to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 20.05.2021

Πολιτική

Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013

«Η κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη ρύθμιση ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης»: Τροπολογία για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013, κατέθεσαν ο Νίκος Φίλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η Μερόπη Τζούφη, στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για το οικογενειακό δικαίο -


Τροπολογία για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013, κατέθεσαν ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»

Στην αιτιολογική τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα: 

Τον Ιούλιο του 2013 περίπου 2500 εκπαιδευτικοί της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, τοποθετήθηκαν σε διαθεσιμότητα με βάση το ν. 4172/13, και επέστρεψαν στην υπηρεσία τον Ιούνιο του 2015 (Ν.4325/15).
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εκτός από το βίωμα της άδικης διαθεσιμότητας, απώλεσαν και το 25% των αποδοχών τους για 23 περίπου μήνες, απώλειας που δεν αποκαταστάθηκε μέχρι σήμερα. Επιπλέον όμως αυτής της απώλειας, η διαθεσιμότητα αυτή έχει επίπτωση για όλη τους τη ζωή στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (αρ. 8 του ν.4387/16), για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές όσων εκπαιδευτικών συνταξιοδοτούνται, υπολογίζεται ο μέσος όρος του βασικού μισθού (μαζί με το χρονοεπίδομα όταν αυτό χορηγούνταν) όλων των μηνών από το 2002 μέχρι τη σύνταξη.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί αυτοί, για 23 μήνες αμείβονταν με το 75% των αποδοχών τους, επηρεάζεται αρνητικά ο τελικός μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών τους, άρα και το ποσό της σύνταξή τους.

Για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης και μερικής, έστω, αποκατάστασης της βλάβης που υπέστησαν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, η νομοθετική ρύθμιση - τροπολογία που προτείνεται προβλέπει ότι για τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους δημοσίους υπαλλήλους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το ν.4172/13 και προκειμένου για την εξαγωγή του μ.ο. των συντάξιμων αποδοχών τους, οι μήνες που ευρίσκοντο σε διαθεσιμότητα να υπολογίζονται με τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας εργασίας τους προτού να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:

Στο τέλος των παραγράφων 2α και 3 του άρθρου 8 του ν.4387/16, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το ν.4172/13, ως μηνιαίες αποδοχές των μηνών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, λογίζονται οι αποδοχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2013. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από την δημοσίευση του ν.4387/16 στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (12-05-2016).»

Μερ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη ρύθμιση ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης»

Η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στο άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, να υπονομεύσει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης τόνισε ότι η ρύθμιση για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών αποτελεί πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία.

Το σχετικό απόσπασμα από τη Βουλή: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)