to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 01.09.2019

Πολιτική

Τοποτηρητές της ΕΥΠ σε όλο το δημόσιο βάζει η κυβέρνηση: «Έραψε» τον νόμο στα μέτρα του νέου διοικητή

Η ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα προσόντα του νέου διοικητή της ΕΥΠ προκάλεσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης η οποία, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Φαιδροί ή επικίνδυνοι;

«Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ»: αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα από την αντιπαράθεση της Παρασκευής 30/8 στη Βουλή συμπυκνώνει το κλίμα που προκάλεσε η σκανδαλώδης τροπολογία για χάρη του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος.

Ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής... τόσο το χειρότερο για το νόμο: η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει τη «δυνατότητα επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία για τη θέση αυτή. Ειδικότερα με την προτεινόμενη διάταξη ως απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή Διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Ουσιαστικά, «κλειδώνει» η θέση του νέου διοικητή της ΕΥΠ  στον εκλεκτό του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός μπορεί να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ όποιον του αρέσει. Και αυτό με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης. Τόση είναι η σοβαρότητα του επιτελικού κράτους.

Πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση δίνει στην ΕΥΠ τη δυνατότητα να διορίζει τοποτηρητές σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση και τη λειτουργία τους.

Τελικά, η επίμαχη τροπολογία έγινε δεκτή στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ψήφους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 220 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ 70 βουλευτές την καταψήφισαν.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Χωρίς προηγούμενο η απαξίωση του Κοινοβουλίου: Υπερψηφίστηκαν το ν/σ και οι τροπολογίες της ντροπής

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε αναλυτικά στη Βουλή για τις άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ:

«Στις 6 Αυγούστου 2019 ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή: «Κε Τσίπρα κανένα νόμο δε θα αλλάξουμε για τον διοικητή της ΕΥΠ». Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Και είναι η τρίτη φορά, σε λιγότερο από δυο μήνες, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο νομοθέτησης για τη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μία για το Ελληνικό, μία για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα.

Ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο. Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία».

Για να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς.

Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε το λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή.

Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ.

Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες - τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος.

Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα Υπουργεία με τοποτηρητές, ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;

Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Ερώτηση Ραγκούση

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, μιλά για «πρωθυπουργικό σκάνδαλο», χαρακτηρίζει την τροπολογία «όνειδος» και απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζει πως «αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει-εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο!» Ο Γ. Ραγκούσης κλείνει με μια αιχμή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού: «Επιτέλους,ποιος τον αναγκάζει, ποιος τον ''κρατάει";» αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)