to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 14.12.2021

Πολιτική

Τροπολογία - σκάνδαλο: Δίνουν χρήματα στην πρώην εταιρεία του διοικητή της ΕΥΠ - Διώχνουν 110 στελέχη για να μπουν μητσοτακικοί

Αποψιλώνεται η ΕΥΠ και τα εξειδικευμένα στελέχη ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ. γενικώς και αορίστως - Αποκάλυψη του Χρήστου Σπίρτζη - Η κυβέρνηση παρά την απορριπτική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξοφλεί την G4S


Σε μία πρωτοφανή ενέργεια προχωράει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς πετάει στο καλάθι των αχρήστων γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και με νυχτερινή τροπολογία κάνει δώρο στην πρώην εταιρεία του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα G4S. Συγκεκριμένα, εξοφλούν την εταιρεία παρόλο που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Πρόκειται για σύμβαση που είχε υπογράψει το 2014 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με την G4S και τον Παναγιώτη Κοντολέων ο οποίος υπογράφει και το κείμενο. Η σύμβαση αφορά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, το γνωστό «βραχιολάκι». Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο βρίσκεται στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής και προβλέπει εκκαθαρίσεις μη αρεστών στην ΕΥΠ.

Την αποκάλυψη για το δώρο στη G4S ο Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, «όταν ήταν υπουργός δικαιοσύνης το 2014 ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, έγινε με διαγωνισμό μία σύμβαση που ήταν για την επιτήρηση των κρατουμένων που έβγαιναν έξω. Αυτή η σύμβαση υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έληξε τον Νοέμβριο του 2019. Συνέχισε όμως η εταιρεία να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες χωρίς σύμβαση. Το Νοέμβριο του 19, οι επιτροπές που είχαν οριστεί από τη σύμβαση από τη Νέα Δημοκρατία επί κυβέρνησης Σαμαρά σταμάτησαν να παραλαμβάνουν το έργο. Διόμιση χρόνια κυβέρνηση δεν ξέρω με ποιου εντολή, εσείς θα μας πείτε, η εταιρεία συνέχισε να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες».

Κείμενο σύμβασης

«Και φέρνετε», συνέχισε ο τομεάρχης Προστασίας Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «με νόμο τώρα, ενώ έχετε ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που είναι απορριπτική [κατατίθεται] για να μην προχωρήσετε σε πληρωμές, εσείς θέλετε να προχωρήσετε με νόμο. Απαράδεκτο, πλήρης αδιαφάνεια κ. Υπουργέ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Καταθέτω και την αρχική σύμβαση την οποία υπογράφει ο τότε υπουργός Χ. Αθανασίου και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Παναγιώτης Κοντολέων διοικητής της ΕΥΠ!».

«Και αυτό συνιστά μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα! Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίσει να παίζει με την εθνική ασφάλεια, με τη διαφάνεια ούτε με τέτοιου είδους λογικές και εξυπηρετήσεις με τροπολογίες της Παρασκευής βράδυ. Δεν θα αφήσουμε και κάντε ό,τι θέλετε να συνεχιστεί αυτό το πλιάτσικο. Και δεν θα αφήσουμε να ξεσκίζετε την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεν θα το αφήσουμε εμείς και ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας και ελπίζουμε πως δεν θα αφήσετε κι εσείς συνάδελφοι της ΝΔ αυτό τον ξεπεσμό και το κατάντημα για τη διαφάνεια» κατέληξε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σημειώνεται ότι με την επίμαχη τροπολογία απομακρύνονται από την ΕΥΠ πάνω από 110 άτομα που υπηρετούν στη Διεύθυνση Β’ Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών, όμως η Διεύθυνση παραμένει (άρα θα μπουν άλλοι...), ενώ στην ΕΛ.ΑΣ. δεν δημιουργείται ανάλογη Διεύθυνση και τα εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥΠ θα διαχυθούν σε υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι οι μετακινούμενοι υπάλληλοι «τοποθετούνται σε υπηρεσίες ασφαλείας και μάλιστα ότι μπορούν να δηλώσουν πού θέλουν να πάνε. Αναβαθμίζεται ποιοτικά το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας».

Μεϊκόπουλος: Δούρειος ίππος

Η συζήτηση για την ΕΥΠ κυριάρχησε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εθελοντισμό, κάνοντας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο να μιλάει για «τροπολογία - ντροπή» και μετατροπή της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε «δούρειο ίππο» εξυπηρέτησης άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Πρόκειται για μια καθαρή περίπτωση εκδίωξης των μη αρεστών στην ηγεσία της ΕΥΠ, αφού η υπηρεσία ως οργανική μονάδα παραμένει, με συνέπεια η μεν υπηρεσία να παραμένει αυτούσια ως ένα κενό κέλυφος πια, οι δε υπάλληλοι ανεξαιρέτως να μετατάσσονται. Ομολογώ ότι αυτό πρώτη φορά το βλέπω στα χρονικά της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης.

«Είναι απαράδεκτη, είναι κατάπτυστη, είναι αντιδραστική. Ζητάμε εδώ και τώρα να την αποσύρετε» επεσήμανε από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Επιδιώκει τη φίμωση κάθε φωνής αντίστασης στον κυβερνητικό συνδικαλισμό».

«Αυτό είναι σκούπα της ΕΥΠ. Σκούπα!» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης, ενώ η Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «χτίζεται στρατός αρεστών».

ΔΕΚΑ: Αντισυνταγματικό

Για «αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις» κάνει λόγο η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών προειδοποιώντας ότι η τροπολογία «ουσιαστικά καταργεί τον συνδικαλιστικό νόμο για εμάς τους αστυνομικούς» και προωθεί «μια πρακτική ολοκληρωτισμού, που επιτρέπει δυνητικά σε 'ομαδούλες', ακόμη και με ισχνή πλειοψηφία, να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των σωματείων».

Αίτημα ονομαστικής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των ΟΚοιΠ και λοιπές διατάξεις».

Η ονομαστική ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, στις 17.30, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Κράτους Οικονομικού Έτους 2022.

Πληροφορίες: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)