to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 15.11.2016

Διεθνή

Τροπολογία ποινικοποίησης της δυσφήμισης του προέδρου της χώρας προωθούν Τσέχοι βουλευτές

Μια ομάδα Τσέχων βουλευτών, ανάμεσα τους βουλευτές κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, προτείνουν με τροπολογία τους να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα η δυσφήμιση του προέδρου της χώρας.


Η προτεινόμενη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που στηρίζουν 64 από τα 200 μέλη της Κάτω Βουλής αναφέρει πως: «Οποιοσδήποτε δημοσίως συκοφαντεί τον πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας είτε παρακωλύει την άσκηση των εξουσιών του συνεπώς προσβάλει την υπόληψη του».

Όπως προβλέπουν οι διατάξεις της τροπολογίας, όποιος καταδικάζεται θα εκτίει ποινή φυλάκισης έως έναν χρόνο, ή θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

Ο κύριος εισηγητής του νομοσχεδίου, ο κομμουνιστής βουλευτής Ζβένεκ Οντρατσεκ τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποκατασταθεί ο σεβασμός για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί, όπως υποστήριξε, δέχονται πολύ συχνά προσβολές .

«Ακούω ολοένα και πιο συχνά από το εξωτερικό ότι είμαστε ένα έθνος αγροίκων που δεν σέβονται τίποτε», τόνισε ο Οντρατσεκ, που διετέλεσε αστυνομικός πριν την βελούδινη επανάσταση του 1989 που οδήγησε στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους η γειτονική Γερμανία και η Αυστρία διαθέτουν παρόμοιους νόμους περί δυσφήμησης. Η Τσέχικη Δημοκρατία είχε αντίστοιχη νομοθεσία έως το 1998, όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Τσέχος συγγραφέας ς Βάτσλαβ Χάβελ που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Άνοιξη της Πράγας του 1968 και τη βελούδινη επανάσταση.

Ο πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα τόνισε πως πρόκειται να εναντιωθεί του προτεινόμενου νομοσχεδίου παρόλο που έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη των 15 από τους 50 βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Κάτω Βουλή. Ο Σομπότκα τονίζει ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο για να αποθαρυνθεί η νόμιμη κριτική.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν δεν πρόκειται να σχολιάσει την τροπολογία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Τσεχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)