to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 15.10.2013

Πολιτική

Truthout (ΗΠΑ): "Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εξηγήσει τους δεσμούς του κόμματός του με τη Χρυσή Αυγή"

Εκτενές δημοσίευμα του αμερικάνικου δημοσιογραφικού οργανισμού σχετικά με τις σχέσεις Χρυσής Αυγής - ΝΔ αλλά και τη θεωρία των δύο άκρων


Ο Truthout είναι ένας αμερικάνικος  δημοσιογραφικός οργανισμός που δραστηριοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2011. Με τον Truthout έχουν συνεργαστεί ο νομπελίστας Paul Krugman, οι θεωρητικοί Dahr Jamail και Henry Giroux, καθώς και οι Jason Leopold, Bill Moyers, Andy Worthington, Kathy Kelly, Norman Solomon, William Pitt Rivers, Kelpie Wilson, Ken Morris, Dean Baker και Richard Silverstein.

Ο οργανισμός έχει αναφερθεί εκτενώς στις πολιτικές των βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους, την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, σε θέματα βετεράνων, στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στο εργατικό κίνημα, στη μεταρρύθμιση στις φυλακές καθώς και σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει τους δεσμούς μεταξύ του κόμματός του και της Χρυσής Αυγής

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τελικά έθεσε την ηγεσία της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής υπόλογη για τη βία στους δρόμους, αλλά μένει σιωπηλός σχετικά με τους πρακτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς μεταξύ της δικής του κυβέρνησης, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής.  

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφτασε εδώ, αμέσως μετά τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ( ΧΑ ), του διαβόητου ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, λόγω του φόνου ενός εξέχοντος αντιφασίστα μουσικού... Αλλά τι σκελετούς έχει ο κ. Σαμαράς έχει στην ντουλάπα του;

Στην ομιλία του ο  κ. Σαμαράς στις 2 Οκτωβρίου στο Peterson Institute, Washington DC, μας δίνει μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εκεί, ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του συνθλίβει τον εξτρεμισμό. Μίλησε για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ( ΧΑ ), η οποία, εκείνες τις ημέρες, οδηγείτο στη φυλακή. Ωστόσο, αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ερωταπαντήσεων, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη τελειώσει αυτό που πρέπει να γίνει, θα ασχοληθεί και με την άλλη «ακραία ομάδα ", η οποία μιλάει για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – κάτι που άμεσα συνεπάγεται την αριστερή αντιπολίτευση.

Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν τουλάχιστον τρία προβλήματα: 1) ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του είχε αποδεχθεί την παράνομη δραστηριότητα της ΧΑ στο παρελθόν ή ότι δεν είχε τη βούληση να ασχοληθεί με το θέμα. 2) εμμέσως παραδέχθηκε παρέμβαση της κυβέρνησης στο σύστημα της δικαιοσύνης, η οποία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη, 3) προώθησε και πάλι το σχέδιό του για να συντρίψει την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία διαφωνεί με την κυβέρνηση και  διαμαρτύρεται δημόσια.

Το περιστατικό που προκάλεσε συλλήψεις για τα πιο εξέχοντα μέλη της ΧΑ ήταν η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Φύσσα Παύλου στην Νίκαια. Ο Φύσσας ήταν ο πρώτος Έλληνας που φέρεται να σκοτώθηκε από την ΧΑ, δεδομένου ότι η οργάνωση είχε ξεκινήσει μια βίαιη εκστρατεία ενάντια στους μετανάστες και - σε μικρότερο βαθμό - σε αντιφασίστες από το 2009. Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Peterson Institute, η πλειοψηφία των συλληφθέντων μελών της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούσαν ελεύθεροι μετά την αρχική σύλληψή τους, εν αναμονή της δίκης. Ενώ άφηναν τα δικαστήρια, κλωτσούσαν και χτυπούσαν δημοσιογράφους μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

Η απλοϊκή θεωρία των "δύο άκρων" έχει προωθηθεί από τo ελληνικό πλέγμα εξουσίας, από τότε που ανέλαβε ο Σαμαράς. Εκείνη την ίδια μέρα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2012, δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (οι φιλοκυβερνητικές Βήμα και Καθημερινή) δημοσίευσαν δύο κείμενα βασικών συντακτών τους με πολύ παρόμοιους τίτλους, έχοντας το ίδιο επιχείρημα. Ακόμη και αν αυτό είναι μια συνολική σύμπτωση, το επιχείρημά τους ήταν μια επικίνδυνη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς. Εν ολίγοις, τα άρθρα αυτά υποστήριζαν ότι η εμφάνιση της ΧΑ παρείχε μια "ευκαιρία" στο κράτος για την εξάλειψη των "δύο άκρων" της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι αντιφασίστες περιλαμβάνονται στο υποθετικό άλλο "άκρο". Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης του κ. Σαμαρά, Νίκος Δένδιας, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, επιτέθηκε σε εκείνους που στέκονται μπροστά στον ρατσισμό και το φασισμό. 

Το 2012 ξεκίνησαν πολιτικές δράσεις με το όνομα "αντιφασιστικές μοτοπορείες". Αυτές ήταν μεγάλες ομάδες ανθρώπων με μοτοσικλέτες που κυκλοφορούσαν γύρω από περιοχές της Αθήνας, όπου συνέβαιναν οι περισσότερες επιθέσεις κατά  μεταναστών, με στόχο να τις σταματήσουν, διότι η αστυνομία έκανε ελάχιστα για να βοηθήσει τα θύματα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, ομάδα μοτοσικλετιστών ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας επιτέθηκε στους αντιφασίστες, προχωρώντας σε συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και στη συνέχεια βασανισμούς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ είναι οι δύο μονάδες της αστυνομίας με τους στενότερους δεσμούς με την Χρυσή Αυγή. Την ημέρα μετά τις συλλήψεις, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί σε δικαστήριο της Αθήνας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αντιφασίστες, συλλαμβάνοντας ακόμη περισσότερους. Αυτή η σειρά των συλλήψεων έφερε μια προσωρινή διακοπή στην κινητοποίηση που είχε ως στόχο να σταματήσει ό,τι ήταν, από τότε, οι καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις σε εκείνα τα μέρη της πόλης. Από εκείνη την στιγμή, οι ζωές πολλών μεταναστών απειλούνταν από τους νεοναζί στους δρόμους της Αθήνας.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2013 μερικά από τα πιο γνωστά κοινωνικά στέκια στην Αθήνα εκκενώθηκαν από την αστυνομία. Αυτά ήταν οι φυσικοί και νοητικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της αντιφασιστικής πάλης της πόλης. Επιπλέον, βρίσκονταν στα τμήματα του κέντρου της πόλης, όπου η Χρυσή Αυγή και άλλες νεοναζιστικές ομάδες συστηματικά επιτίθονταν σε μετανάστες. Σύντομα, μετά από όλες αυτές τις εξώσεις, παρόμοιες επιδρομές σημειώθηκαν και σε άλλα αντιφασιστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αφότου ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, η Αθήνα έχει υποστεί την αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». Από το ξεκίνημά της (Αύγουστος 2012), η επιχείρηση οδήγησε στην κράτηση άνω των 80.000 μεταναστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είχε παραβεί κανέναν νόμο, σύμφωνα με τα δελτία τύπου της αστυνομίας. Τελικά, οι περισσότεροι από τους αθώους μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι, με την εξαίρεση περίπου 5.000 που φυλακίστηκαν, κυρίως λόγω της έλλειψης εγγράφων, στα νέα κέντρα κράτησης που χτίστηκαν σε όλη την υπερχρεωμένη χώρα.

Ωστόσο, η στοχοποίηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού των ελληνικών πόλεων απλά λόγω του χρώματος του δέρματός τους, είναι υιοθέτηση της ατζέντας της ΧΑ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά. Η ΧΑ ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες είναι επικίνδυνοι και η Ν.Δ. του Σαμαρά έχει ακολουθήσει αυτή τη λογική, συλλαμβάνοντας αθώους μετανάστες κατά χιλιάδες.  

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι παράνομοι μετανάστες έχουν γίνει “οι τύραννοι της κοινωνίας” και ότι οι Έλληνες πρέπει στη συνέχεια να “απελευθερώσουν τις πόλεις από τους παράνομους μετανάστες”, και πάλι επαναλαμβάνοντας την ρητορική της ΧΑ

Το κόμμα του κ. Σαμαρά, τον Μάιο του 2013 έκανε ένα δώρο στην  Χρυσή Αυγή αναστέλλοντας ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε τον ρατσισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Η ΧΑ παρείχε βοήθεια στην κυβέρνηση Σαμαρά σε δύο τουλάχιστον αμφισβητούμενες αποφάσεις από τον Ιούνιο του 2012. Πρώτον, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τον κρατικό τηλεοπτικό φορέα, μέσα σε μια νύχτα και το δεύτερο, όταν εφάρμοσε περαιτέρω φορολογικές εξαιρέσεις για τις ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του Φύσσα στη Νίκαια, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, διάσημος δημοσιογράφος, φιλικά προσκείμενος στη ΝΔ, πρότεινε να συζητηθεί μια συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της "πιο σοβαρής" εκδοχής της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, εξέχοντα μέλη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων του Βύρωνα Πολύδωρα και του Φαήλου Κρανιδιώτη, έχουν εκφράσει τα θετικά συναισθήματα τους προς τους νεοναζί της ΧΑ.

Αυτό αποτελεί μικρή έκπληξη για όσους είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική πολιτική. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο ακροδεξιά της θέση από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1974. Σημειώστε, μεταξύ άλλων, την ένταξη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στην τρέχουσα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δύο βουλευτές οι οποίοι περιγράφονται καλύτερα ως ακροδεξιοί. Σαφώς, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά της ηγεσίας της ΧΑ. έχουν αλλάξει δραματικά το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και έχουν φέρει αναβολή επ' αόριστον σε μια τέτοια κυοφορούμενη συνεργασία. Ο Σαμαράς θα μπορούσε να απεικονίσει τον εαυτό του ως πολεμιστή εναντίον της Χρυσής Αυγής. Αλλά πώς, στη συνέχεια, θα μπορέσει να εξηγήσει τους πολύ ισχυρούς ιδεολογικούς και πρακτικούς δεσμούς μεταξύ των πολιτικών του κόμματός του και της Χρυσής Αυγής;

Του Δημήτρη Νταλάκογλου, καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ

Μετάφραση: LEFTeria-news

Το δημοσίευμα στα αγγλικά 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)