to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 16.06.2014

Πολιτική

Τροπολογία για πόθεν έσχες: Aποχώρησε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεισε τη Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο, ενώ υπήρχαν πέντε νομοσχέδια σε Επιτροπές, ένα έτοιμο νομοσχέδιο (το λεγόμενο αντιρατσιστικό), 63 νομοσχέδια κατατεθειμένα από κόμματα και Βουλευτές και 160 εκκρεμούσες δικογραφίες


Αναλυτικά το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής:

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση (αλλά και το ΚΚΕ) με την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώθηκε στη Βουλή. Πρωταγωνιστές ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπουλου, του ΚΚΕ Λιάννα Κανέλλη και του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Το αποτέλεσμα είναι να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι κρατά επιφύλαξη για το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση για την προστασία των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και ότι διαφωνεί με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.

Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν το ότι:

  •  στην κύρωση της σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση εντάχθηκε τροπολογία που μεταθέτει την κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες από τους υπόχρεους 3 μήνες μετά την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης και
  •  η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συνεδρίασε με την σύνθεση του πρώτου θερινού τμήματος μία ημέρα πριν την έναρξη λειτουργίας του πρώτου θερινού τμήματος (που ξεκινά την Τρίτη).

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν κατονόμασε, του είπε ότι δεν είναι κακή η ρύθμιση για το πόθεν έσχες, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σημειώνοντας ότι οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες πηγαίνουν διακοπές και χρειάζεται να δοθεί παράταση. «Να μας πείτε ποιους εξυπηρετείτε», επέμεινε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Ταμήλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από την υπηρεσία την Παρασκευή για την σημερινή συνεδρίαση και μπορούσε να προβεί σε αντικατάσταση, όπως έκανε η ΝΔ που όρισε στο πρώτο θερινό τμήμα τον Κώστα Καραγκούνη που ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Ζητώντας το λόγο επί διαδικαστικού η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεισε τη Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο, ενώ υπήρχαν πέντε νομοσχέδια σε Επιτροπές, ένα έτοιμο νομοσχέδιο (το λεγόμενο αντιρατσιστικό), 63 νομοσχέδια κατατεθειμένα από κόμματα και Βουλευτές και 160 εκκρεμούσες δικογραφίες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης  διαμαρτυρήθηκε ότι δεν πρόκειται για διαδικαστικό θέμα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ήθελε να έχει ένα άλλοθι για να φέρει τροπολογία της τρίμηνης παράτασης του πόθεν έσχες. Αυτό είναι αμαρτωλή κυβερνητική διαδικασία».

Και ο Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει μία απάντηση» από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την εσπευσμένη συνεδρίαση της Επιτροπής πριν την έναρξη του πρώτου θερινού τμήματος.

«Δεν μου αρέσουν οι υποκριτικές φανφάρες», διαμαρτυρήθηκε η Λ. Κανέλλη επισημαίνοντας ότι «δεν είμαι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι είμαι μαριονέτα κανενός». «Λάθος κάνατε και βάλατε μία ημέρα νωρίτερα την επιτροπή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμμετέχουμε σε καμία συμμορία ή συνομωσία», είπε χαρακτηριστικά.

«Αντιπαρέρχομαι τις τοποθετήσεις εκείνων που τοποθετούνται υποστηρίζοντας την κυβέρνηση», απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «λυπάμαι που εκπρόσωπος κόμματος που δεν είναι κυβερνητικό διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πόσο καλά τα κάνει η κυβέρνηση».

«Αν έγινε κατανοητό ότι αυτά που είπα στηρίζουν την κυβέρνηση μπορώ να απονείμω Όσκαρ διαστρέβλωσης και μάλιστα αριστερού», ανταπάντησε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «δεν θα πάρω θέση στο παιχνίδι games of πολυthrones μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Ο Κ. Τριαντάφυλλος έκανε λόγο για «συνομωσιολογία», «υποκρισία», «φαντασιώσεις» και «σεναριολογία» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίσθηκε χωρίς πρόβλημα η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία συμμετέχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Δραγασάκης. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνεδριάζει σε όλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου σε πλήρη σύνθεση και δεν αλλάζει ανάλογα με τα θερινά τμήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)