to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Τρώνε» την κυριακάτικη αργία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα υλοποιείται ο σχεδιασμός Άδ. Γεωργιάδη - "Ναι" από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, "όχι" από το Εμπορικό Επιμελητήριο - Δεν είχαν καλέσει στη διαβούλευση τους εργαζόμενους και τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων


Εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους και τα σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο, ο αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας αποφάσισε, εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ότι είναι... επιβεβλημένη ως μέτρο ανάπτυξης (!) η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καταργείται και τυπικά η κυριακάτικη αργία, μια κατάκτηση των εργαζόμενων για περισσότερο από έναν αιώνα που άντεξε ακόμα και μέσα στα Μνημόνια. Και ταυτόχρονα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στις περιοχές Πλάκα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Θησείο.

Να σημειωθεί ότι, μετά το πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις τον Αύγουστο, τη διευκόλυνση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας, τον... σχεδιασμό του Χρ. Πισσαρίδη για απελευθέρωση απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων, τώρα καταργείται -μέσω της Περιφέρειας;- και η κυριακάτικη αργία.

Απόφαση «πιλότος»

Η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως και για περιφέρειες της χώρας, καταργώντας οριστικά την κυριακάτικη αργία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ήταν στόχος του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη και ενεργοποιήθηκε μέσω της Περιφέρειας μετά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.  Άλλωστε, έχει άριστες σχέσεις και με τον Σταύρο Καφούνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση. Αντιθέτως, διαφώνησε και κατέθεσε σχετικές ενστάσεις το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Η απόφαση

Με τη συγκεκριμένη απόφαση (που δημοσιεύθηκε προχθές Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Αθήνας Γ. Δημόπουλος ενεργοποιεί την παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 με την οποία του δίνεται η δυνατότητα, ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος.

Σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Έτσι, με την τελευταία απόφαση, οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τρίγωνο Πλάκα - Μοναστηράκι - Ακρόπολη μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους. Δηλαδή και τους μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Το μέτρο, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, θα ενεργοποιηθεί όχι τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά τον Νοέμβριο του 2021. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Ανάμεσα στους λόγους που αναφέρονται ότι συνεκτιμήθηκαν για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και πέρα από το σκεπτικό ότι, π.χ., η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί στην πραγματικότητα την «Παλιά πόλη της Αθήνας», σημειώνεται ακόμα ότι «τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα - Μοναστηράκι - Ακρόπολη) στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή από Δευτέρα έως Σάββατο, ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες».

Χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία

Του Δημήτρη Τεμπονέρα

Η κυβέρνηση μετά από 112 χρόνια δίνει τη χαριστική βολή και ουσιαστικά καταργεί οριστικά την κυριακάτικη αργία. Επιτρέπει δε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλες τις Κυριακές του χρόνου! Χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής με την οποία ενεργοποιείται η παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του, από την παρ. 2 του άρθρου 49 του Ν. 4472/2017) με την οποία δίνεται η δυνατότητα, ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος μέχρι σήμερα.

Σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Η απόφαση, θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2021 και ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, από την οποία απουσίαζε, για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας! Μεταξύ άλλων, ως αιτιολογία στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής ορίζεται ότι «στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες».  Άρα το μέτρο θα ενισχύσει(!), υποτίθεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα!

Για τους εργαζόμενους, φυσικά, ούτε κουβέντα. Η κυβέρνηση, εν μέσω πτώσης του τζίρου των καταστημάτων λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, βρίσκει την ευκαιρία να καταργήσει το ιερό δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας «νύχτα» μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Λειτουργεί ως «ντίλερ» των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και ενεργοποιεί ένα μνημονιακό μέτρο, που κακώς παρέμεινε σε ισχύ όλη την προηγούμενη περίοδο, για να διαλύσει περαιτέρω ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων τα τελευταία 100 χρόνια. Η κυβέρνηση το έχει άλλωστε παραδεχθεί ότι ξαναγράφει το Εργατικό Δίκαιο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)