to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 25.05.2017

Διεθνή

#TrumpNotWelcome: Ανησυχίες και διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ (βίντεο-φωτ.)

Τον Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και νέες διαδηλώσεις ενόψει της αυριανής Συνόδου του ΝΑΤΟ - Δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις


Με διαδηλώσεις «υποδέχονται» τον Αμερικανό πρόεδρο, Τραμπ, οι κάτοικοι των Βρυξελλών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν έχουν ξεχάσει τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στην πόλη τους ο ηγέτης των ΗΠΑ, ως «hellhole» (τρύπα της κολάσεως).

Η βελγική αστυνομία εκτιμά σε 6.000 τους διαδηλωτές που βγήκαν στον δρόμο εναντίον του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η αντίδραση στον Τραμπ έχει και το δικό της hashtag #TrumpNotWelcome και #hellhole.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 
Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται νέες διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος πάνω από 20.000 άνθρωποι. Στην πλειονότητά τους γυναικείες οργανώσεις, ενώσεις ομοφυλοφίλων και ακτιβιστών. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες εναντίον των οποίων έχει στραφεί πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ. 

* Βίντεο του Βασίλη Κατσαρδή

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ θα διανυκτερεύσει ο Τραμπ - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ως υποψήφιος Πρόεδρος για τις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε καθόλου καλή γνώμη για τις Βρυξέλλες. Το 2016 είχε δηλώσει πως επρόκειτο για μια πολύ ωραία πόλη, αλλά είναι σαν να ζει κανείς στην κόλαση. Με αυτό του το σχόλιο υπονοούσε τους πολλούς μουσουλμάνους που μένουν στην πόλη, θυμίζει η Deutsche Welle.

Ο αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα μια και εκεί είναι η έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άγνωστο παραμένει εάν μετά από παραμονή των 36 ωρών θα αλλάξει γνώμη.
Από την πόλη βέβαια θα καταφέρει να δει ελάχιστα εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπάρακ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο, αλλά στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία απέχει λίγα μόνο μέτρα από το παλάτι και τα κτήρια της ΕΕ.
 
 
Τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί. Δρόμοι έχουν κλείσει και για το μετρό ισχύουν ειδικές διαδρομές. Ακόμα και οι πτήσεις στο κοντινό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχουν περιοριστεί. Ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες φαίνονται πάντως αρκετά ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί επί της ουσίας η επίσκεψη του νέου αμερικανού ηγέτη. Πολιτικά απέχει παρασάγγας από τον Γιούνκερ. Οι ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν για το ελεύθερο εμπόριο, στο οποίο ο αμερικανός Πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά.
 
Belgien Brüssel Polizei (picture-alliance/dpa/bsnyder)
 
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε ήδη τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον με στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αφορμή για τη συνάντηση είναι η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, οι εργασίες του οποίου διήρκεσαν 7 χρόνια. Ο προϋπολογισμός ξεπεράστηκε κατά 300 εκατομμύρια και στο πολυσύνθετο κτήριο στεγάζονται περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι.
 
 

Οι θέσεις της Ελλάδας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές.

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας (διαβάστε αναλυτικά).

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)