο για 94 αμάχους νεκρούς, κάτι που όμως η Τουρκία διαψεύδει.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον πολιτικό λόγο, δηλαδή την πολιτική προπαγάνδα, και την πραγματικότητα επί του πεδίου», υπογραμμίζει η Τζάνα Τζάμπουρ διδάκτωρ του CERI/Sciences Po.

«Επί του πεδίου η Τουρκία δυσκολεύεται να προχωρήσει», εκτιμά η ίδια, κυρίως εξαιτίας «της καλής οργάνωσης των κουρδικών δυνάμεων της YPG και της εξαιρετικής μαχητικότητάς τους».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα αντέξει η αντίσταση», παραδέχεται ο Αμπντουλάχ Άγαρ Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, σύμφωνα με τον οποίο ο τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμη εισέλθει στην πόλη της Αφρίν καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τους αμάχους.

Και παρόλο που η Τουρκία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της «περίπου το 15% του εδάφους» του καντονιού του Αφρίν, η επιχείρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ηθικό των Κούρδων μαχητών, προσθέτει.

«Παρά τη δυσκολία της Τουρκίας να σημειώσει πραγματική πρόοδο επί του πεδίου, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ερντογάν υψώνουν τους τόνους και αναπτύσσουν μια ρητορική που έχει στόχο να ενισχύσει την περηφάνια των Τούρκων και να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση», εξηγεί η Τζάμπουρ.

Διώξεις εντός Τουρκίας για όσους αντιτίθενται

Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχείρηση αυτή.

Καθώς οποιαδήποτε δημόσια διαφωνία με την τουρκική κυβέρνηση τιμωρείται. συνολικά 786 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εκφράστηκαν κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» ή «έκαναν προπαγάνδα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο διπλωματικό πεδίο η επιχείρηση αυτή όξυνε την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σε τέτοιο βαθμό που η Άγκυρα απείλησε να προχωρήσει ως τη Μάνμπιτζ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν, όπου είναι αναπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες στο πλευρό της YPG.

Ο ρόλος ΗΠΑ, Ρωσίας

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συνεργαστούν» στη Συρία προκειμένου να ξεπεραστεί η μεταξύ τους κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης για τη Μάνμπιτζ.

Η Τουρκία πρέπει εξάλλου να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσίας, συμμάχου κλειδί του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας.

Η Μόσχα φαίνεται να έχει δώσει σιωπηλά πράσινο φως στην Άγκυρα για την επιχείρηση στο Αφρίν, όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτή. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε στήριξη στη YPG «θα έχει συνέπειες».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)